Bilim insanları, Dünya’ya GPS uydularından bile fazla yaklaşan bir gök taşı tespit etti. 2022 FD1 ismi verilen bu gök taşı, Dünya’ya 8700 kilometre kadar yakınlaştı. GPS uydularının çoğu zaman 20 bin kilometre yüksekliğe konuşlandırıldığını da belirtelim. Uluslararası Uzay İstasyonu ise yüzeyden 400 kilometre yükseklikte konumlanıyor. 2022 FD1’in gezegenimize bu kadar yaklaşmışken tespit edilmesi uzmanları alarma geçirdi. Detaylara birlikte bakalım.
Gök bilimci Krisztián Sárneczky, 25 Mart 2022’de atmosferi sıyıran bir gök taşı gözlemlediğini belirtti
Sárneczky Macaristan’daki Piszkéstető Gözlemevi’nde tespit edene kadar bu gök taşından kimsenin haberi yoktu. Gök taşını gördüğünde, Güney Pasifik Okyanusu’nun üzerinden geçiyordu. Bu haberden sonra dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan uzmanlar da göktaşını gözlemlemeyi başardı.
2022 FD1, Dünya’nın bu kadar yakınından geçen 13. gök taşı olarak kayıtlara geçti
Unutmadan, başka bir gök taşının geçtiğimiz haftalarda Dünya atmosferine girdiğini ve son anda tespit edildiğini de belirtelim. Tuhaf bir şekilde bu gök taşını da Krisztián Sárneczky gözlemlemişti.
Son anda tespit edilebilen 2022 FD1’in yaklaşık bir buzdolabı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor
Gezegenimize çarptıktan sonra tüm canlılara zarar verebilecek bazı gök taşlarının hiç fark edilmeden Dünya’ya yaklaşması son derece korkunç. NASA, her 10 ayda bir bu büyüklükte bir gök taşının gezegenimize yaklaştığını belirtiyor. Bu nedenle sadece iki hafta arayla gök taşlarının tespit edilmesi endişelere neden oldu. Ancak bazı uzmanlar bu durumu teknolojinin gelişmesine bağlıyor. Şimdilerde daha güçlü gözlem araçları kullanıldığı için gök taşlarının tespit edilmesi kolaylaştı. Bu da gelecekte, gezegenimiz için tehdit oluşturabilecek gök cisimlerinin çok daha erkenden saptanabileceği anlamına geliyor.
İlginizi çekebilir:
Hollywood Efektlerine Taş Çıkartan 14 Muhteşem Doğa Olayı
Kaynak: 1