Dövme, insanlık tarihinde binlerce yıldır var olan ve kültürel anlamda derin izler bırakan bir sanat. Bedenin üzerindeki bu kalıcı işaretler, kişinin kimliğini ifade etmesi, inançlarını göstermesi veya sadece estetik amaçlarla tercih edilmesi gibi çeşitli nedenlerle uygulanmıştır. Dövme, zamanla farklı kültürlerde farklı anlamlar kazanmış, toplumların değerlerini yansıtan bir sembolizm geliştirmiştir. Bu yazımızda, dövme yaptırmak isteyenlere rehber hazırladık! Peki dövme yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte merak ettiğiniz her şey!
Stüdyoya gitmeden önce yapmanız gerekenler
Dövme yaptırmadan önce istediğiniz modeli belirlemelisiniz. Çiçek desenleri mi istiyorsunuz? Portre mi? Soyut renk lekeleri mi? Yoksa sadece basit bir yazı mı istiyorsunuz?
Stüdyoya gitmeden önce fikrinizi netleştirmeye çalışın. Mesela yazı yazdıracaksanız hangi fontu istediğinizi bilin. Unutmayın ki dövme kalıcıdır, bu yüzden mutlaka beğendiğiniz model hakkında iyice düşünün.
Stil
Dövme yaptırmaya karar verdikten sonra öncelikle nasıl bir model istediğinizi belirlemeniz gerek. Eğer çok detaylı ve bir gerçekçi bir dövme yaptıracaksanız mutlaka o konularda uzmanlaşmış sanatçılara gitmelisiniz.
Tasarım
Birçok insan sade resimleri tercih eder, ancak eğer yazı yazdırmak istiyorsanız, yukarıda da belirttiğimiz gibi hangi yazı tipini tercih ettiğinizi belirlemeniz gerekecek. Adobe Fonts sitesinden yazı stilleri arayabilirsiniz.
Renk
Dövme modeli seçerken karar vermeniz gereken bir diğer şey de renk! Renk istiyor musunuz, yoksa siyah beyaz mı tercih edersiniz? Renkli dövmeler ne kadar güzel olursa olsun siyah beyaz olanlar kadar uzun dayanmaz.
Ancak, cilt tonunuz da renklerin görünümünü etkiler. Örneğin, kırmızı ve mor pigmentler açık tenlerde daha canlı görünür.
Daha koyu ten tonları genellikle daha koyu renkleri daha iyi tutar. Ancak hangi renk dövmelerin sizin teninizde daha iyi tutunacağını anlamak için dövmecinize başvurabilirsiniz.
Unutmayın, siyah dahil tüm renkler zamanla solacaktır.
İlginizi çekebilir:
A’dan Z’ye: Dövme İyileşme Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Boyut ve konum
Solma hakkında konuşurken, çizgiler ve şekiller ilk başta keskin ve pürüzsüz görünebilir, ancak zamanla solabilir veya hatta bulanıklaşabilir. Tüm bunlar dövmenizin boyutu ve konumuna bağlıdır. Bu nedenle, dövmenizi nereye ve ne kadar görünür olmasını istediğinize dair düşünmek önemlidir.
Genellikle, sadece konum bile dövmenizin boyutunu belirleyebilir. Sonuçta, kolda veya uylukta sınırlı alan var. Daha ince detaylar konusunda tereddüt ediyorsanız endişelenmeyin. Sanatçınız, dövmenizin konumu ve boyutunun artılarını ve eksilerini tartmanıza yardımcı olabilir.
Dövme stüdyosu nasıl bulunur?
Dövme yaptırmadan önce dikkat etmeniz gerekenlerden biri de iyi bir stüdyo bulmak. Nasıl bir dövme istediğinizi belirlediniz, şimdi ne yapacaksınız?
Öncelikle bir dövmeci bulmanız gerek. Bunun için Google veya Instagram’a girebilir ya da arkadaşlarınızdan tavsiye alabilirsiniz.
Dövme dükkanı kötü kokuyorsa, etraf kirli ise kapıdan bile girmeyin. Eğer dükkan güzel görünürse dövme sanatçınızla dövme uygulaması hakkında konuşmak isteyeceksiniz. Sanatçıların tek kullanımlık iğne ve mürekkep kullanmaları gerekir. Bu durum eldivenler, bandajlar, pamuklu çubuklar gibi sanatçınızın kullanabileceği her şey için de geçerlidir.
