Dünya çapında büyük yarışmalar düzenleyen Dünya Sörf Ligi(WSL) 2019 yılında, hem erkek hem de kadın sporcular için eşit para ödülü vereceğini açıkladı. Yeni yarışmalarda uygulayacağı düzenlemeyi dünya şampiyonası, küçükler dünya şampiyonası, longboard turu ve büyük dalga yarışmalarında eşit para politikası uygulayacağını tüm dünyaya duyurdu.
6 kez dünya şampiyonu olan Stephanie Gilmore bu mükemmel habere “Bu benim için çok gurur verici bir başarı” dedi. Nasıl demesin?
Gerçekten de öyle. Çünkü sanıldığı kadar kolay olmadı bu süreç.
Sadece sörf yapan kadınlar için değil, hem sporda hem işyerlerinde eşit şartlar için savaşıyorlar. Kadın her yerde birçok zorlukla mücadele ediyor
6 kez dünya şampiyonu olmasına rağmen hayatının en gurur verici günü olduğu belirten Stephanie Gilmore’un cümleleri bunlar. Eşit ücret almak için yıllarca süren savaşı kazanmanın gururuyla kendisinden sonra gelen kadın sörfçüler adına verdiği mücadeleyle yeni bir momentum yarattı.
Sörf dünyasında erkekler hem daha çok kazanıyor hem de daha uygun dalgaların olduğu yerlerde öncelik veriliyor
Kadınlar ve erkekler aynı yerde yarışmalarına rağmen, en uygun şartlarda erkeklere öncelik verildi. Kadınlar ise daha zor koşullarda yarışmaya zorlanıyordu. Şartlar böyle olunca kadın sporcular kendilerini 2. sınıf sporcu gibi hissediyordu.
Tek sorun bu da değil. Kadın sörfçüler sponsor bulmak için giderek cinsel bir meta haline getirilmeye çalışılıyor
Diğer önde gelen spor endüstrileri gibi, kadın sörf endüstrisinde de kadın sörfçüler dış görünüşlerinin cezbedici olmasına göre sponsor bulabiliyordu. Bu da sporun önüne geçen utanç verici bir durumdu.
Erkek sörfçüler sadece sörf yapıyorlarken kadın sörfçüler güzel olmak zorunda
2000’li yılların en iyi 10 kadın sörfçüsünden biri olan Keala Kennelly, erkek sörfçülerin sadece spora odaklandıklarını söylüyor. Kadınlarda ise durum hiç öyle değil. İyi bir sörfçü olmanız yetmiyor aynı zamanda güzel olmanız gerekiyor. Verilen ödüllerin de erkeklerle kıyaslanmayacak kadar düşük olması kadın sörfçüleri her zaman zorluyordu.
2014 yılında ilk adım atıldı ve Dünya Sörf Ligi markalaştırma çalışmalarına hız vererek kadın sporculara eşit şartlarda yarışılacağını taahhüt etmişti
Kadın turları genellikle daha az etkinlik içeriyordu. 2014 yılında ilk düzeltmeler yapıldı ve kadın sörfçülere daha çok yarışma fırsatı sunuldu. İki yıl sonra ilk defa büyük dalga yarışlarına kadın sporcular da katıldı.
4 profesyonel kadın sörfçü, bir komite başkanı ve bir avukatın başardığı iş inanılmaz
Kadın Sörfünde Eşitlik Komitesi başkanı Sabrina Brennan’ın yıllar süren mücadelesi sonucunda kadınlar eşit haklara sahip oldu. Kadın sörfü için yıllarca mücadele eden ve kadınları metalaştırmaktan kurtaran bu mücadele oldukça ilham verici. Kadının her alanda eşit koşullarda çalışması çağdaş toplumlarda bile sekteye uğrayabiliyor.
Amerika Açık Tenis Turnuvası’nda da kadınlara eşit ödüller veriliyor
Çoğu sporda erkeklerin aldığı ücretle kadınların aldığı arasında ciddi uçurumlar var. Sörfte olduğu gibi teniste de bazı organizasyonlar kadın sporculara olması gerektiği gibi eşit ödüller dağıtıyor. Amerika Kadın Futbol Takımı da 2016 yılında bu duruma isyan edip erkeklerle eşit ücret almaları gerektiğini söylemişlerdi.
Norveç Kadın Milli Takımı şu an erkek meslektaşlarıyla aynı ücreti kazanıyor
Bu durum birkaç organizasyonla, kısıtlı örneklerle kalmamalı her koşulda kadın ve erkek eşitliği savunulmalı.
Umalım ki, Türkiye’deki kadın sporcular da bu durum karşısında seslerini yükseltir ve erkek meslektaşları gibi daha çok ücret alırlar. Eşitlik sadece sözle olmaz.
Kaynak: 1