Kariyerlerine çok küçük sermayelerle başlayan kişiler, garajlarda kurulan şirketler ve fazlası beklenmese de sürekli büyüyen siteler… Bu listede yer alan dünyanın en zengin insanları için şu anda bulundukları konum bir hayaldi. Ancak hedeflerinden vazgeçmediler ve başarıya ulaştılar. Tabii her yıl olduğu gibi bu yıl da “Dünyanın en zengin insanlarının servetleri ne kadar?” diye merak ediliyor. İşte 2020 yılı Vikipedi verilerine göre dünyanın en zenginleri…
1. Jeff Bezos – Serveti: 188.7 milyar $
12 Ocak 1964 yılında ABD’de doğan Jeff Bezos, küresel bir şirket olan Amazon’un kurucusu, başkanı ve CEO’sudur. Jeff Bezos, 2017 yılından önce en zengin insanlar listesinde yer alsa da, 2017 yılından sonra dünyanın en zengin insanı oldu. Böylece dünyanın en zenginleri listesinde ilk sıraya yerleşti.
2. Bernard Arnault ve ailesi – Serveti: 117 milyar $
Dünyanın en zenginleri listesinin ikinci sırasında Bernard Arnault bulunuyor. 5 Mart 1949 doğumlu Fransız iş adamı Bernard Arnault, LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) ve Christian Dior SA şirketlerinin başkanlığını ve CEO görevini üstlenmektedir.
3. Bill Gates – Serveti: 113.6 milyar $
28 Ekim 1955 yılında ABD’de doğan Bill Gates, dünyanın en zenginleri listesinde üçüncü sırada yer aldı. Bill Gates, Microsoft’un kurucusudur ve şimdilerde şirketin teknik danışmanlığını yapmaktadır. Bill Gates, hayır işlerine daha çok zaman ayırmak için 2020 yılının Mart ayında Microsoft başkanlığından istifa etti. Bununla birlikte bugüne kadar 35 milyar dolardan fazla bağış yaptı.
4. Mark Zuckerberg – Serveti: 96.7 milyar $
14 Mayıs 1984 yılında ABD’de doğan Mark Zuckerberg, sosyal paylaşım sitesi Facebook’un kurucusudur. Facebook sayesinde dünyanın şu anki en genç zengini oldu. 2010 yılında ise Time dergisi tarafından “Yılın Adamı” seçildi. Mark Zuckerberg’in 2020 yılına göre serveti 96.7 milyar dolar oldu. Böylece dünyanın en zenginleri listesinin dördüncü sırasında kendine yer buldu.
5. Warren Buffett – Serveti: 80.3 milyar $
Dünyanın en zenginleri listesinin beşinci sırasında 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olarak gösterilen Warren Buffett yer alıyor. 1930 yılında ABD’de doğan Warren Buffett, Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO’su ve en büyük hissedarıdır. 2006’da yatırım şirketinin 10 milyon adet hissesini (yaklaşık 30 milyar dolar) Bill ve Melinda Gates Vakfı’na devrederek tarihi bir bağış yaptı. Ayrıca 2008 yılında Forbes dergisi tarafından dünyanın en zengin adamı seçilmişti.
6. Mukesh Ambani – Serveti: 79.3 milyar $
1957 yılında Yemen’in Aden şehrinde doğan Mukesh Ambani, petrokimya firması Reliance Industries’nın yönetim kurulu başkanıdır. Dünyanın en zenginleri listesinin altıncı sırasında yer alan Mukesh Ambani, 2011’de 27 milyar dolarlık serveti ile Asya’daki en zengin kişiydi.
7. Steve Ballmer – Serveti: 71,5 milyar $
Babası İsveç göçmeni annesi ise Yahudi olan Steve Ballmer, 1956 yılında ABD’de doğdu. 2000 yılından beri Microsoft’un yönetim kurulu başkanı olan Steve Ballmer, 2009 yılında Bill Gates’in yerini aldı ve 2014’te görevini bir başkasına devretti. Ayrıca Amerikalı iş adamı, NBA takımı Los Angeles Clippers’ın sahibidir.
8. Larry Ellison – Serveti: 70.9 milyar $
Dünyanın en zenginleri listesinin sekizinci sırasında yer alan Larry Ellison, veritabanı yazılımı firması Oracle’ın kurucusu ve CEO’sudur. 1944 yılında doğan ünlü iş adamı, yaşlılık ile ilgili yapılan araştırmalara çok destek oluyor. Hatta Ellison, tıp dünyasından önemli bilim adamlarından oluşan bir arkadaş grubuna sahip olmanın, artık savaş uçağı ve yat gibi lüks şeylerden çok daha önemli ve değerli olduğunu düşünüyor.
