Dünya üzerinde birçok köy ve kasaba benzersiz ve sıra dışı özellikleriyle dikkat çekiyor. Bazıları tarihi derinlikleriyle, bazıları ise doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Ancak bazı kasabalar var ki, sıradanlıktan çok uzakta, adeta birer masal diyarına adım atmışçasına insanı büyülüyor. Bu kasabalar, mimari tarzlarından doğal oluşumlarına, kültürel zenginliklerinden ilginç geleneklerine kadar pek çok açıdan öne çıkıyor. Her biri, kendine özgü bir hikaye anlatıyor ve ziyaretçilerini eşsiz bir deneyim vadediyor. İşte dünya üzerindeki en sıra dışı kasabalar 👇
1. Coober Pedy, Avustralya
Bu küçük Avustralya kasabasının yaklaşık 3.500 sakini var ve bunların yarısı yer altında yaşıyor. 100 yıl önce bir gencin orada bulunan opal taşlarını keşfetmesinden sonra, kasabada opal madenciliği yapılmaya başladı. Bugün dünya opal üretiminin yaklaşık %70’i buraya bağlanıyor. Böylece bu ilginç kasaba “Dünya Opal Başkenti” unvanının sahibi oldu. Kasaba halkı ise evlerini yer altına inşa etti ve orada yaşamaya devam ediyorlar.
2. Nagoro, Japonya
Bu kasabada sadece 35 insan yaşıyor ama 350 adet insan boyutunda oyuncak bebek var. 64 yaşındaki sanatçı Ayano Tsukimi, köyün nüfusu azalmaya başladığında yalnızlığını hafifletmek için bu oyuncak bebekleri yaratma fikrini ortaya attı. İnsan boyutundaki bebekler, gerçek bireyleri temsil ediyor.
3. Hallstatt, Çin
Çin, Disney World’den Las Vegas’a kadar dünyanın dört bir yanından birçok ünlü yerin kopyasına sahip. Hallstatt da dünyanın ilk klonlanmış kasabası. Aslında bir Avusturya köyü olan yerin inşaatı 2012 yılında bir Çinli madencilik şirketi tarafından başlatıldı. İnşa edilen ilk yapı bir kiliseydi. Çin’deki Hallstatt, Avusturya’daki kasabanın tam bir kopyası, ancak burada gayrimenkuller daha pahalı.
4. Damanhur Federasyonu, İtalya
Nüfusu sadece 600 olan bu kasaba, insanlığın geleceği için bir laboratuvar olarak biliniyor. 1975 yılında Oberto Airaudi tarafından kendisi ve arkadaşları için bir tür komün olarak kurulmuş. Damanhur olarak bilinen bu kasaba, İtalya’nın kuzeyindeki Piedmont bölgesinde bir eko-köy ve manevi topluluk. Kasabada, yer seviyesinin 30 metre altına kadar uzanan birçok yeraltı “İnsanlık Tapınağı” var.
Damanhur’da insanlar 10-30 kişilik topluluk evlerinde yaşıyor. Bir toplulukta yaşamak ve diğer insanlarla hayatı paylaşmak damanhurian felsefesinin önemli bir parçası olsa da kendi özel alanınızın olması gerektiğini kabul ediyorlar. Federasyonun, Credito adında kendi para birimi bile var.
5. Matmata, Güney Tunus
Dünyadaki sıra dışı kasabalar listemize devam ediyoruz. İlkel insanlar mağaralarda yaşardı. Matmata köyü sakinleri hala bu geleneği devam ettiriyorlar. Burada, yaşayanlar yeraltında ikamet ediyor ve evlerini mağaralara yapıyor. Tüm kasabada mağara evler var.
