Antalya, muhteşem sahilleri ve yemyeşil ormanları ile yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en önemli tatil bölgeleri arasında. Antalya’nın doğal güzellikleri, kökenleri binlerce yıl öncesine uzanan tarihi eserleri ve sayısız kültür hazinesi, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turisti şehre çekiyor. Milyonlarca insan her yıl bu güzel şehrimizde denizin ve muhteşem manzaraların tadını çıkarıyor. Ancak Antalya’da görenlerde hayranlık uyduran manzaraların merkezinde yalnızca doğal güzellikler yer almıyor. Döşemealtı ilçesinde uzun yıllardır sürdürülen bir uygulama da inanılmaz güzellikteki manzaraların ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor: Halı tarlaları.
Döşemealtı ilçesindeki tarlalar, yaz mevsiminde binlerce el dokuması halıya ve kilime ev sahipliği yapıyor. Antalya’nın “halı tarlaları” farklı renk ve desenlerin karışımından meydana gelen nefes kesici bir görsel şölen yaratıyor! İşte, Antalya’nın muhteşem güzellikteki halı tarlaları hakkında bilmeniz gerekenler.
Antalya’nın Döşemealtı ilçesi, yaz mevsiminde oldukça sıra dışı bir uygulamaya sahne oluyor
İlçedeki Camili, Ekşili, Ilıca, Killik, Karataş, Ahırtaş, Dereli, Kovanlık, Kevse, Karaveliler ve Selimiye gibi köylerde ve mahallelerdeki tarlalar, hasat döneminin sona ermesiyle el dokuması binlerce halı ve kilimle kaplanıyor! Bölge sakinleri, bu sıra dışı uygulamanın yaklaşık 50 yıl önce başladığını ve bugüne kadar kesintisiz bir şekilde devam ettiğini dile getiriyor.
Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinden ilçeye getirilen halılar ve kilimler, yıkama ve onarım işlemlerinin ardından tarlalara seriliyor
Döşemealtı ilçesindeki tarlalara, yaklaşık 3 ay boyunca binlerce halı ve kilim seriliyor
Bu uygulamanın en temel amacı halıları mikroplardan arındırmak ve renklerin daha kısa sürede pastelleşmesini sağlamak
Antalya’nın kavurucu güneşi, bölgede yaşayan insanları zaman zaman zorlasa da, halı ve kilimler için oldukça faydalı! Birbirinden kıymetli el dokuması halı ve kilimler, Döşemealtı ilçesindeki tarlalara serildikten sonra günlerce yakıcı güneşin altında bekletiliyor.
Bu uygulama sayesinde kıymetli ürünler mikroplardan ve bakterilerden arınıyor. Ayrıca yoğun bir el emeğinin ürünü olan halı ve kilimler, güneşin etkisiyle daha kısa bir sürede pastel renklere kavuşuyor.
Sıra dışı tarlalar, yağmur ve rüzgâra karşı 24 saat nöbet tutan görevliler tarafından korunuyor
Tarlalardaki halıların ve kilimlerin en güzel renklere kavuşması için yoğun bir mesai harcayan görevliler, başta yağmur ve rüzgâr olmak üzere diğer olumsuz hava olaylarına karşı da sürekli nöbet halinde. Örneğin rüzgâr nedeniyle katlanan veya kenarları kıvrılan halılar hemen düzeltiliyor. Ayrıca bu sıra dışı tarlalardaki “ürünler” belirli aralıklarla ters yüz ediliyor. Bu sayede halıların ve kilimlerin renkleri tam da istenilen şekilde değişiyor.
Çeşitli Anadolu kilimlerinin yanı sıra Isparta, Milas ve İran halılarının da bulunduğu bu tarlalar, görenlerde hayranlık uyandıran manzaralar oluşturuyor
Halı tarlalarının oluşturduğu görsel şölen özellikle son yıllarda pek çok insanı bölgeye çekiyor. Bölge sakinleri, son bir iki yıldır yerli ve yabancı turistlerin sırf halı tarlalarını yakından görebilmek için ilçeye akın ettiğini dile getiriyor. Bununla birlikte halı tarlaları, yeni evli çiftler arasında da hayli popüler. Çok sayıda çift, “düğün fotoğrafını” rengârenk halı tarlalarında çektirmek istiyor.
İşte adeta bir sanat eserini andıran halı tarlalarından, görsel şölen niteliğindeki manzaralar?
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
Kaynak: 1