ABD Başkanı Donald Trump’ın “mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandıran ve göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren” ve “terörle ilintili olduğu düşünülen” ülkelerden gelenlerin 30 gün boyunca ABD’ye kabul edilmeyeceği başkanlık kararnamesini imzaladı yer yerinden oynadı.
Trump, mültecilerin ülkeye kabulünü sınırlandıran ve göçmen vizelerine katı güvenlik prosedürleri getiren başkanlık kararnamesini imzaladı pic.twitter.com/9hgktzYZ76
— Abdullah Çiftçi (@abdullahciftcib) January 27, 2017
Trump’ın imzaladığı kararnamenin maddeleri şöyle:
– ABD göçmen kabul programı 120 günlüğüne askıya alındı.
– “Kayda değer” bir değişim olana kadar Suriyeli mültecilerin ABD’ye girişi yasaklandı.
– Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen’den ABD’yi ziyaret etmek isteyenlere 3 ay boyunca vize verilmeyecek. Diplomatik vize gibi bazı vize türleri yasağın dışında tutulacak.
– 2017’de ABD’ye 50 bin mülteci kabul edilecek. Trump’ın selefi Barack Obama bu sayıyı ‘en fazla 110 bin’ olarak belirlemişti.
– Göçmen kabul programında, kendi ülkesinde dini azınlık olanlara öncelik verilecek.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Trump’ın 27 Ocak’ta Pentagon’u ziyaretinde imzaladığı “Yabancı Teröristlerin ABD’ye Girişinden Ülkeyi Korumak” başlıklı başkanlık kararnamesine karşı ortak yazılı açıklama yayınladı.
Açıklamada, dünya genelindeki mülteciler ve göçmenlerin ihtiyaçlarının her zamankinden daha fazla olduğu belirtilerek, ABD’nin bu insanlar için uyguladığı yerleştirme programının önemine ve bunun devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Mültecileri yerleştirme programının hayati önemi olduğunun altı çizilen açıklamada, “BM, ABD’nin dünya genelinde savaştan, çatışmalardan ve zulümden kaçanları koruyucu rolünü ve bu alandaki liderliğini devam ettireceğini umuyor.” ifadesi kullanıldı.
Michigan Üniversitesi'nden Trump’a El mi Bey mi Yaman: Öğrencilerimizin Göçmen Statüsünü Açıklamıyoruz @WasHattihttps://t.co/Kr9FqUyimp
— Ilhan Tanir (@WasHatti) January 29, 2017
Trump’ın Ortadoğu’dan gelecek Hristiyan mültecilere öncelik vereceği yönündeki açıklamasına ise “Mültecilerin; dini, ırkı ve uyruğu ne olursa olsun eşit şekilde muamele görmeleri gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyoruz.”
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde mevkidaşına demokrasileri korumanın tek yolunun demokrasilerin temelini oluşturan, sığınmacıları kabul gibi prensiplere saygı duymak olduğunu hatırlattı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya üzerinden “Müslümanların ABD topraklarına girmelerinin engellenmesi aşırılık yanlıları için bir hediyedir.
7 İslam ülkesinin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklamak ABD’nin iddialarının temelsiz olduğunun göstergesidir. ABD’nin İran devletiyle bazı konularda ihtilafları vardır. Ancak buna rağmen Müslümanlara getirilen yasak, bu devletin İran halkına dost olduğu şeklindeki iddiasının temelsiz olduğunu göstermektedir. Uluslararası camianın diyalog ve iş birliğine ihtiyacı vardır.” değerlendirmesinde bulundu.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden “Kanada’ya hoş geldiniz” (#WelcomeToCanada) etiketiyle “Zulüm, savaş ve terörden kaçanları, inançları ne olursa olsun Kanadalılar sizi memnuniyetle karşılayacaktır. Çeşitlilik gücümüzdür.” şeklinde paylaşımda bulundu.
İngiliz hükümeti, Trump’ın bazı İslam ülkeleri için getirdiği ABD’ye giriş yasağınının kendi vatandaşlarını etkilemesi halinde resmi girişimlerde bulunulacağını bildirdi.
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Theresa May’in Trump ile bu konuda aynı görüşte olmadığı belirtilerek, “ABD’nin göçmen politikası ABD hükümetinin işidir, İngiltere’ninki hükümetimiz tarafından belirlenir. Ancak biz bu tür bir yaklaşımı paylaşmıyoruz ve bu bizim izleyeceğimiz yol olmayacak.” ifadeleri kullanıldı.
Londra Belediye Başkanı Sadık Han da yazılı açıklama yaptı.