6. Whittier, Alaska
Eskiden askeri kışla olan 14 katlı bir bina, bugün Whittier kasabasını oluşturuyor. Kasabada, hepsi aynı çatı altında 220 kişi yaşıyor. Benzin istasyonu, polis karakolu, kilise ve video kiralama dükkanı bile bir binada konumlanmış durumda. Kasabaya girmek veya çıkmak için tek bir tünel kullanılıyor ve her saat iki kez açılıyor. Geceleri kapanıyor ve ertesi gün yeniden açılıyor. Whittier her yaz 22 saat güneş ışığı alıyor ve kışın 6 metreye kadar karla kaplanabiliyor.
7. Longyearbyen, Norveç
Ya yaşadığınız yer resmi olarak ölmenize izin vermiyorsa? Dünyanın en kuzeydeki şehir olan Norveç’in Svalbard kentindeki Longyearbyen kasabasında bir nevi durum böyle. Kasabanın adı aslında “uzun yıl” anlamına geliyor. Her yıl 25 Ekim’de son kez gün batımı oluyor ve uzun bir süre boyunca bir daha doğmuyor. Güneş’in 8 Mart’ta Longyearbyen’e resmi olarak geri dönmesi o kadar büyük bir olay ki, tüm vatandaşlar tam olarak saat 12:15’te eski hastanenin basamaklarında toplanıp onun gelişini bekliyor ve Solfestuka adı verilen bir haftalık kutlamayı başlatıyorlar. Kasabada uzun bir süre toprağın buzlu kalması nedeniyle cesetler toprağa gömülmüyor. Çünkü aktif virüslerin uzun yıllar canlı kalacağı ve bir salgın hastalığa neden olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle son günlerini yaşadığı düşünülen kişiler Oslo’ya gidiyor.
İlginizi çekebilir:
Norveç’te İsteseniz de Ölemeyeceğiniz Garip Kasaba: Longyearbyen
8. Giethoorn, Hollanda
Bu kasaba oldukça sakin, ancak Giethoorn’un en ilginç özelliği hiç yolunun olmaması. Bunun yerine herkes, kanallardan seyahat ediyor. Bu nedenle, bu yer Küçük Venedik lakabını kazanmış durumda. O kadar uzak ve sessiz ki, web sitelerinde duyulabilecek en yüksek sesin bir ördeğin vaklaması olduğunu belirtmişler.
İlginizi çekebilir:
Hollanda’da Gerçeklikten Uzak, Masalsı Bir Deneyim Yaşatan Sevimli Kent: Giethoorn
9. Kihnu Adası, Estonya
Baltık Denizi’ndeki Kihnu Adası, dünyanın son anaerkil toplumlarından birinin evi. Bu yerin en önemli özelliği, burada yaşayan 600 kişiden kadınların sorumlu olması. Raporlara göre, adadaki erkekler çoğunlukla balıkçı oldukları için aylarca denize açılıyor ve gelenekleri korumak, adayı yönetmek ve kültürü çocuklara aktarmak kadınlara kalıyor.
10. Santa Cruz del Islote, Kolombiya
Çoğunlukla dünyanın en kalabalık adası olarak anılan bu ada, sadece 2 dönümlük bir alanı kapsıyor. Kayıtlara göre, adada yaklaşık 1200 kişi yaşıyor. Burada tatlı su kaynağı, hastane, kanalizasyon sistemi, polis veya elektrik yok. Adanın bu kadar garip olmasının nedeni, yaklaşık 500 kişinin bir dönümden daha az bir alanda yaşaması ve bildirildiğine göre şiddet ve suç olaylarının yaşanmaması
11. Shani Shingnapur, Hindistan
Dünyadaki sıra dışı kasabalar listemizin sonuna geldik. Bu garip Hint köyünde, evlerin ön kapısı, anahtarı, kilidi yok, ama yine de herkes burada kendini güvende hissediyor. Bunun arkasındaki sebep, buradaki köylülerin Satürn’ün Tanrısı Lord Shani’nin köyün koruyucusu olduğuna ve çalmaya cesaret eden herkesi cezalandıracağına inanmaları. İlginçtir ki, polis karakolunun bile ön kapısı yok. Hatta burada ilk ‘kilitsiz’ şubesini açan bir banka bile var!