Dünya Tiyatro Günü, 1961 yılında International Theatre Institute yani ITI tarafından her yılın 27 Mart günü kutlanmak üzere kabul edildi. Uluslararası bir ağ olan ve Türkçe ismi Milletlerarası Tiyatro Enstitüsü ya da Uluslararası Tiyatrolar Birliği olarak geçen kuruluşun amacı “barış ortamını ve insanlar arasında dayanışmayı pekiştirmek, karşılıklı anlayışı artırmak ve sahne sanatları alanında insanların yaratıcı iş birliği çalışmalarını çoğaltmak doğrultusunda sahne sanatlarına (drama, dans, müzik ve tiyatro) ilişkin bilgi ve deneyimin uluslararası paylaşımını geliştirmeyi” sağlamak.
Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer alırken, günün en önemli etkinliklerinden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır. Bu sene bir değişiklik yaparak ve tiyatronun kültürlerarası niteliğine dikkat çekerek 5 ayrı bölgeden 5 ayrı bildirge yayınlandı.
Böyle bir gün kutlanmaz mı?
Bu günün amaçları arasında tiyatroyu dünyada yaygınlaştırmak, kitleleri bu sanat dalının değeri hakkında bilgilendirmek, tiyatro sanatçılarının ve gruplarının çalışmalarını daha geniş bir boyutta duyurabilmek, bu sayede devlet yönetimi ve siyasi arenada fikir önderliği yapan kişilerin bu sanat formunun değeri hakkında bilgi sahibi olmasını ve desteklemesini sağlamak, bütün dünyada tiyatronun zevkini çıkarmak ve bu zevki diğerleriyle paylaşmak var.
Bugünü kutlamak için siz neler yapabilirsiniz?
Elbette yapılabilecek bir çok şey var ve en bilineni bazı oyunlar ücretsiz sergilendiğinden bu fırsatı değerlendirerek bilet bulunabildiği takdirde bu oyunlardan faydalanmak… Peki başka?
1. Bugünü tiyatrosuz geçirmeyin
Yakınlarınızda gidebileceğiniz herhangi bir oyunu seyredin… Hatta bugün bir bayram, biraz risk alın, adını daha önce hiç duymadığınız bir oyuna bir arkadaşınızı da yanınıza alarak gidin. Çocuklu oyucularımız için, bir çocuk oyununda çocuklarınıza tiyatro aşkını aşılamak için harika bir fırsat.
2. Tiyatroya emek veren yazarları hatırlayın
Tiyatroya emek veren yüzlerce yazar ve çevirmeni boş geçmeyin. Bugün daha önce seyretmediğiniz bir tiyatro oyunu okuyun. Size en yakın kitapçıdan ya da internetten bir tiyatro oyunu satın alın. Okurken kendi oyununuzu, oyunun yazarının rehberliğinde kendiniz kurgulayın.
3. Hayatınıza daha fazla tiyatro sokmak için plan yapın
O seyretmek istediğniz oyunları artık takviminize alın, kimbilir belki kendiniz tiyatro yapmak istiyorsunuzdur tiyatro kursu veren kişi ve kurumları araştırın, Herkese ve her keseye uygun bir alternatif oduğunu göreceksiniz. Planınıza dahil edin ve uygulayın.
4. İmkanınız varsa yerel tiyatroları destekleyin
Özel tiyatrolar sizin biletleriniz ve bağışlarınızla ayakta duruyorlar. Eğer maddi imkanınız varsa bağışta bulunun. Bir bilet alın ve bir tane daha alın, yanınızda daha önce tiyatroya gitmemiş birisini götürün.
5. Yerel yönetimlerle temasa geçin ve daha fazla tiyatro talep edin
Belediyeler, İl ve İlçe Yönetimleri, hatta muhtarlıklar… Almak istediğiniz hizmetler arasında Tiyatro da olduğunu, ve daha fazlasına ihtiyaç olduğunu hatırlatın. Unutmayın onlar sizin ihtiyaçlarınızı karşılamak için kurulmuş birimler.
6.Tiyatroyu neden sevdiğinizi dünyayla paylaşın
Yazın, fotoğraf ve video çekin, blogunuzda veya sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Dünya Tiyatro Günü’nu bahane edip Tiyatro’ya olan sevginizi haykırın.
7.Tiyatroya gönül vermiş tiyatro emekçilerinin ve tiyatronun olmazsa olmazı tiyatroseverlerin Dünya Tiyatro Gününü kutlayın
Diziler sizi aldatmasın; tiyatrocular, yani tiyatro oyuncuları, yazarlar, çevirmenler, dramaturgler, yönetmenler, set, ışık, ses, kostüm ve dekor emekçileri oldukça zor şartlarda bu sanat dalının toplumda güzellikler yaratacağına inandıkları için çalışıyorlar. Tanıdıklarınızın ve tanımadıklarınızın Dünya Tiyatro Gününü kutlayın. Çok memnun olacaklar. Elbette en son olarak tüm tiyatroseverlerin bu önemli gününü hatırlayın, tiyatroyu mümkün kılan onların bu sevgileri.
Sizin de Dünya Tiyatro Gününüz kutlu olsun.