Belgeseller, sayısız rastlantı sonucu bugünkü halini alan Dünyamızın daha önce hiç görmediğimiz yüzünü ekranlara getiriyor. Dünya’yı tanıdığımızı sanıyoruz ancak nefes alabilmek için kum fırtınaları ile okyanuslarda yaşayan minik canlılara ihtiyacımız olduğunu görmek bizi hayrete düşürüyor. Tüm canlıların müthiş bir denge ile birbirine bağlı olduğu yeryüzünü anlamamız için bu yapımlara ihtiyacımız var. İşte insanı görüntüleriyle hayran bırakırken dünyanın gidişatı konusunda düşüncelere sevkeden son yılların en beğenilen belgeselleri:
1. One Strange Rock (2018) IMDB puanı: 8,9
National Geographic yapımı belgesel, son zamanların en beğenilen çalışmalarından biri oldu. Netflix’te yayınlanan One Strange Rock’ın yapımcısı ünlü yönetmen Daren Aronofsky. Will Smith’in sunduğu belgesel, Dünya’da her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğunu şiirsel bir dille ortaya koyuyor. Uzayda toplam 1000 günden fazla zaman geçiren sekiz astronotun deneyimlerini aktardığı belgeselde Dünya’nın ne kadar eşsiz bir kaya parçası olduğunu fark ediyorsunuz. On bölümlük yapımda, tuhaf bağlantıların, ıskalayışların ve çarpışmaların bu eşsiz kaya parçasını yaratmadaki rolünü izlemek hayata karşı hayranlığınızı artırıyor.
Afrika’daki kum fırtınaları ile Yağmur Ormanları arasındaki bağlantının okyanuslardaki ‘diyatome’lar ile olan ilişkisini görmek, Dünya’nın aslında ne kadar küçük olduğunu ve her şeyin müthiş bir dengeyle birbirine bağlı olduğunu anlamamızı sağlıyor.
Yani ünlü gökbilimci Carl Sagan’ın da dediği gibi: We are all connected
2. Our Planet (2019) IMDB puanı: 9,7
Netflix’te yayınlanan diğer etkileyici belgesel ise altı yönetmen tarafından çekilen Our Planet. Sekiz bölümlük belgesel serisi, bizi doğaya verdiğimiz zararı düşünmeye sevk ediyor. Mazlum Kiper’in etkileyici anlatımıyla yayınlanan Our Planet’te görüntüler öyle olağanüstü ki izleyenler bazı sahnelerin animasyon olduğunu düşünüyor. 600 kişilik ekibin, 3500 gün boyunca yaptığı çekimlerin sonucu olan bu muhteşem yapım, belgeselciliği başka bir noktaya taşıyor. İnsanoğlunun Dünya’yı yağmalaması karşısında doğanın kendini hızla iyileştirme gücüne hayranlık duyuyorsunuz. Ancak son 50 yılda vahşi yaşam nüfusunun yüzde 60 azalması, soyu tükenen ve tükenmek üzere olan canlılar için elimizden üzülmekten başka bir şey gelmiyor.
3. Dynasties (2018) IMDB puanı: 9,3
Belgeselcilikte çığır açan BBC tarafından yapılan Dynasties, nesli tükenmekte olan Afrika vahşi köpekleri, imparator penguenleri, şempanzeler, aslanlar ve kaplanların hayatta kalma mücadelesine odaklanıyor. Bu beş büyük aile, gelecekleri için rakiplerine, insanlara ve doğaya karşı çetin bir savaş veriyor. David Attenborough’un sunduğu belgeselin müzikleri de son derece etkileyici. Vahşi köpekler bölümünde Tait’in ölümü üzerine tutulan yas ile fondaki Benji Merrison ve Will Slater’ın Death of Tait isimli müziği unutulmazlar arasına girdi.
4. Planet Earth II (2016) IMDB puanı: 9,5
İlki 2006 yılında yayınlanan belgesel HD kalitesinde yayınlanan ilk belgeseldi ve izlediklerimiz karşısında hepimiz hayran kalmıştık. Planet Earth 2 ise 4K, drone gibi son teknolojiye sahip ekipmanlarla 4 yılda çekildi. Teknoloji ne kadar ilerlese de ilk bölümün ardından geçen on yılda, belgesel çekmenin daha da zorlaştığını görüyorsunuz. Çünkü ekip, artık penguenleri görüntülemek için çok daha küçük adalara gitmek zorunda, insanların getirdiği sarı karıncalar yengeçleri yok ediyor ve Himalayalar bile küresel ısınmaya dayanamıyor.
BBC’nin YouTube’a Planet Earth2’ye ait 10’ar saatlik dört video yüklediğini de ekleyelim. Bu videolar huzur dolu 10 saatlik dağ, çöl, ada ve orman seslerinden oluşuyor.
5. Blue Planet II (2017) IMDB puanı: 9,3
İlki 2004 yılında yayınlandığında nefeslerimizi kesen belgeselin devamı, Sir David Attenborough’un anlatımıyla karşımıza çıkıyor. 4 yıl süren çekimler, su altında 6000 saati bulan çalışmanın ürünü olan Blue Planet II’nin müziklerinde Hans Zimmer ile Tom Yorke’un imzası var. Daha önce görüntülenmemiş pek çok olay ve canlının yer aldığı yapım, muhteşem görselliği ile okyanus hayatına yeni bakış açıları getiriyor.