Günümüzde iklim değişikliği problemi karşılaşılan en önemli çevre sorunlarından biri. 2015 yılında düzenlenen Paris İklim Zirvesi’nde yapılan anlaşma ile küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması hedefleniyor. Bu hedefi tutturulamazsa en kısa sürede yaşanacak başka bir gezegen bulmak gerekiyor. Hedefin bu kadar ciddi bir rakam olması durumun ciddiyetini fazlasıyla gözler önüne seriyor.
Bizler dört mevsimin sunduğu lezzetlerden rahatça faydalanabiliyoruz. Bu bilimsel gerçekler ışığında gelecek kuşaklar aynı şansa sahip olabilecek mi? Bu durumla ilgili farkındalık yaratmak için çeşitli kuruluşlar etkin çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı)’dir. Dünyanın en büyük çevre etkinliklerinden biri olan Dünya Saati (Earth Hour), ciddi bir problem olan iklim değişikliği sorununa dikkat çekmek için WWF tarafından düzenleniyor.
Elbette sadece 1 saatliğine suni ışıkları kapatıp iklim değişikliği problemini ortadan kaldırmak mümkün değil ama geleceğe ışık tutmak için yapılan bu farkındalık çalışmasına dikkat çekmek istiyoruz.
1. Dünya Saati etkinliği, 2007 yılında Avustralya’da başlıyor.
2. Milyonlarca insanın bir saatliğine ışıklarını kapatmasını sağlayarak küresel iklim değişikliğine dikkat çekiyor.
3. Dünya Saati, gezegenimizin karşı karşıya kaldığı çevre sorunlarını dile getirmek ve bu sorunlara çözüm önerileri sunmak için önemli bir fırsat niteliği taşıyor.
4. Paris’teki Eyfel Kulesi, Londra’daki Buckingham Sarayı, İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı gibi ünlü yerler bugüne özel ışıklarını kapatıyor.
5. 2010 yılından beri bir saat boyunca ışıkları kapatılan Boğaziçi Köprüsü’ne 2012 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ekleniyor.
6. Dünya Saati hem ulusal hem de uluslararası medyada büyük ilgi uyandırıyor.
7. Dünya Saati’ne 2016 yılında, Türkiye de dâhil olmak üzere, 178 ülke, 7 binden fazla kent ve 2 milyardan fazla insan katılıyor.
8. Küresel iklim değişikliği konusunu geniş kitlelere ulaştırmayı başaran Dünya Saati, katılımı her yıl daha da arttırmayı hedefliyor.
9. Bugünün önemini vurgulamak için sosyal medya kullanıcıları profil fotoğraflarını geçici olarak değiştiriyorlar.
10. Bu yıl onuncusu hayata geçirilecek etkinlik kapsamında, binlerce binada ışıklar bir saatliğine kapatılıyor.
11. WWF, 25 Mart 2017 Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında herkesi ışıklarını bir saatliğine kapatarak iklim mücadelesine bir ışık tutmaya çağırıyor.
12. Bu etkinliğe katılmayı düşünüyorsanız eşinizle dostunuzla çok tatlı bir akşam geçirebileceğinizi düşünüyoruz.
13. Kısacık zaman diliminde hem çok eğlenceli zaman geçiriyorsunuz hem de elinizdekilerin kıymetini anlıyorsunuz.
14. 25 Mart’ta arıları, kuşları, Akdeniz ormanlarını, Büyük Mercan Resifi’ni küresel iklim değişikliğinden korumak için ışıklarınızı kapatmak istiyorsanız WWF internet sitesinden katılımınızı onaylıyorsunuz.
15. Dünya Saati gecesi çektiğiniz fotoğrafları #DünyaSaati etiketiyle sosyal medya hesaplarınızdan yorumlarınızla birlikte paylaşıp bu küresel hareketin parçası olabiliyorsunuz.
Kaynak: 1, 2