Hindistan’da 82 çocukta görülen yeni bir salgın tüm dünyayı alarma geçirdi. Domates gribi olarak isimlendirilen bu hastalık, ilk kez Hindistan’ın Kollam bölgesinde tespit edildi. Hastalığın şu ana kadar bulaştığı çocukların neredeyse tamamı 5 yaşın altında. Tıp dergisi Lancet’e göre; hastalık vücutta iri kırmızı kabarcıklara neden olduğu için domates gribi olarak adlandırılıyor. Peki domates gribi belirtileri nelerdir, hastalığın kaynağı ne? Detaylara birlikte bakalım.
Prestijli tıp dergisi Lancet’e göre Domates gribi yaşamı tehdit etmese de “yüksek derecede bulaşıcı” bir hastalık
Hastalığın ilk defa tanımlandığı aynı dergide, Domates gribinin koronavirüsle aynı semptomlara neden olduğu ancak SARS-COV-2 ile ilgisinin olmadığı belirtildi. Bu hastalığa hangi virüsün neden olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak araştırmalar devam ediyor. Bilim insanlarına göre bu hastalığa yeni bir virüsten ziyade chikungunya ya da dang humması sebep oluyor olabilir.
Bilim insanları, yeni hastalığın “Domates gribi” olarak adlandırılmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor
Çünkü bu niteleme nedeniyle, bazı insanlar hastalığın domateslerden bulaştığına inanabilir. Öte yandan koronavirüs pandemisinde de olduğu gibi yeni çıkmaya başlayan hastalıklar insanlarda paniğe neden olabilir. Dolayısıyla uzmanlar, hastalık hakkında insanlara daha detaylı ve açık bilgiler verilmesi gerektiğini düşünüyor.
İlk belirlemelere göre hastalığın çocuklara bulaşma riski daha yüksek
Uzmanlar, viral enfeksiyonların çocuklar arasında daha yaygın olduğunu belirtiyor. Çünkü çocuklar yetişkinlerden daha fazla yakın temasta bulunuyor. Hastalık da yakın temas yoluyla bulaşıyor. Öte yandan Domates gribinin; el, ayak ve ağız hastalığıyla benzerlik gösterdiği ifade ediliyor. Dolayısıyla salgın kontrol altına alınmazsa hastalık yetişkinler arasında da kolaylıkla yayılabilir.
Domates gribi belirtileri nelerdir?
Domates gribinin özellikle bağışıklık sistemi düşük yetişkinleri ve çocukları etkilediği biliniyor. Çocuklarda en fazla görülen belirtiler arasında yüksek ateş, kızarıklık ve eklem ağrısı bulunuyor. Bu belirtiler Chinkungunya’ya benziyor.
Vücut ağrısı, yorgunluk ve ateş gibi belirtiler ise Kovid-19 semptomlarını andırıyor. Diğer belirtiler arasında ishal, mide bulantısı ve eklem şişmesi bulunuyor. Bunlar da dang hummasını andırıyor.
Nasıl tedavi ediliyor?
Bu belirtileri gösteren hastalara çeşitli testler yapılıyor. Örneğin zika virüsü, dang humması, Chinkungunya ve herpes gibi. Ancak domates gribinin tedavisi için herhangi bir ilaç ya da aşı bulunmuyor. Sağlıkçılar, hastalığın yayılmasını önlemek için “izolasyon” tavsiyesinde bulunuyor. Öte yandan hastalığın bulaşmasını engellemek için en iyi çözüm hijyen kurallarına uymak.
İlginizi çekebilir:
Uzmanlar Açıkladı: Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey
Kaynak: 1