Dünya Vegan Günü, her yıl 1 Kasım’da, veganlar tarafından kutlanan bir gündür. Veganlığın insanlara, hayvanlara ve doğaya faydaları değişik etkinlikler eşliğinde kutlanır. Biz de 1 Kasım Dünya Vegan Günü’ne özel olarak, veganlık ile ilgili kafanızda olan bazı sorulara cevap vermek istedik, umarız ki hoşunuza gider ve aradığınız sorulara cevap bulabilirsiniz!
1.Veganlık nedir?
Sözlüğe göre veganlık, hayvan kökenli gıdaları ve bütün hayvansal ürünleri kullanmayı/tüketmeyi reddetmektir. Yani, veganlık sadece yenilen yemekte et olmamasına dikkat etmek değil de, aynı zamanda giydiğiniz kazağın içerisinde hayvan kürkü olmamasına dikkat etmek, bir kişisel bakım ürünü alırken hayvansal deney yapmıyor olmalarına dikkat etmektir.
2.Neden veganlık?
Veganlık, aslında, hem kendinize hem de yaşadığınız doğaya saygı duymaktır. Bir hayvanın sadece eti için 3-4 aylıkken kesilmesine vicdanınızın el vermemesidir. Ya da daha hoş görünmek için kullandığımız ürünler son haline getirilene kadar sayısız hayvana eziyet edilmesine dayanamamaktır. Vegan olmak aslında size doğayı daha iyi anlama ve doğayla daha iyi geçinme gibi fırsatlar verebilir.
3.Neden 1 Kasım?
1994 yılında, o zamanlar The Vegan Society’nin başında olan Louise Wallis tarafından, hem topluluğun 50.yılını kutlamak adına hem de veganlık ve veganizm gibi kelimelerin değer kazanmasını kutlamak için düzenlenen bir etkinlik olarak ortaya Dünya Vegan Günü çıkmıştır. Louise 1 Kasım’ı seçmesinin sebebini şu şekilde açıklıyor: ‘Topluluğun 1944 yılında, Kasım ayında kurulduğunu biliyorduk ama kesin tarihi bilmiyorduk. O yüzden ben, 1 Kasım olmasına karar verdim, böylece Cadılar Bayramı gibi herkesin kutladığı geleneksel bayramlarla birlikte kutlanabilecekti.’
4.Veganlığın ne gibi çeşitleri vardır?
İnsanlar etik veya çevreci sebeplerle vegan olabilecekleri gibi, sağlıklarına faydalı olduklarını düşünürlerse de vegan olabilirler. Etik veganlık, hayvanların da bir yaşam öznesi olduklarını ve insanların hayvanlardan faydalanmaya çalıştıklarında bu hakların çiğnendiğini savunur. Yani bir nevi türcü ve faydacı, daha felsefi ve politik boyutta bir veganlık koludur. Çevreci veganlık, hayvan haklarından ziyade hayvansal ürünler üretiminin doğaya verdiği zararlar üzerine tartışır.
5.Vegan beslenme nasıl oluyor?
Amerikan Beslenme Derneği, 2009 yılında yayınlamış olduğu raporda, vegan beslenme de dahil olmak üzere bitkisel temelli beslenme biçimlerinin doğru bir biçimde düzenlendiklerinde bebeklik, ergenlik, hamilelik ve yaşlılık dahil olmak üzere her yaş grubu için yeterli olduğu kanısına vardıklarını açıklamıştır. Yani aslında sanılanın aksine hayvansal gıdalar tüketmeden de vücudumunuzun ihtiyaçlarını karşılayabiliriz.
6.‘Bir tek benim çabamla ne değişir ki?’
Kendi gücünüzün farkında olun, ‘ben vegan olsam ne değişir’ demeyin. En azından kendiniz yaşamaya devam ederken hayatı bir başka canlıya zehir etmeyin. Çünkü inanın ki hayvanlar da en az sizin kadar canlı ve hisli yaratıklar. Kelebek etkisine inanın ve kullandığınız parfümden bile başlasanız bir yerlerden başlamaya çalışın.
7.‘Vegan olmak istiyorum ama çok zor geliyor, ne yapmalıyım?’
Etsiz Pazartesi hareketine katılarak, sizin için ufak ama doğa için büyük bir adım atabilirsiniz. Bu hareket pazartesi günleri etsiz beslenmeyi teşvik ederek hem insan sağlığı, hem gezegenin geleceği, hem de hayvan hakları konusunda bilinç yaratmayı hedefleyen uluslararası bir harekettir. ABD’de 2003 yılında başlayan hareket, çevre, sağlık ve hayvan dostu yemek tarifleri ve bilgilendirici makaleler paylaşarak farkındalığı arttırmayı, ete olan bağlılığı azaltmayı hedeflemektedir.