Dünya Mimarlık Festivali (World Architecture Festival – WAF), her yıl dünyanın dört bir yanındaki mimarları, tasarımcıları ve endüstri profesyonellerini bir araya getiren oldukça önemli bir etkinlik. Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri ise mimari dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösteriliyor. Konut, otel, ticari yapı, kamu binaları, kültür, sağlık, spor ve eğitim yapıları gibi farklı kategorilerin yer aldığı yarışmada ilgili senenin en iyi, yaratıcı ve özgün projeleri, kalabalık bir jüri tarafından değerlendiriliyor ve kendi kategorisinde yılın en iyi binaları ödüllendiriliyor. 2024 Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’ne aday gösterilen yapılar ise kısa süre önce belli oldu. Bu yılki kısa listede de pek çok dikkat çekici yapı ve proje yer alıyor. Bu prestijli ödüller, 6-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Singapur’da gerçekleşecek törende sahiplerini bulacak. İşte modern mimarinin en seçkin örneklerinin de içerisinde yer aldığı 2024 Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’ne aday gösterilen 8 muhteşem yapı.
1. Karapınar Enerji Santrali Merkezi Kontrol Binası
İnşa edildiği coğrafyanın zorlu koşullarına göre tasarlanan, modern ve yenilikçi mimari tasarımıyla dikkat çeken Karapınar Enerji Santrali Merkezi Kontrol Binası 2024 Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri için aday gösterilen 225 tamamlanmış yapı arasında yer alıyor. Ancak Konya’daki Karapınar Çölü üzerine inşa edilen bina, yarışmaya ülkemizden aday gösterilen tek yapı değil. Anadolu Ajansı İstanbul Genel Merkez Binası da prestijli ödüle aday gösterilen yapılardan biri.
İlginizi çekebilir:
Karapınar Güneş Enerji Santrali: Türkiye’nin Tek Çöl İklimi Bölgesinde Devasa Bir Güneş Tarlası
2. Atlantis The Royal Otel
Yazımızın girişinde de değindiğimiz gibi Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri farklı kategorilerde veriliyor. Kamu binaları, eğitim, kültür, sağlık veya spor yapıları yarışmada yer alan kategorilerden bazıları. Elbette yarışmadaki otel kategorisinde de oldukça ilginç yapılar bulunuyor. İşte onlardan biri de Amerika Birleşik Devletler merkezli mimarlık ofisi Kohn Pedersen Fox tarafından tasarlanan Atlantis The Royal Otel. Farkı blokların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş gibi görünen, 500 metre uzunluğa ve 178 metre yüksekliğe sahip bu mega yapı Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde bulunuyor.
3. Texoversum
Almanya’daki Reutlingen Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin kampüsü içerisinde yer alan Texoversum tekstil endüstrisindeki teknolojiler için öğretim, araştırma ve inovasyon merkezi olarak inşa edildi. Bu sebeple binanın dış cephesi bir tekstil dokumasını andırıyor.
4. Slender House
Hindistan’da faaliyet gösteren Spaces Architects@KA mimarlık ofisi tarafından tasarlanan yenilikçi konut, Dünya Mimarlık Festivali Ödülleri’ne aday gösterilen en ilgi çekici yapılar arasında yer alıyor. Modern mimarinin belirgin unsurlarının kullanıldığı bu ince bina beş kişilik bir aile için özel olarak tasarlandı ve yalnızca 6 metre uzunluğundaki bir arazi üzerine inşa edildi.
5. Ulusal Yıldız Gözlemevi
Kıbrıs’taki Kyriakos Tsolakis Architects firmasının imzasını taşıyan bu gözlemevi, Trodos Dağları’nda yer alıyor ve iki küçük teleskopa ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs Ulusal Yıldız Gözlemevi, Sivil ve Topluluk kategorisinde ödüle aday gösterilen yapılar arasında yer alıyor.
6. OLM Nature Escape Eco-Aparthotel
İtalya’daki Dolomit Dağları yakınlarında inşa edilen ve Andreas Gruber Architects şirketi tarafından tasarlanan bina, dairesel mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken bir butik otel.
7. Sunita Shekhawat Alışveriş Merkezi
Hindistan merkezli Studio Lotus tasarımı Sunita Shekhawat Alışveriş Merkezi, geleneksel Hint mimarisine ait dikkat çekici bazı unsurların modern mimari uygulamaları ile birleştiği sıra dışı bir yapı.
8. Bendigo Mahkeme Binası
Avustralya’nın Bendigo şehrindeki Mahkeme Binası, bildiğiniz diğer tüm mahkeme binalarından oldukça farklı. Binanın tasarımı, mahkeme gerginliğini azaltmak ve mahkemeye gitme deneyimini kurumsallıktan çıkarmak için özel bir çaba harcayan yaratıcı bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Bu doğrultuda binanın yalnızca dış cephesi değil iç kullanım alanları, bekleme bölümleri ve mahkeme salonları da modern dokunuşlarla yeniden şekillendirildi.
Kaynak: 1