Her ülkenin sosyo-ekonomik koşulları birbirinden farklı. Kimi ülkelerde toplumun refah düzeyi oldukça yüksekken kimi ülkelerde de istihdam yetersizliği, ekonomik problemler gibi nedenlerle insanlar geçim sıkıntısı çekiyor. Ülkelerin sosyo-ekonomik ve siyasi koşullarına bağlı olarak çalışma süreleri ve şekilleri de farklılık gösteriyor. Bazı ülkelerde haftanın 7 günü çalışılırken bazı ülkelerde ise haftada 5 gün çalışılıyor. Tabii ki günlük mesai saatleri de ülkelere göre değişiyor. Bakalım hangi ülkede kaç saat çalışılıyor? Rusya’dan Finlandiya’ya dünyadaki 14 ülke ve çalışma şartları…
Başta İsveç, Norveç olmak üzere bazı ülkelerde yaşam standartları bir hayli yüksek. Bu durum çalışma şartlarına da yansıyor
Ancak özellikle üçüncü dünya ülkelerinde çalışma şartları oldukça kötü. İnsanlar hem çok daha fazla çalışıyor hem de geçim sıkıntısıyla boğuşuyorlar
Bunu dengelemek için oluşturulmuş bir kuruluş var. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD). Kuruluş üyesi olan 34 ülkenin vatandaşlarını daha iyi şartlarda ve dengeli bir yaşam sürmesi için çalışmalar yapıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında başlattığı “İş Organizasyonu ve Çalışma Zamanı Düzenlemeleri” adlı özel bir araştırma yapmıştı. Peki Türkiye’de ve diğer ülkelerde çalışma şartları nasıl?
1. Türkiye
Türkiye’de bir kişinin iş kanununa göre haftalık mesaisi en fazla 45 saat olarak belirleniyor. Üst sınır işçinin kendi iradesi dahilinde olsa dahi yılda 270 saatten fazla mesai yapamaması, günde ise 11 saat üstü çalıştırılamaması olarak geçiyor. Mesai 45 saati geçtiğinde ise işçiye ek ücret ödenmesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki Türkiye’de çalışma saati ortalama olarak 47 saat. Türkiye’de işsizlik oranı ise Ağustos 2019 rakamlarına göre yüzde 14.2 seviyesinde.
2. Meksika
Meksika’da bir işçinin haftalık çalışma süresi ortalama 45 saat. Ülkedeki son verilere göre ise işsizlik oranı yüzde 3.7 civarında.
3. İsrail
İsrail’de haftalık çalışam süresi 40 saat civarında. Çalışanların yüzde 15’i çok uzun saatler çalışıyor. Ülkedeki işsizlik oranı ise yaklaşık yüzde 10.
4. Avusturya
Avustralya’da haftalık mesai saati 31 olarak belirlendi. Yüksek bir yaşam standartına sahip Avusturya’da işsizlik oranı yüzde 5 civarında. Çalışanlara verilen yıllık izin ise 25 gün. Bunun yanı sıra 13 gün ise resmi tatil bulunuyor.
5. İtalya
Eşsiz mimarisi ve sanat eserleriyle her yıl milyonlarca turisti ağırlayan İtalya’da haftalık çalışma süresi ortalama 37 saat. Günlük çalışma saati ise 9 saat. Ancak çalışanların günde 3 saatlik “siesta” hakkı bulunuyor.
6. Amerika Birleşik Devletleri
ABD, ücretli ebeveyn izni politikası olmayan tek OECD ülkesi. Bunun yanı sıra ülkede zorunlu hastalık izni politikası veya çalışanların haftada çalışabilecekleri maksimum saat sınırlaması da bulunmuyor. ABD’de ortalama çalışma süresi ise haftalık 34 saat civarı. İşsizlik oranı 3.2. ABD’de yalnızca 8 gün resmi tatil var. Özel sektör çalışanlarının bu tatillerden yararlanması ise işveren insiyatifinde. Çalışanların yıllık izin hakkı ise çalışma sürelerine göre 10-20 gün arasında değişiyor. Yani aslında ABD’de durum Türkiye’den çok farklı değil.
7. Rusya
Rusya ise haftada 4 gün çalışma sistemine geçmeyi planlayan ülkeler arasında. Yeni sistem denendiği takdirde çalışanlar haftanın 4 günü çalışıp 3 gün izin yapacak. Ülkede günde 9 saatten fazla çalışanların oranı yalnızca yüzde 0.2 civarında. Öte yandan Rusya’da işsizlik de düşük. 15-64 yaş arası insanların yüzde yetmişi istihdam ediliyor.
8. Tayland
Asya ülkelerinin çoğunda haftalık mesai saati için belirlenmiş bir sınır bulunmuyor. Bu nedenle çoğu Asya ülkesinde haftalık çalışma süresi 60 saatin üzerinde. Tayland’da da maksimum yasal çalışma saati haftalık olarak 84 saat.
9. Hollanda
Hollanda pek çok açıdan yaşam standartlarının yüksek olduğu ülkelerden biri. Hollanda’da haftalık mesai saati ise 27.56. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 4 iken, bir çalışanın saatlik ücreti ise ortalama 10 dolar. Yıllık tatilin çalışan için 20 gün olduğu ülkede resmi tatil ise 11 gün.
10. İsviçre
İsviçre pek çok kişinin yaşamak için adeta can attığı ülkelerden biri. Refah düzeyinin yüksek olduğunu bildiğimiz bu ülkede haftalık çalışma süresi yalnızca 30 saat. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 4.9 civarında. Çalışanların yıllık izni 20 gün, resmi tatiller ise devlete bağlı olarak 7 ile 15 gün arasında değişiklik gösteriyor.
11. Finlandiya
Finlandiya’da ortalama mesai saati 35-40 saat aralığında. Refah seviyesi yüksek olan Finlandiya’da çalışma şartları da oldukça iyi durumda. Ülkedeki işsizlik ekim 2019 verilerine göre yüzde 6.7.
12. İngiltere
İngiltere’de refah düzeyi yüksek olan ülkelerden biri. İngiltere’de haftalık mesai süresi 36 saat civarında. Ancak çalışma saatleri pek çok kişi için esnek. İnsanlar yarı zamanlı ya da home office şeklinde çalışabiliyor.
13. Norveç
Norveç, kişi başına düşen en yüksek 4. gelire sahip. Ülkede haftalık ortalama çalışma saati 27.29. İşsizlik oranı ise yüzde 3.8. Norveç’te belirlenen bir asgari ücret olmamakla birlikte çalışanlar yıllık 21 gün izin kullanabiliyor.
14. Belçika
Belçika’da haftalık çalışma saati 29.73. Ülkede asgari ücretle çalışan bir işçi ise saatte 10.1 dolar kazanıyor. Çalışanların yıllık izni 24 gün. Resmi tatiller ise 10 gün.
Kaynak: 1