Popüler kültür ürünlerinin sosyal medya platformları aracılığıyla çok hızlı bir şekilde yayılmasıyla birçok yeni kavram da hayatımıza girdi. Drill ise bu kavramlardan sadece biri. Drill müzik terimini hiç duymamış olabilirsiniz fakat muhtemelen daha önce dinlemişsinizdir. Bu müzik türü diğer türler kadar yaygın olmasa da, şarkıda bahsedilen şehir ve şarkı sözleri ile bağ kurabilenler için çok şey ifade ediyor. Sizler için drill müzik hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık. Drill müzik nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kimine Terapi Kimine İse Bir Garip Gelecek Farklı Ülkelerden 23 Saykodelik Müzik Örneği”
Drill müzik nedir?
Drill müzik, şiddetli ve karanlık içeriği ile bilinen bir trap müzik türüdür. Chicago’nun güney yakasından çıkan bu hip hop müziği alt türü, şehirde meydana gelen günlük olaylara ve suçlara odaklanır. Drill tabiri, otomatik silah kullanan birini ifade eden ve sokaklarda kullanılan argo bir kelimedir.
Bu müzik türü ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra, drill sanatçıları büyük şirketlerin ilgisini çekmeye başladı ve sanatçılar ve müzik tarzı medyada büyük ilgi gördü. Drill müziğini müzik yapan bileşenlerin çoğu, yoğun çete faaliyeti olan Dro City isimli bir mahalleden geliyor.
Drill müzik ne anlatıyor?
Zor şeyler yaşamış olan drill sanatçıları, yaşadıkları şeyleri yaptıkları müzik ile tüm dünyaya anlatmayı amaçlıyorlar. Eşitlik, şiddetin engellenmesi, kurtuluş, politik problemler ve ekonomik sorunlar drill müziğin anlattığı şeylerden sadece birkaçı. Hip hop’un çok daha karanlık bir yüzü olan drill, trap müziğe göre daha yavaş beatlere sahip. Drill ayrıca, trapten sonraki en etkili janra olarak kabul ediliyor.
Drill’in çıkışı
Oldukça ilgi gören bu müzik türü, Chicago’nun Dro City isimli mahallesinden çıkış yaptı. Dro City’de yaşayan Pac Man, 2010’da “It’s a Drill” adlı şarkısını yayınladı. Bu şarkı pek çok kişi tarafından drill müziğin başlangıcı olarak kabul edildi. Pac Man, drill müziği başlatmış olsa da ilerleten kişi olamadı. Çünkü kendisi 25 yaşında öldürüldü.
Pac Man’in başlattığı bu müzik türünü devam ettiren kişi Chicagolu rapçi Chief Keef oldu. Chief Keef, 18 Aralık 2012’de “Finally Rich” isimli ilk stüdyo albümünü yayınladı ve Billboard 200’de 2. sıraya çıktı. Albümün içinde yer alan, Lil Reese ile düet yaptığı “I Don’t Like” adlı şarkı drill müziğin ilk hit şarkısı oldu. Chief Keef, yaptığı bu çıkış ile ülkedeki diğer rapçilerin dikkati çekti. Kanye West’in G.O.O.D. Music’in toplama albümü Cruel Summer için I Don’t Like’ı remix’lemesi drill için adeta bir devrim oldu. G Herbo, Lil Reese ve Fredo Santana gibi rapçiler, Chief Keef’in başarısından etkilendiler ve benzer tarzda müzikler yapmaya başladılar.
Kısa bir süre sonra drill, uluslararası alanda popüler oldu.
Birleşik Krallık’ta drill
Londra’nın güneyinde bulunan Brixton, tıpkı Chicago gibi yüksek suç oranları ile bilinen bir bölgedir. 2012’de drill müziğinden etkilenen 150 isimli grup, kendi aksanları ile Birleşik Krallık’ta bu müzik türünün temellerini attı. Birleşik Krallık’ta drill denince ilk akla gelen grup 150 olsa da, 67 isimli grup, drill müziği Birleşik Krallık’a adapte eden gruptur.
Unknown T’nin 2018’de çıkan “Homerton B” adlı şarkısı, The UK Singles Chart’a alındı ve bunu gerçekleştirebilen ilk drill ilk türü şarkı olmayı başardı. Ardından, 67 isimli grubun iki farklı mixtape’i listelere girdi. Bunlar, Birleşik Krallık’ta drill müziğin ilk başarıları oldu, ancak son olmayacaktı.
Türkiye’de drill
Drill, Amerika ve İngiltere’den sonra tüm dünyaya yayıldı. Özellikle Avrupa’da popüler olduktan sonra ülkemizde de kendine yer buldu. Organize, Lvbel C5, cakal ve Batuflex gibi rapçiler, ülkemizde bu müzik türünü yaşatıyorlar. Ülkemizde yapılan drill ile ilgili pek çok tartışma konusu var. Ülkemizde bu müzik türünü dinleyen pek çok kişi, şarkıdaki sözler ile rapçilerin hayatlarının birbiriyle bağlantılı olmadıklarını söylüyor.