Son olarak, dükkanın ve sanatçının genel profesyonelliği ve kişiliğine dikkat edin. Bu kişi vücudunuza, sonsuza kadar kalacak bir resim kazıyacak. Bu yüzden bu sanatçıya güvenmeniz ve onunla rahat olmanız gerekmektedir.
Eğer iyi uyum sağlamıyorsanız veya stüdyonun genel havasını beğenmediyseniz, başka bir yere gitseniz iyi olacaktır.
Dövme sanatçısına sormanız gereken sorular:
- Kaç yıldır dövme yapıyorsunuz?
- Portföyünüzü görebilir miyim?
- Parça büyüklüğüne göre ücretiniz nedir?
- Ekipmanınızı nasıl dezenfekte ediyorsunuz?
- Hangi mürekkep markasını kullanıyorsunuz?
- Bu tasarım için hangi bölgeyi önerirsiniz?
- Dövme sonrası nasıl bir bakım önerirsiniz?
Dövme yaptırmak nasıl hissettiriyor?
Siz sormadan biz söyleyelim: Evet, biraz acıyacak. Ama ne kadar acıyacağı, ağrı eşiğinize, dövmenin büyüklüğe ve konumuna bağlıdır. Daha fazla sinir bulunan hassas bölgeler genellikle en çok acıyan yerlerdir.
İşte en çok acıyan bölgeler:
- Alın
- Boyun
- Omurga
- Kaburgalar
- Eller veya parmaklar
- Bilekler
- Ayakların üst kısmı
Dövme yaptırırken şunları hissedebilirsiniz:
- Kaşınma: Genellikle gölgelendirme gerektiren dövmelerde daha yaygındır.
- Keskin batma: Bu genellikle detaylandırmalarda hissedilir, bileğiniz gibi daha sıkı deriye sahip bölgelerdeki dövmelerde olabilir.
- Yanma: Bu iğnenin aynı noktaya birden fazla kez girmesinden kaynaklanır.
- Titreşim: Kaburga veya ayak gibi kemikli bölgelerdeki dövmelerde daha yaygındır.
- Hissizlik: Sonunda acı geçecek ve yerini hissizliğe bırakacaktır. Bu noktaya ulaştığınızda, artık rahatsınız demektir.
Çok acıyorsa, dövmecinize söyleyin ve mola verin.
İlginizi çekebilir:
Minimalden Tribale Tüm Zamanların En Sevilen 22 Dövme Stili
Dövme bakımı nasıl olmalı?
Dövme yaptırmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsettik. Peki sonra? Dövmenizi yaptırdıktan sonra günün geri kalanını dışarıda geçirmeyi planlıyorsanız, dövmecinin yapıştırdığı bandajı birkaç saat boyunca tutun.
Eve geldiğinizde, bandajı çıkarmadan önce ellerinizi yıkayın. Unutmayın, yeni bir dövme açık bir yaradır. Kir veya bakteriye açıktır.
Bandajı çıkardıktan sonra, dövmeyi sanatçınızın önerdiği temizleyiciyle veya nazik, kokusuz bir sabunla yıkayın. Ciltte tahrişe neden olabilecek kokulu veya alkol içeren herhangi bir sabun kullanmaktan kaçınmalısınız.
Yıkadıktan sonra, temiz bir havluyla bölgeyi nazikçe kurulayın. Sakın ovmayın! Ovma, cildi tahriş edebilir ve mürekkep dökülmesine neden olabilir.
Cildiniz kuruysa veya kaşınıyorsa bölgeye sanatçınızın önerdiği merhemi veya nazik, kokusuz bir losyon uygulayın.
Dövme kabuklanmaya veya soyulmaya başlarsa, panik yapmayın. Bu, iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır ve genellikle sadece ilk hafta sürer.
Dövmenizi nasıl koruyabilirsiniz?
Çoğu dövme ilk birkaç hafta içinde iyileşir, ancak tamamen iyileşmesi aylar sürebilir. Dövme bakımı iyileşme sürecini hızlandırabilir ve uzun vadede dövmenizin görünümünü etkileyebilir.
Enfeksiyon riskinizi azaltmak için dövme hijyenine dikkat etmek isteyeceksiniz. Aşağıdaki belirtileri yaşarsanız bir sağlık uzmanına danışın:
- Cilde dokununca sıcaklık veya hassasiyet
- Yanma hissi
- İlk birkaç günden sonra şişme
- Yeşil veya sarı irin
- Kötü koku
Dövmenizin hem temiz hem de nemli olduğundan emin olun. Dövmeyi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak renklerin solmasına neden olabilir, bu nedenle yüksek kaliteli güneş kremi kullanın.
Kaynak: 1