Biz kalabalık gündemimizle uğraşırken aslında dünyanın daha ciddi problemleri olduğu gerçeğine de ister istemez göz yummuş oluyoruz. Bugün 22 Mart Dünya Su günü ve Birleşmiş Milletler 1993’den beri her yıl dönümünde su kıtlığı ile ilgili neler yapmamız gerektiğini hatırlatıyor.
İstediğimiz kadar görmezden gelelim fakat dünyanın birçok yerinde susuzluktan başta çocuklar olmak üzere birçok insan ölüyor ve bu kıtlık her geçen gün daha da artıyor. Eh artışın ardından beklenen sonun bizi bulması çok da uzak bir gelecekte değil. Geçen yıl yapılan anlamlı tasarımlarla birlikte dünyadaki su kıtlığına 2 dakikada bakmak sizler için zor olmasa gerek.
1. Bizler suyu büyük bir umursamazlıkla şırıl şırıl akıtırken dünyada 600 milyon çocuk su kıtlığı yüzünden ölüm tehlikesinde.
2. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), “Dünya Su Günü”nde yayımladığı raporunda iklim değişikliği, ve özellikle çocukların su bulma zorluklarına dikkat çekiyor.
3. Rapora bakıldığında, her geçen yıl suya talep artıyor fakat güvenli su kaynaklarının azaldığı dünyada 36 ülke ciddi su sıkıntıları yaşıyor.
4. Her gün 5 yaş altı 800’den fazla çocuk temiz su ve hijyene erişimi olmadığı için ishalden hayatını kaybediyor.
5. Su kaynaklarının hızla azalması bir gerçek ve bu devam ederse 2040 yılına kadar dünya genelinde her 4 çocuktan biri, kabaca rakamla 600 milyon çocuk ölüm ya da hastalık riski yaşayacak.
6. Raporun bir diğer acı yanıysa çocukların temiz su bulmak için çabaladığı yönünde. Bazıları bu yüzden okula gidemiyor, bazı kız çocukları saldırılara bile maruz kalıyor.
7. Somali, Güney Sudan, Nijerya ve çatışmaların yaşandığı Yemen’de 1,4 milyon çocuğun aşırı derecede yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski bulunuyor.
8. Etiyopya’da 9 milyondan fazla kişinin bu yıl içme suyuna erişimde sıkıntı yaşayabileceği riski de var.
9. Raporun son haline göre, dünya nüfusunun yarısı ise 2050’de su kaynaklarına yeterli derecede ulaşamayacağı yönünde.
10. Hunharca israf ettiğimiz sular için dünyanın bir başka yerinde büyük savaşlar veriliyor ve acılar çekiliyor.
Kaynak: 1, 2