Çin, sanayiden teknolojiye, üretimden tüketime, gelirden gidere, silahlardan orduya kadar birçok alanda önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Ancak bir tanım var ki, dünyanın neresinde olursa olsun söylendiğinde hemen akla Çin’i getiriyor. Peki ne bu kelime? Elbette ki “dünyanın en kalabalık ülkesi.” Çin hakkında konuşulacak pek çok şey olsa da, en çok nüfusundan bahsediliyor. Bu nedenle Çin hakkında nüfusunun yanı sıra daha farklı bilgiler hazırladık. İşte dünyanın en kalabalık ülkesi Çin hakkında şaşırtıcı bilgiler.
1. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’in güncel nüfusu 1.439.254.046’dır
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin nüfusu ile zirvede bulunuyor. Nüfus konusunda Çin’den sonra 1.380.004.385’lik nüfusuyla Hindistan geliyor. Birleşmiş Milletler, 10 yıl içinde dünyanın en kalabalık ülkesinin Hindistan olacağını söylüyor.
2. Çin, kara alanı bakımından dünyanın en büyük ikinci ülkesidir
Rusya, 17 milyon km’lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük ülkesidir. Rusya’nın ardından 9,6 milyon km’lik yüzölçümü ile Çin gelir.
3. Çin’de yaklaşık 100 milyon insan günde 1 dolar ile geçinmeye çalışmaktadır
Çin, bazen dünyanın en kalabalık ülkesi olmasının avantajlarından faydalansa da, çoğu zaman da eksilerini yaşıyor. Çin’de yaşayan 100 milyon insan, günde 1 dolar harcayarak yaşamaya çalışıyor. Nüfusun fazla olması iş olanağını azalttığı gibi, ayrıca çalışanların kazançlarını da azaltıyor.
4. Dünyanın en büyük ve en uzun süren trafiği Çin’in Şanghay ülkesinde yaşanmıştır
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’in en çok nüfusa sahip olan şehri Şanghay’daki 100 kilometre uzunluğundaki trafik tam 12 gün sürmüştür. Şanghay’da yaşanan bu trafik, uzunluk ve süre açısından dünya rekoruna sahiptir.
5. Çin’in ilk hanedanı, MÖ 2070 yılında kurulmuştur
Dünyanın en köklü milletlerinden biri olan Çin’in ilk hanedanı MÖ 2070, ilk imparatorluk hanedanı MÖ 221 yılında kurulmuştur. 1912’de cumhuriyet kurulmuştur ve 1949’da ise halk cumhuriyeti ilan edilmiştir.
6. Çin’de telefon kullanırken yürüyen insanlar için kaldırımlarda özel alanlar vardır
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de nüfus sorununun yanı sıra telefon bağımlılığı çok yaygındır. Telefon kullanırken kaldırımda veya yolda yürüyen insanlar çok kaza yapmış ve kazaya sebebiyet vermişlerdir. Bu nedenle Çin’deki kaldırımlarda telefon kullanırken yürüyen kişiler için özel bir kısım bulunmaktadır.
7. Çin, Tavyan üzerinde egemenlik talep etmektedir
Çin; 22 eyalet, beş özerk bölge, dört doğrudan yönetilen şehir ve Hong Kong ile Makao özel idari bölgesine egemendir ve Tayvan üzerinde egemenlik talebinde bulunmaktadır.
8. Çin’in başkenti Pekin’de nefes almak günde bir paket sigara içmeye eşdeğerdir
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’in başkenti Pekin’de hava inanılmaz derecede kirlidir. Uzmanlar, Pekin’de nefes almanın günde bir paket sigara içmekle aynı etkiyi yarattığını söylüyor. Tabii koronavirüs karantinası sebebiyle birçok ülkede hava kirliliği azaldı, ancak gidişat göz önüne alındığında tekrar çoğalması çok sürmeyecektir.
9. Çin, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahiptir ve potansiyel bir süper güçtür
Çin ekonomisi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmuştur. 2016 itibarıyla nominal GSYİH açısından dünyanın ikinci en büyük, satın alma gücü paritesi (SAGP) açısındansa büyük ekonomisidir. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, en büyük aktif asker sayısına ve en büyük ikinci savunma bütçesine sahiptir. Ayrıca Çin, Asya’da bölgesel bir süper güçtür ve dünyada potansiyel bir süper güç olarak görülmektedir.
10. Çin’de 34.687’den fazla hayvan ve vasküler bitki türü bulunmaktadır
Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin ayrıca bir biyoçeşitlilik diyarıdır. Çin’de 34.687’den fazla hayvan ve vasküler bitki türü bulunmaktadır; böylece biyoçeşitlilik açısından Brezilya ve Kolombiya’dan sonra dünyanın en zengin üçüncü ülkesidir.
11. Çin’de polisler, köpeklerin yerine kaz kullanımını artırıyor
Çin’de polisler, köpeklerden çok kazları kullanıyorlar. Bunun nedeni kazların daha iyi görmesi ve koku alması olarak belirtilse de, gerçek çok daha farklı olabilir. Malum Çin’de hala köpek yeniyor.
12. Dünya Bankası tahminlerine göre dünyadaki en kirli 20 şehrin 16’sı Çin’de bulunmaktadır
Son onyıllarda Çin, ciddi oranda çevre bozukluğu ve kirliliğine maruz kaldı. 1979 Çevresel Koruma Kanunu çerçevesindeki düzenlemeler sıkı olsa da, bunlar oldukça zayıf şekilde uygulanmaktadır. Konu ekonomik büyüme olunca bunlar sürekli yerel topluluklar ve hükûmet memurları tarafından göz ardı edilmektedir. Kentsel hava kirliliği, ülke çapında ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmektedir; Dünya Bankası tahminlerine göre dünyadaki en kirli 20 şehrin 16’sı Çin’de bulunmaktadır.
13. Günümüzde kullanılan birçok icat Çinliler tarafından icat edildi
Çin, bir zamanlar Ming Hanedanı dönemine kadar bilim ve teknoloji dallarında dünya lideriydi. Kağıt, matbaacılık, pusula ve barut gibi birçok önemli icat Çinliler tarafından icat edildi.
14. Çin’de toplam 292 dil konuşulmaktadır
Çin’de 292’ye kadar yaşayan dil konuşulmaktadır. Fakat nüfusun %70’i Mandarince konuşur.
Kaynak: 1