Hayvan hakları ve ülkemizin durumunu birkaç gün önce de açıklanan raporu paylaşarak gündemimize getirmiştik. Ülke olarak başımızı ağrıtan birçok sıkıntı var, ekonomik krizinden siyasetine, ulaşım probleminden çevre kirliliğine… Neresinden tutsanız elinizde kalacak bir sistemin içinde savrulurken hayvan haklarıyla ilgili yeni düzenlemeleri ve hayvanların da bizim yaşadığımız dünyada var olduklarını unutturmayacağız. Bu nedenle düzenlenen seminerleri ve etkinlikleri takip etmeli, desteklemeli, yaymalıyız. Biz onların sesiyiz, unutmayın.
Kadıköy Belediyesi Açık Akademi Seminerleri 15 Mart-16 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Kadıköy Belediyesi’nin yine örnek bir belediye olarak başlattığı etkinliklerden biri açık akademi seminerleri. Her hafta, belli günlerde değinilen konuların temel kaynağı “İstanbul nereye?” sorusunu konu alıyor. İstanbul’un yaşadığı değişim ve dış etkenler ile şekillenen düzen üzerine konusunda uzman kişileri dinleyebiliyorsunuz.
Akademideki seminerler arasında hayvan haklarını ele alan bir panel de var: “Dört Ayaklı Şehir; İstanbul’daki Kentsel Dönüşüm ve Sokak Hayvanları”
Dört Ayaklı Şehir aslında 2010 yılında kurulan ve kentleşmeyle değişen İstanbul sokaklarının hayvansızlaştırılma politikasına karşı hayvan haklarının savunuculuğunu yapan bir topluluk.
Her hafta Çarşamba günleri saat 18:30-20:30 saatleri arasında gerçekleşen seminerin konuşmacısı ise Mine Yıldırım.
Mine Yıldırım bu seminerinde, İstanbul’un kentleşen sokaklarında hayvanların yaşam şartlarındaki değişimleri ve etkileri de ele alarak ön plandaki yerel yönetim politikalarına değiniyor. Yönetimler tarafından yerleri değiştirilen, toplatılan, tecrit edilen veya daha kötü şartlarda barındırılan hayvanların ayrıca hor görülmesi, şiddet görmesi ve kanun düzenlemelerine de yer veriyor.
Kentleşme politikalarında benimsenecek yöntem sokak hayvanlarını da içine katan ve onların haklarına yer ayrılan bir yol izlenmeli.
Her hafta başka konular üzerine yoğunlaşılan seminerlerde tarihten yolculuklar da yaşanıyor.
İstanbul belediyeciliği, barınak ve rehabilitasyon merkezi gerçekleri, şehirlerin ekonomik-mekansal dönüşümü ile onlara adapte olmaya çalışan sokak hayvanları…
Kısırkaya Sokak Hayvanı Rehabilitasyon Merkezi, 3. Köprü ve 3. Havalimanı inşaat alanlarından toplanıp ormanlık alanlara bırakılan köpekler, 1910’da 80.000 köpeğin ölümüyle sonuçlanan Hayırsızada vâkâsı gibi birçok konu var.
Kadıköy Belediyesi Akademi2deki açık seminerlere kayıt yaptırıp en az 5 kez katılım gösterdiğinizde sertifika da alabilirsiniz.
Fakat açık seminer oldukları için kayıt olmadan da katılım sağlayabilirsiniz.