Doğanın büyüleyici çeşitliliği içinde, bazı bitkiler boyutları ile görenleri hayrete düşürüyor. Çiçekler, genellikle zarif ve narin yapılarıyla bilinirken, dünyada boyutlarıyla şaşırtıcı derecede büyük olan çiçekler de bulunuyor. Bu dev çiçekler, sadece boyutlarıyla değil, aynı zamanda eşsiz görünümleri ve bazen de kendilerine has kokularıyla dikkat çekiyorlar. Bu yazımızda, doğanın en etkileyici dev çiçeklerini keşfedecek ve bu muhteşem bitkilerin özelliklerini yakından inceleyeceğiz. İşte karşınızda, dünyanın en büyük çiçekleri!
1. Ceset çiçeği (Rafflesia arnoldii)
Rafflesia arnoldii’yi diğer büyük çiçeklerden ayıran bir özelliği var. Kendisi en büyük tek çiçekli bitki. Malezya ve Endonezya’nın yağmur ormanlarına bulunan ve üç ulusal çiçekten biri olan Rafflesia arnoldii’nin çapı 91 cm’e, ağırlığı ise yaklaşık 7 kg’a kadar ulaşabiliyor.
Ancak Rafflesia, boyutundan daha çok kokusuyla biliniyor. Ayrıca “Ceset Çiçeği” lakabını başka bir dev çiçek olan Amorphophallus titanum ile paylaşıyor çünkü bu iki çiçek de çürüyen et gibi kokuyor. Bitkilerin kötü kokmasının sebebi aslında sinekleri kendine çekerek tozlaşmayı sağlamak. Rafflesia arnoldii yalnızca bozulmamış yağmur ormanlarında büyüyor.
2. Ceset çiçeği (Amorphophallus titanum)
3 metreden biraz daha uzun bir boya ulaşabilen çiçek salkımı Amorphophallus titanum, Rafflesia’nın aksine tek bir çiçeğe değil, tek bir sap üzerinde yüzlerce küçük tomurcuğa sahip.
Endonezya’nın Sumatra bölgesine özgü olan bu bitki doğada nadir olarak bulunsa da, artık dünyanın dört bir yanındaki bahçelerde yetiştiriliyor. Yine de, hem doğada hem de serada oldukça seyrek olarak çiçek açıyor. Rafflesia gibi, Amorphophallus titanum da çürüyen et kokusuyla böcekleri çekiyor.
İlginizi çekebilir:
Çürüyen Et Kokulu Devasa Ceset Çiçekleri Hakkında 10 Büyüleyici Gerçek
3. Talipot palmiyesi (Corypha umbraculifera)
24 metreden daha uzun bir boya ulaşabilen Corypha umbraculifera ya da Talipot Palmiyesi, dallı çiçek salkımına sahip en büyük çiçekli bitki. Yani tek bir sap üzerinden tomurcuklanmak yerine, talipot çiçekleri ana sapa bağlı minik dallardan tomurcuklanıyor. Palmiye benzeri bir gövdenin tepesinde tüylü, altın rengi, yelpaze şeklinde yapraklar gibi görünüyorlar. Talipot’un çiçek salkımı tek başına 5 ile 7 metre arasında büyüyebiliyor. Bu devasa palmiye Hindistan ve Sri Lanka’ya özgü ve ayrıca Güneydoğu Asya, Çin ve Andaman Adaları’nda da yetiştiriliyor.
4. Amerika titrek kavağı (Pando)
dünyanın en büyük çiçekleri listemize devam ediyoruz. Amerika titrek kavağı teknik olarak yaprak döken bir ağaç türü, ancak nadiren de olsa çiçek açabiliyor. Çiçekleri oldukça küçük olsa da, bitkinin kendisi devasa! Bunun en iyi örneği, ABD Utah’ta 107 dönümlük bir alanı kapladığı düşünülen tek bir erkek ağaç kolonisi. Yaklaşık 6 ton ağırlığında ve 80.000 yıldan daha eski olduğu düşünülen bu tek bir kök sisteminde 47.000’den fazla ağaç veya gövde filizlenmiştir. Bu pando, dünyanın en büyüklerinden biri olmasının yanı sıra dünyanın en eski yaşayan organizmalarından da bir tanesi.
Amerika titrek kavağı aynı zamanda Kuzey Amerika’daki ağaçlar arasında en geniş doğal yayılışa sahip ağaç. 47 derece enlem, 110 derece boylam ve deniz seviyesinden orman sınırına kadar olan yüksekliklerde yetişebiliyor.
İlginizi çekebilir:
Gympie-Gympie: Acısı İntihara Sürükleyen Dünyanın En Tehlikeli Bitkisi
5. Deniz eriştesi (Posidonia oceanica)
Titrek kavak bile Posidonia oceanica’nın büyüklüğüne veya yaşına yetişemiyor. Akdeniz’de ve Avustralya kıyılarında bulunan bu çiçekli ot, koloniler şeklinde büyüyor. Hatta meyve bile üretiyor ve tohumlar aracılığıyla çoğalıyor.
2006 yılında Akdeniz’de keşfedilen bu kolonilerden biri birkaç kilometre genişliğindeydi. Bitkinin yüz binlerce yıllık olduğuna inanılıyor. Karbondioksiti emme ve depolamada konusunda önemli bir rol oynuyor, ancak şu anda yükselen su sıcaklıkları nedeniyle yaşamları tehdit altında.
6. Ayçiçeği (Helianthus annuus)
ABD’de bulunan ayçiçekleri dünyadaki en büyük çiçekler arasında. Bu çiçekler Amerika’ya özgüdür ve MÖ 1000 civarında evcilleştirilmiştir. Tohumlarından elde edilen yağ dünyada kullanılan temel mutfak ürünü olmaya devam etmektedir. Bol su verildiğinde ve güneş ışığı aldığında boyları 9 metreye kadar uzayabilir.
İlginizi çekebilir:
7. And dağları kraliçesi (Puya raimondii)
California Üniversitesi Botanik Bahçesi, bu bitkinin 80-100 yaşına geldiğinde 12 milyona kadar tohum oluşturabileceğini ve binlerce çiçek üretebileceğini söylüyor. Ancak ne yazık ki, bu bitki çiçek açtıktan sonra ölüyor. Peru ve Bolivya’nın dağlık bölgelerinde, genellikle deniz seviyesinden en az 3 km yükseklikte bulunuyor.
8. Amazon nilüferi (Victoria amazonica)
Dünyanın en büyük çiçekleri yazımızın sonuna geldik. Victoria amazonica, su zambağı ailesi Nymphaeaceae içindeki en büyük organizma. Nilüfer yaprağı 243 cm çapa kadar büyüyebiliyor. Güney Amerika’nın tropikal bölgelerine özgü olan bu devasa su zambakları en iyi şekilde sıcak ve durgun suda büyüyor. Benzersiz boyutlarıyla birlikte etkileyici bir güce de sahip. En büyük yapraklar yaklaşık 30 kg’a kadar ağırlığı kaldırabiliyor. Yaprakların alt kısımları, alttan saldırabilecek balıklara ve diğer otçullara karşı savunma sağlayan küçük, keskin dikenlerle kaplı. Futbol topu büyüklüğündeki çiçekleri görülmeye değer olsa da yakalanması oldukça zor, sadece geceleri ve birkaç gün boyunca görünüyorlar. Çiçeklerin açılması 48 saat sürebiliyor.
Kaynak: 1