Geçen yıl yapılan seçimle Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olan Pakistan kökenli Han, açıklamasında “Başkan Trump’ın belli ülkelerden sığınmacılara ve göçmenlere yönelik yasağı utanç verici ve zalimce. Her ülke kendi göçmen politikasını belirleme hakkına sahipse de bu yeni politika ABD’nin temelinde yer alan özgürlük ve hoşgörü değerleriyle açıkça çelişiyor.” görüşüne yer verdi.
Trump çok sert başladı. Müslüman ve göçmen karşıtlığını daha önce görülmemiş boyutlara taşıyor.
— Hakan Çelik (@hakanchelik) January 28, 2017
Alman hükümeti, Trump’ın yasağına tepki gösterdi.
Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin’de yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, terörizme karşı gerekli kararlı mücadelenin belirli kökene veya inanca sahip insanların genel zan altında bırakılmasını haklı çıkaramayacağına inandığı söyledi.
İsviçre, ABD’nin bu kararının dini ayrımcılığı tetiklediği uyarısında bulundu.
Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, yaptığı yazılı açıklamada “İnsanların dini ayrımcılığa maruz kalmasına her zaman karşı olduk. Bu bağlamda, ABD’nin göçmen kararı dini ayrımcılıkla mücadelede açık şekilde yanlış yönde hareket ediyor.” uyarısını yaptı.
İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, Twitter mesajında, “İtalya, değerlerine bağlıdır. Açık toplum, çoğul kimlik ve ayrımcılığa izin vermeme. Bunlar Avrupa’nın temel yapı taşlarıdır.” ifadesini kullandı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Sudanlıların da aralarında bulunduğu bazı İslam ülkeleri için getirilen ABD’ye giriş yasağından duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için ABD’nin Hartum Maslahatgüzarı Steven Koutsis’i bakanlığa çağırdı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdulgani en-Naim, Koutsis’e, Sudan hükümetinin, vatandaşlarına yönelik uygulamalarından ötürü duyduğu rahatsızlığı iletti.
https://twitter.com/asoszen/status/826012468476518400
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, ABD’deki başkanlık kararnamesini eleştirdi.
Wallström, İsveç devlet televizyonu SVT’ye yaptığı açıklamada Wallström, ABD’ye giriş yasağı getirmesi kararıyla ilgili, ”Çok kötü bir karar. Çok kötü planlanmış bir uygulama.” ifadesini kullandı.
Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Trump’ın imzaladığı mülteci ve göçmenlerin ülkeye girişini sınırlandıran kararnamenin “mantıksız” olduğunu söyledi.
ABD'li akademisyenler Trump'a karşı bildiri yayınladı: Göçmen yasağı insanlık dışı!https://t.co/8qJcRlhqoR pic.twitter.com/BwiOrgOav6
— T24 (@t24comtr) January 28, 2017
Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, söz konusu kararnamenin üzüntü verici olduğunu açıkladı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin aldığı bu karardan dolayı derin endişe duyduğunu ifade etti.
Getirilen bu yasağın, güvenlik problemi teşkil etmeyen bireylerin dolaşım özgürlüğü konusunda ülkeler arasındaki açılım gibi son on yıllarda dünyada yaşanan olumlu gelişmelere ters düştüğünü kaydeden Ebu Gayt, ABD yönetiminin kararı gözden geçirmesini umduğunu belirtti.
Kararnamenin imzalamasının ardından Los Angeles Uluslararası Havalimanı’nda (LAX) ve San Francisco Havalimanı’nda (SFO) gözaltına alınan kişiler için gösteri düzenlendi.
Los Angeles’ta bir grup aktivist ve hukukçu öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce gösterici, LAX Havalimanı’nın Tom Bradley terminalinde gözaltına alınan 7 kişinin serbest bırakılması için eylem yaparak Trump’ın kararını protesto etti. Gruptaki avukatlar, gözaltına alınanların yakınlarına bilgi vererek destek olurken, endişeli bekleyişlerinde onları yalnız bırakmadı.
Protestoda, “Nefrete hayır, korkuya hayır, mülteciler hoş geldiniz” sloganları atılırken, eylemci grup ellerinde mumlar ve pankartlarla gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti.
SFO Havalimanı’nda toplanan yüze yakın aktivist ve avukat Trump’ın kararını ve gözaltıları protesto etti.
Havalimanında yakınlarını bekleyenlerle görüşerek gözaltında tanıdığı bulunanları tek tek tespit eden grup, bu kişilere hukuki destek teklifinde bulundu.
Trump’ın kararını protesto edenlerin arasında sivil toplum kuruluşları ile Apple, Facebook, Google, Uber ve Lyft gibi firmalarının yanı sıra çok sayıda Amerikalı yıldız da yer alıyor.
