Bram Stoker tarafından kaleme alınan Dracula, yayımlanışının üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen pek çok sinema filmine ve kitaba ilham olmuş önemli bir eser. Yazarın ortaya koyduğu karakterin ve genel itibariyle hikâyelerinin yapısı, aslında böylesi bir ilgiyi fazlasıyla karşılayacak duruma sahip.
Her ne kadar kitap ve karakter onu yaratan yazarının önüne geçmiş olsa da, Bram Stoker’ı hatırlamakta fayda olabileceğini düşünüyoruz.
İşte, Dracula’nun yazarı Stoker hakkında bilmeniz gereken birkaç bilgi.
1. Bram Stoker 1847 yılında Dublin’de dünyaya geldi. Köklü bir aileden geliyordu. Hatta anne tarafı kendi oğlunu asan Galway şerifiyle akrabaydı.
Bu durumun Stoker’ın kurgularına etki ettiği de söylenenler arasında yer alıyor.
2. Stoker’ın Dracula’ya koyduğu ilk isim Ölümsüz’dü fakat bundan vazgeçti. Dracula, tüm dünyanın bildiği ve daima hatırladığı bir isim olarak her anlamda ölümsüzlüğe ulaştı.
3. Dracula’nın ilham kaynağının 15. yüzyılda Transilvanya’da doğan, prens Vlad Impaler olduğu bilgisi iddialar arasında yer almaktadır.
Ancak tarihçi Fiona Fitzsimons bu durumu kabul etmez. Drcula’nın asıl ilham kaynağının Stoker’ın kendi ailesi olduğunu düşünmektedir.
4. Stoker 1874 yılında Dublin Çizim Kulübü’nü kurdu ve hayatı boyunca odağında sanat olan her şeyle ilgilendi.
5. Yazar, oldukça sıkıntılı bir çocukluk dönemi geçirdi. Hatta bir süre yatalak kaldı. Bu süreçte zamanını annesinden dinlediği masallarla geçiriyordu.
6. Stoker Oscar Wilde, William Butler Yeats ve Sherlock Holmes’un yaratıcısı Sir Arthur Donan Coyle gibi sanatçılarla arkadaşlık etti.
7. 1912 yılında hayatını kaybeden Bram Stoker’ın ölümü hakkında bazı tartışmalar bulunuyor. Yeğeni Daniel Forsen tarafından 1975’te yayımlanan biyografisinde ise ölüm sebebinin frengi olduğu belirtiliyor.
8. Dracula, şimdiye kadar 1000’den fazla romana, 200’den fazla da filme konu olmuştur.
9. Ve Dracula’nın unutulmaz sözü “İntikamım yeni başladı. Bu intikam yüzyıllara yayılacak ve zaman benden yana…” cümlesi, aslında onun ölümsüzlüğünün kanıtlanmış halidir.
Kaynak: 1