9. Larry Page – Serveti: 67.4 milyar $
Dünyanın en zenginleri listesinin dokuzuncu sırasında Yahudi kökenli iş adamı Larry Page bulunuyor. Larry Page, internet arama motoru Google’ın temel algoritmalarının geliştiricisi ve Sergey Brin ile birlikte Google şirketinin kurucusudur. Şu an Alphabet Inc. şirketinin yönetim kurulu başkanı konumundadır.
10. Sergey Brin – Serveti: 66.6 milyar $
Dünyanın en zenginleri listesinin onuncu sırasında Yahudi kökenli iş adamı Sergey Brin yer alıyor. 1973 doğumlu olan Sergey Brin, bilgisayar bilimcisi ve internet girişimcisidir. Larry Page ile birlikte Google’ı kurmuş ve CEO’luğunu yapmıştır. Brin, 3 Aralık 2019’a kadar Google’ın yan şirketi olan Alphabet Inc.’in başkanlığını yaptı.
11. Françoise Bettencourt Meyers – Serveti: 65.8 milyar $
1953 yılında Fransa’da doğan Françoise Bettencourt Meyers, Yahudi kökenli bir yazardır. 1997 yılından beri L’Oreal’ın yönetim kurulunda görev alan Françoise Bettencourt Meyers, aile holding şirketinin başkanıdır. Françoise ve ailesi, L’Oreal firmasının hisselerinin %33’üne sahiptir. Ayrıca dünyanın en zengin kadını olan Françoise, dünyanın en zenginleri listesinin on birinci sırasında yer almaktadır.
12. Amancio Ortega Gaona – Serveti: 64.2 milyar $
1936 yılında İspanya’da doğan Amancio Ortega Gaona, İspanyol moda & tekstil yöneticisi ve İspanyol giyim holdingi Inditex’in kurucu başkanıdır. Zara markasının kurucusu olan Amancio Ortega Gaona, İspanya’nın en zengin kişisidir. Dünyanın en zenginleri listesinde yer almasına rağmen hala bir apartman dairesinde yaşamaktadır.
13. Alice Walton – Serveti: 62.5 milyar $
1949 yılında ABD’de doğan Alice Walton, perakende satış yapan mağazalar zinciri Walmart’ın yönetim kurulu üyesidir. Alice Walton, 62.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kadınıdır.
14. S. Robson Walton – Serveti: 61.8 milyar $
Dünyanın en zenginleri listesinin on dördüncü sırasında yer alan S. Robson Walton, Walmart’ın kurucusu Sam Walton’un en büyük oğludur. 1945 doğumlu olan Amerikan iş adamı, babasının vefatından 2 gün sonra Walmart’ın başkanlık koltuğuna oturdu.
15. MacKenzie Bezos – Serveti: 59.9 milyar $
Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un eski eşi olan MacKenzie Bezos roman yazarıdır. Jeff Bezos ile 1993 yılında evlenmiş ve 2019 yılında boşanmıştır. Nisan 2019’da MacKenzie Bezos, Twitter’da 35 milyar dolarlık boşanma anlaşmasına ulaştığını ve bunun kendisini dünyanın üçüncü en zengin kadını haline getirdiğini açıklamıştır.
16. Ma Huateng – Serveti: 56.6 milyar $
Dünyanın en zenginleri listesinin on altıncı sırasında yer alan Ma Huateng, Asya’nın en değerli şirketi, en büyük internet ve teknoloji şirketlerinden biri olan ve dünyanın en büyük yatırım, oyun ve eğlence holdinglerinden biri olan Tencent’in kurucusu, başkanı ve icra kurulu başkanıdır. Ayrıca Çin’in en zengin adamıdır.
17. Jim Walton – Serveti: 55 milyar $
Walmart alışveriş zincirlerinin kurucusu Sam Walton’un oğlu olan Jim Walton, Arvest Bank adındaki bankanın yöneticisidir. Jim Walton, 2010 yılında Forbes’in hazırladığı dünyanın en zenginleri listesinde on birinci sırada yer almıştı.
18. Carlos Slim – Serveti: 52.4 milyar $
1940 doğumlu Meksikalı iş adamı Carlos Slim, Telmex ve América Móvil firmalarıyla telekomünikasyon sektöründe yer almaktadır. 2007 yılında dünyanın en zenginleri listesinde ilk sırada yer almıştır.
19. Charles Koch – Serveti: 44.9 milyar $
1935 yılında ABD’de doğan Charles Koch, Koch Industries’in eş sahibi, başkanı CEO’sudur. Koch Industries, 2010 Forbes anketine göre Amerika Birleşik Devletleri’nde gelir açısından en büyük ikinci özel şirkettir.
20. Julia Koch – Serveti: 44.9 milyar $
Julia Koch ve üç çocuğu, Ağustos 2019’da 79 yaşında ölen kocası David’den Koch Industries’in %42 hissesini devraldı. Böylece Julia Koch, hem dünyanın en zenginleri listesinde yer aldı, hem de dünyanın en zengin kadınlarından biri oldu.
Kaynak: 1