Kız çocuklarının eğitimi, cinsel şiddet, mahkumların iyileşmesi, finans, afet yönetimi… Bunlar dünya üzerinde çözüme ulaşması gereken, yaşadığımız problemler. Bu sorunlara sunduklara çözümler ile Schwab Foundation for Social Entrepreneurship tarafından, 2018 yılının 11 sosyal girişimcisi seçildi.
Aralarında Türk girişimci Tülin Akın’ın da bulunduğu listedeki insanlar, kadınların eğitimi, telefonların daha kullanışlı olması, afet sonrası insanlara yardım, mültecilerin refah seviyelerinin yükselmesi gibi birçok konuda çalışmalar yaptı ve ödüllendirildi.
Biz de bu 11 başarılı girişimciyi sizin için listeledik.
1. Urvashi Sahni
Urvashi Sahni, Study Hall Education Foundation, Hindistan: Örgüt, kız çocuklarına, engelli çocuklara, kırsal yerlerde yaşayan gençlere ve resmi okul sistemi dışında kalan çocuklara yönelik dokuz tür okul ve program ağı işletmektedir. Bugüne kadar 900 devlet okuluyla çalışmışlar, 5000 devlet öğretmenini eğitmişler ve 500.000 çocuğun eğitimine destek sağlamışlar.
2. Fatuma Abdulkadir Adan
Fatuma Abdulkadir Adan, Horn of Africa Development Initiative (HODI), Kenya: Afrika Boynuzu, Kalkınma Girişimi yani HODU, Afrika’da bir yarımada olan Afrika Boynuzu’nda 300 köyde, 10.000 genç insana ulaşarak mutlu ve huzurlu bir yaşam ortamı hazırlamayı amaçlamaştır.
3. Valdeci Ferreira
Valdeci Ferreira, The Brazilian Fraternity of Assistance to Convicts (FBAC) Brezilya:
12 prensip üzerine, mahkumların kendilerini toparlaması, topluma yeniden kazandırılması için bir rehabilitasyon metodu geliştirdi 5 eyalette ve 23 ülkede uygulandı. Bu projeye katılan mahkumların yeniden suç işleme eğilimleri %85’ten %30’a kadar düştü.
4. Bas van Abel
Bas van Abel, Fairphone, Hollanda: Fairphone cihazları elektronik endüstrisini, sosyal ve çevresel değerleri önceliği olarak konumlayarak değiştiriyor. Dünyaya daha az zararlı ürünler üretiyor ve işçilere çalışmaları için daha uygun bir ortam sunuyor. Üstelik bugüne kadar 160.000 akıllı telefon sattılar.
5. Bruktawit Tigabu
Bruktawit Tigabu, Whiz Kids Workshop, Etiyopya: Televizyonun, radyonun ve basılı medyanın ulaşım gücünü kullanarak insanlara dokunmayı ilke edinen Whiz Kids Workshop, çocuk eğitimi, sağlıklı yaşam, kadın-erkek eşitliği gibi sosyal konular üzerine çalışıyor. Her hafta 5 milyon televizyon izleyicisine ve 10 milyon radyo dinleyicisine erişim sağlıyorlar.
6. Sasha Chanoff ve Amy Slaughter
Sasha Chanoff and Amy Slaughter, RefugePoint, Afrika: Günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri olan mülteci sorununa, onlara daha refah yaşama imkanı sunarak kalıcı çözüm bulma peşinde. Birleşmiş Milletler’in Afrika, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’da Mülteciler Yüksek Delegeliği ile çalışan RefugePoint bugüne 54.000 mülteciye kalıcı yerleşim yerleri sunmuş ve daha çok mülteciye yardım etmek için çalışıyor.
7. Mike Quinn
Mike Quinn, Zoona, Zambia: Zoona finansal servislere ulaşılmasını sağlayan teknoloji ve network ağı yarattı. 2009 yılında kurulan şirket, 2 milyon tüketiciye ve 3 ülkede 3.000 temsilciye ulaştı.
8. Zack Rosenburg
Zack Rosenburg, SBP, Amerika Birleşik Devletleri: SBP, bir afet olduktan sonra, o afetten etkilenen insanların normal yaşamlarına ve gündelik işlerine geri dönebilme sürecini kısaltmak için çalışıyor. Ortalama 61 günde bir ev inşa ediyorlar.
9. Tulin Akin
Tulin Akin, Tabit, Türkiye: Tabit, teknolojinin etkin kullanımı ile çiftçinin nitelikli bilgiye erişebilmesini, verimliliğini artırmayı, karlı üretim yapabilmesini sağlamayı ve sonuç olarak kırsaldaki yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen bir inovasyon şirketi. Şu anda Türkiye’den 1 milyon 400 bin çiftçiye, çözüm ortağı olan uluslararası firmalarla birlikte hizmet vermektedir.
10. David Yeung
David Yeung, Green Monday, Hong Kong: Green Monday iklim değişiklikleriyle, küresel yiyecek problemi ve halk sağlığıyla ilgileniyor. Okullara, catering firmalarına ve Restaurant zincirlerine haftada bir vejeteryan opsiyonlar sunuyor ve yiyecek alışkanlıklarını değiştirmeye çalışıyor. Haftada bir vejeteryan yiyecek uygulaması Hong Kong’da 1.6 milyondan fazla insan tarafından uygulanıyor ve 30’dan fazla ülkeye yayılmaya devam ediyor.
11. Muhammad Amjad Saqib
Muhammad Amjad Saqib, Akhuwat, Pakistan/Uganda/Kenya: Akhuwat fakirler adına 600 milyon dolar ödenek ayırdı. Bu paranın %98’i küçük işletmelerin geliştirilmesinde kullanıldı. Akhuwat şu anda dünyanın en büyük kar gütmeyen mikro finans programı.