Trump'ın göçmen yasağına karşı Airbnb CEO'su bizzat aksiyon alıyor, Baseamp CEO'su anında destek veriyor. Dünya 1 dk.lığına güzelleşiyor.. pic.twitter.com/wDIRGeRaxs
— Bülent PEKER (@bulent_peker) January 29, 2017
Beyaz Saray önünde toplanan binlerce kişi, Trump’ın Suriye, Irak, İran, Libya, Yemen, Sudan ve Somali’den gelen kişilere 90 gün boyunca kapılarını kapatmasını protesto etti.
Çoğunluğunu Amerikalı Müslümanların oluşturduğu, ancak diğer dinlere mensup Amerikalıların da ciddi destek verdiği gösteride “Hepimiz göçmeniz” ve “Burası bizim evimiz” gibi sloganlar atıldı, ABD’nin “özgürlükler ve göçmenler ülkesi” olduğuna vurgu yapıldı.
Başkan #Trump'ın yemin töreni konuşmasından sonra ABD'de bir göçmen veya bir müslüman olmak istemezdim. pic.twitter.com/1iLyoDbOxb
— HAKAN AKBAŞ (@hakana) January 20, 2017
ABD’de 16 eyaletin başsavcısı, kararnameyi kınadı.
Amerika’da New York, Washington D.C, California, Pennsylvania, Massachusetts, Hawaii, Virginia, Oregon, Connecticut, Vermont, Illinois, New Mexico, Iowa, Maine, Maryland ve Washington eyaletlerinin başsavcıları, yayınladıkları ortak bildiriyle Başkan Trump’ın bazı İslam ülkelerinin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan “anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı” kararnamesini kınadı. “130 milyondan fazla Amerikalı ve eyaletlerimizdeki yabancıların başsavcıları olarak, Başkan Trump’ın anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı kararnamesini kınıyoruz.” ifadesinin yer aldığı ortak bildiride, dini özgürlüğün, ABD’nin temel bir ilkesi olduğu, her zamanda öyle olacağı ve hiçbir başkanın bu gerçeği değiştiremeyeceği ifade edildi.
Bu arada, New York Valisi Andrew Cuomo da düzenlediği basın toplantısında, gösteri düzenleyenlerle dayanışma içinde olduğunu belirterek, yakınları ABD’ye girmek üzereyken havaalanında engellenen aileler için bir hukuki yadım hattının açılacağını açıkladı.
ABD Başkanı Trump, ABD’nin ‘güçlü sınırlara ve en üst düzey sınır denetimine’ ihtiyacı olduğunu söyleyerek, yedi Müslüman ülkeye geçici olarak vize ve iltica yasağı getirme kararını savundu.
ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin güçlü sınırlara ve en üst düzey sınır denetimine ihtiyacı var. Hemen. Avrupa’da ve dünyada neler olduğuna bakın, ne korkunç bir kargaşa!” diye yazarak yasaklama kararnamesinin arkasında olduğunu ortaya koydu.
Türk hükümeti henüz bu konuda bir açıklama yapmadı, ama sosyal medya tabii ki boş geçmedi.
1.
Trump'ın Müslümanlara karşı aldığı karara birkaç cılız ses dışında hiçbir müslüman ülkeden tık yok, 7/24 küfür edilen Hıristiyanlar sokakta.
— Can Yılmaz (@canyilmaz1) January 30, 2017
2.
trump'u savunacak kadar düşmek… https://t.co/v4wdIvZuBS
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) January 30, 2017
3.
Apple'ın CEO'sundan Trump'a:
"Göç yasak olsaydı, Suriyeli bir adamın oğlu tarafından kurulan Apple bugün olmazdı"https://t.co/31SegCjqaY pic.twitter.com/TWVNlLPUhK
— Haberdar (@Haberdar) January 30, 2017
4.
https://twitter.com/Orhunhan_/status/826034852701024257
5.
Türkiye'deki "Ak Trump'çıların" derin bir sessizliğe gömülmesini, utanç içinde olduklarına yorumlamayın.Çünkü onlarda utanma ve arlanma yok! pic.twitter.com/rxgPYXTMVl
— Fidel OKAN (@FidelOKAN) January 30, 2017
6.
https://twitter.com/onur_efendi/status/826031218835726336
7.
Trump'ı en iyi özetleyen gif. pic.twitter.com/8SS8upF7rR
— diazepam 🏴 (@dzepm) January 30, 2017
8.
https://twitter.com/sametgonullu/status/826030146721345536
9.
https://twitter.com/domaldtrump1/status/826025090122932224
10.
https://twitter.com/nevzatpolanyi/status/826024830206148608
11.
https://twitter.com/YZDMRGL/status/826024740980666368
12.
https://twitter.com/ozmudurvekili/status/826036988113477634