Dünya’nın tarihi, kozmik olayların ve çarpışmaların izleriyle doludur. Bu etkileyici olayların en belirgin kanıtları, gezegenimizin yüzeyinde bıraktıkları devasa çarpma kraterleridir. Her biri milyonlarca yıl önceki büyük çarpışmalardan kaynaklanan bu kraterler, sadece bilim insanlarına değil, doğa ve astronomi meraklılarına da ilham kaynağı oluyor. Bu yazımızda, tarih boyunca büyük meteor ve asteroid çarpışmaları sonucu oluşmuş, dünyanın dört bir yanına dağılmış ve mutlaka görmeniz gereken en etkileyici çarpma kraterleri ve bunların tarihini keşfedeceğiz. Hazırsanız, bu büyüleyici ve gizemli kraterlerin dünyasına doğru bir yolculuğa çıkalım. İşte dünya üzerindeki en ilginç çarpma kraterleri 👇
1. Barringer Krateri, ABD
Meteor Krateri olarak da bilinen Barringer Krateri, jeolojik olarak nispeten yakın bir zamanda (sadece 50.000 yıl önce) demir meteorunun çarpmasıyla oluşmuştur. Uzmanlara göre Arizona’nın kuzeyindeki Colorado Platosu’na bulunan bu krater, 300.000 tonluk meteorun saatte 1.440 km hızda çarpmasıyla meydana gelmiştir.
2. Lonar Krater Gölü, Hindistan
Güney Hindistan’daki Dekkan Platosu’nun içinde yer alan Lonar Krateri, 1823 yılında İngiliz subay CJE Alexander tarafından keşfedildi. Krater, 65 milyon yıl önce bölgedeki volkanik patlamalardan kalan büyük bir bazaltik kaya ovasında yer alıyor. Bu nedenle, kraterin başlangıçta bir volkanik krater olduğu düşünülüyordu. Günümüzde ise kraterin 35.000 ile 50.000 yıl önce bir meteor çarpması sonucu oluştuğu bilinmektedir.
3. Wolfe Creek Krateri, Avustralya
Wolfe Creek Krateri, Batı Avustralya’nın kuzeyindeki Wolfe Creek Krateri Milli Parkı’nda bulunuyor. Uzmanlara göre Wolfe Creek Krateri 300.000 yıl önce oluşmuştur. Ancak 2019’da Wollongong Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada krater kayalarının maruz kaldığı radyasyon analiz edilmiş ve kraterin yaşının önceki tahminlerden çok daha genç, sadece 120.000 yıl olduğu ortaya çıkmıştır. Bilim insanları, 15 metre çapında ve 15.000 tondan fazla ağırlığa sahip olan meteorun, Avustralya çölüne çarpmadan önce muhtemelen saniyede 17 km gibi bir hızla hareket ettiğini tahmin ediyor.
4. Gosses Bluff Krateri, Avustralya
Avustralya, dünyanın en etkileyici kraterlerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor. Gosses Bluff, diğer adıyla Tnorala, büyük kültürel ve bilimsel öneme sahiptir. NASA Dünya Gözlemevi’ne göre Avustralya’daki en çok incelenen çarpma krateridir. Bilim insanları, saniyede 40 km hızla hareket eden bir meteorun 142 milyon yıl önce Dünya’ya çarparak 22 km genişliğinde dev bir krater oluşturduğuna inanıyor. Orijinal krater yıllar içinde aşınmış olsa da, kraterin çekirdeği, bugün bile hala görülebiliyor.
İlginizi çekebilir:
Türkiye’de Tek: Konya’da Bulunan Karapınar Çölü Nasıl Oluştu?
5. Pingualuit Krateri, Kanada
Pingualuit Milli Parkı’nda bulunan bu krater, günümüzde yağmur suyuyla dolu. 267 metre derinliğindeki bu eşsiz ortam, bilim insanlarına jeolojik geçmişe dair bir pencere sunuyor.
6. Kaali krateri, Estonya
Estonya’nın en büyük adası Saaremaa’da bulunan Kaali krater alanı sekiz küçük çarpma krateri ve bir büyük kratere ev sahipliği yapıyor. Adanın yaklaşık MÖ 1530-1549 yıllarında, meteor çarpması sırasında zaten yerleşim yeri olduğu düşünülüyor, ancak yaşı hala tartışma konusu. Konuyla ilgili çalışma yapan bilim insanlarına göre, meteor çarpması insan yerleşimi zamanında meydana gelmesine rağmen, Saaremaa’daki insan nüfusunu önemli ölçüde etkilememişti.
7. Nördlinger Ries, Almanya
Ries krateri iç halkasında Nördlingen olarak bilinen bir kasaba bulunuyor. Kraterin tam etkisi yalnızca havadan bakıldığında görülebilir. İç halkası şehir duvarları tarafından vurgulanırken, kraterin geri kalanı aşınmış durumda ve hemen görülemiyor. Bilim insanlarına göre, Orta Çağ Avrupalıları muhtemelen kraterin varlığından habersizce şehir duvarlarını, iç krater halkasıyla eşleştirmişlerdi. Uzun süre Ries yapısının sönmüş bir volkanik krater olduğuna inanılıyordu, ancak jeologlar Eugene Shoemaker ve Edward Chao 1960’larda kasabayı ziyaret ettiklerinde Ries’in aslında bir çarpma krateri olduğuna dair güçlü kanıtlar buldular.
8. Tswaing Krateri, Güney Afrika
Tshwane şehri sınırları içerisinde, aslen Pretoria Tuz Çukuru (veya Zoutpan) olarak bilinen bir bölgede harika bir çarpma krateri bulunuyor. Tswaing, dünyanın en iyi korunmuş kraterlerinden biridir ve krater tabanındaki tortu birikintileri buranın 220.000 yıl önce oluştuğunu gösteriyor. Burayı ziyaret edenler 7,2 km uzunluğundaki Tswaing Krater Yolu’nun yanı sıra müze sergisini gezebilir ve koruma alanında yaşayan çeşitli yaban hayvanlarını gözlemleyebilirler.
İlginizi çekebilir:
Dünyanın Farklı Noktalarından 20 Büyüleyici Fotoğraf İle Perseid Meteor Yağmuru
9. Tenoumer Krateri, Moritanya
Sahra Çölü’nün derinliklerinde Tenoumer adlı neredeyse kusursuz dairesel bir krater var. NASA Dünya Gözlemevi’ne göre, kraterin kökeni jeologlar arasında uzun süredir tartışılıyor, bazıları bunun bir volkanın kalıntıları olduğunu savunuyor. Yani Tenoumer’in gerçekten bir çarpma krateri olduğu konusunda fikir birliği yok. Tenoumer, uzak konumu nedeniyle ziyaret edilmesi en zor krater alanlarından biri.
10. Roter Kamm Krateri, Namib Çölü
Dünya üzerindeki en etkileyici çarpma kraterleri yazımızın sonuna geldik. Güneybatı Namibya’daki Namib Çölü’nün paslı-kırmızı kumullarının ortasında, Mars’taymış gibi görünen bir krater var. Roter Kamm krateri, güneybatı Namibya’daki Tsau Khaeb Milli Parkı’nda bulunuyor. Bilim insanları, beş milyon yıl önce bu krateri oluşturan meteorun bir araç boyutunda olduğunu düşünüyor. Çarpmanın etkisiyle çevredeki düzlüklerden 40 ile 90 metre yükseklikte bir krater ağzı oluşmuş, krater tabanı ise en az 100 metre kalınlığında kum birikintileriyle kaplı.
Kaynak: 1