Dijitalleşme, çağımızın en önemli kavramlarından biri. Öyle ki günümüzde, gündelik yaşamımız içerisinde durmaksızın gelişen dijital bir hayattan, dijital dünyadan söz etmek mümkün. Ancak dijital dünya, gerçek dünyadan pek çok unsuru da bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle “gerçek dünyadaki” bazı şeylerin “dijital versiyonlarına” rastlamak, çok da şaşırtıcı değil. Gündelik yaşamdaki en renkli unsurlardan olan festivaller de, dijital dünyada karşılığı olan şeylerden biri. Üstelik dijital dünya, oldukça ilginç festivallere ev sahipliği yapıyor. “DreamHack” de bu dijital festivallerden biri.
DreamHack, “dünyanın en büyük dijital festivali” olarak da biliniyor. Festivali, profesyonel düzeyde e-spor müsabakalarına, önemli şirketlerin yer aldığı teknoloji fuarlarına, çevrim içi konserlere ve kalabalık LAN partilerine sahne oluyor. Her yıl binlerce insan, dijital dünyanın bu en kapsamlı festivalinde bir araya geliyor. Üstelik dijital dünyanın kalabalık partisinin, tüm dünyada bilinen bir festival haline gelme öyküsü de hayli ilginç. İşte DreamHack hakkında bilmeniz gerekenler.
DreamHack nedir?
Kısaca cevap vermek gerekirse DreamHack, dünyanın en büyük dijital festivali.
Yaz ve kış dönemlerinde iki kez düzenlenen festival her yıl dünyanın dört bir yanındaki binlerce insanı buluşturuyor
Ancak bu sıra dışı festivalin en kalabalık olduğu dönem, kış dönemi. İstatistiklere göre kış dönemindeki festival, yaz dönemindeki festivalden daha kalabalık geçiyor.
DreamHack festivali, profesyonel e-spor müsabakalarından çevrim içi konserlere kadar pek çok farklı dijital etkinliğe ev sahipliği yapıyor
Amatör bilgisayar oyuncuları için çevrim içi toplantılar, dijital sanat etkinlikleri, cosplay yarışmaları, teknoloji fuarları, başta oyun sektörü olmak üzere dijital dünyaya ait ürünlerin tanıtımı ve ticareti… DreamHack kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden bazıları.
Festival,;dünyanın en hızlı internet bağlantısı, en yoğun internet trafiği ve dünyanın en kalabalık LAN partisi alanlarındaki rekorları elinde bulunduruyor
Binlerce insan, festival alanında oluşturan bilgisayarların başına oturuyor ve hem fiziksel hem de dijital olarak aynı ortamı paylaşıyor. Bununla birlikte çok sayıda insan da kendi bilgisayarlarını getirerek dünyanın en büyük LAN ağına dâhil oluyor.
Local Area Network (LAN) belirli bir alandaki bilgisayarları ve diğer dijital cihazları birbirine bağlayan bilgisayar ağına verilen isim
Gündelik yaşamda, belirli bir iş yerindeki veya okuldaki bilgisayarların birbirine bağlanması alışıldık bir durum. Ancak DreamHack festivalinde binlerce bilgisayar, dolayısıyla binlerce insan aynı ağa bağlanıyor. Festivali ilginç ve dünyanın en kalabalık “LAN partisi” haline getiren temel unsur da bu!
Festivalin yıllar içerisinde artan popülaritesi, festival olanaklarının da genişlemesine imkan sağlamış durumda. Öyle ki dünya genelinde faaliyet gösteren önemli bilgisayar ve teknoloji şirketleri, festivalin düzenlenmesine katkı sağlıyor
Festivalin “profesyoneller” için olan etaplarında milyonlarca dolarlık para ödülü dağıtılıyor. Özellikle popüler bilgisayar oyunlarının e-spor müsabakaları büyük bir rekabete sahne oluyor, çok sayıda insan tarafından heyecanla takip ediliyor.
Genellikle 3 gün boyunca devam eden DreamHack festivali, katılımcılarına “dijital yaşam tarzını” deneyimleme imkânı sunuyor
Çünkü festival, kesintisiz bir şekilde devam ediyor! Dijital dünyanın farklı alanlarına dair çok sayıda etkinlik, festival sonuna kadar hız kesmeden sürdürülüyor…
Festivalin, dünyanın en kalabalık LAN partisine dönüşme hikâyesi de oldukça ilginç
Festivalin kökenleri, 1990’ların başına kadar uzanıyor. Ancak bu ilginç organizasyon o zamanlar, dünyanın en büyük dijital festivali olmak gibi bir iddiaya sahip değil. 90’ların başında İsveç’in Malung kentinde bir grup arkadaş, okullarının bodrum katında oldukça küçük bir LAN toplantısı gerçekleştiriyor.
Bu toplantı, 90’ların ortalarında okulun kafeteryasında, çok daha fazla sayıdaki katılımcıyla gerçekleştiriliyor. Etkinlik, 1997 yılında gelindiğinde İsveç’teki bir alışveriş merkezine taşınıyor…
Birkaç arkadaşın bir araya gelmesiyle başlayan toplantılar, 2000’li yıllarda İskandinavya’nın en kalabalık LAN partisi unvanına sahip oluyor!
2002 yılında DreamHack ismiyle ve ilk kez yılda iki sefer düzenlenen etkinlikler bütünü, bugün dünyanın en büyük dijital festivaline dönüşmüş durumda. Haliyle günümüzdeki DreamHack festivallerinin birkaç ortaokul arkadaşı tarafından idare edilmesi mümkün değil!
2011 yılında kurumsal bir kimlik kazanarak şirketleşen DreamHack, 2012’de iki önemli e-spor organizasyonu şirketi tarafından satın alındı
Amerika Birleşik Devletleri merkezli e-spor organizasyon şirketi Major League Gaming (MLG) ve Almanya merkezli organizasyon ve yapım şirketi Electronic Sports League (ESL) ortaklığında faaliyetlerini sürdüren DreamHack, 2015 yılında ise İsveç merkezli dijital eğlence şirketi Modern Times Group’a 244 milyon İsveç kronu karşılığında satıldı.
2023 DreamHack kış festivali, 23-26 Kasım tarihleri arasında İsveç’in Jönköping şehrinde düzenlenecek
Kaynak: 1