Gebelik serüveninizin sonuna yaklaşıyorsunuz! Bebeğinize kavuşacağınız güne sayılı haftalar kaldı… Peki, bu kavuşmayı en iyi ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmenizin önemli bir adımı olan doğum çantanızı hazırladınız mı? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; doğum çantası için ihtiyaç listesinden, ne zaman hazırlanması gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi paylaştık!
Doğuma hazırlık sürecinin en önemli adımı: Hastane çantası
İster normal ister sezaryen doğum yapın, doğum yapacağınız gün hastanede en az bir gece kalacağınızı göz önünde bulundurursak, o günü en iyi ve eksiksiz bir şekilde geçirebilmeniz için doğum çantası hazırlamanız gerekiyor. Ne de olsa hastanede bebeğinizin kıyafetlerinden bezine, kendiniz için iç çamaşırından kişisel bakım ürünlerine kadar birçok şeye ihtiyacınız olacak…
Eğer doğum yönteminiz belli olduysa ve sezaryen operasyonu ile bebeğinizi dünyaya getireceğiniz kesinleştiyse, 3 geceye kadar hastanede kalabileceğinizi unutmayın ve eşyalarınızı en az üç günlük hazırlamaya dikkat edin. Normal doğum planlanıyorsa, yine en az 2 günlük bir çanta hazırlamanız gerekiyor.
Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı?
Aslında bu sorunun cevabı anne adayının sağlık durumuna göre değişiyor. Eğer riskli bir gebelik söz konusuysa, erken doğum ihtimaline karşı hamileliğinizin ikinci üç aylık döneminde (4. – 6. ay arası) doğum çantanızı hazırlamanız öneriliyor. Ancak gebeliğiniz sağlıklı ilerliyorsa, 32. hafta civarı çantanızın hazır olması gerekiyor. Zira, biz her ne kadar hamileliklerin 40 hafta sürdüğünü bilsek de aslında istatistikler, 8. aydan itibaren bebeklerin her an gelmek isteyebileceğini ortaya koyuyor. ☺
Doğum çantasını erkenden hazırlamak da çok tavsiye edilmiyor. Aksi halde, erkenden çantaya yerleştirilen eşyalar aylarca havasız kalabiliyor. Ya da hamileliğin ilerleyen aylarında çantaya neler koyulduğu unutulabiliyor ve sürekli çantayı kontrol etme ihtiyacı gelişebiliyor.
Son haftaları beklemeyin
Doğum çantanızı hazırlamak için hamileliğinizin son haftalarını beklemeyin. Çünkü son haftalar bebeğiniz iyiden iyiye ağırlaşacak… Haliyle, kendinizi eskiye kıyasla daha yorgun hissetmeniz kaçınılmaz olacak. Bu da ihtiyaçlarınızı satın almak için dışarı çıkmanızı ya da çantanızı düzenlemenizi biraz zorlaştırabilir! Buna bir de doğum heyecanı eklenince, bazı eksikleri gözden kaçırmanız söz konusu olabilir.
Son olarak her şeyiyle hazır olduğunu düşündüğünüz çantayı, evde kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koymalısınız ki, doğum başladığı esnada herhangi bir karışıklık yaşanmasın. Aynı zamanda çantanızı koyduğunuz yeri birkaç kişiyle paylaşmanız, büyük gün geldiğinde çantanın unutulma riskini azaltacaktır.
Doğum çantasında neler olmalı?
Doğum çantamızı ne zaman hazırlamamız gerektiğini öğrendik, şimdi sıra geldi içine neler koyacağımıza… Doğum çantası genellikle anne ve bebeğin ihtiyacına göre şekillense de eğer refakatçi olarak hastanede baba kalacaksa, onun da ihtiyaçları için ufak bir çanta hazırlanmalıdır.
İşe öncelikle bir ihtiyaç listesi hazırlayarak koyulabilirsiniz. Bu listeyi zaman yayarak hazırlayabilirsiniz. Böylece herhangi bir şeyi unutma riskiniz de azalmış olur.
Alışverişe çıkmadan önce doğum yapmayı planladığınız hastaneyle irtibata geçmenizi öneririz. Çünkü günümüzde birçok hastane, bebek bezinden yenidoğan kıyafetlerine kadar pek çok ihtiyacı set olarak hediye edebiliyor. Bu da hem masrafı önlüyor hem de çantanıza fazladan yük almamanızı sağlıyor.
1. Anne İçin Doğum Çantası Listesi
2. Bebek İçin Doğum Çantası Listesi
3. Refakatçi İçin Doğum Çantası Listesi
Doğumdan önce, hastanede sizinle kalacak kişiyi mutlaka belirleyin ki büyük gün geldiğinde bir aksilik yaşamayın. Refakatçi olarak genelde anneler ya da eşler kalıyor. Eğer eşiniz size eşlik edecekse onun için de ufak bir çanta hazırlayabilirsiniz. Bu çantaya temiz kıyafet, iç çamaşırı, diş fırçası gibi kişisel bakım ürünleri ve kuruyemiş gibi atıştırmalıklar koyabilirsiniz.
Doğum çantanıza temel ihtiyaçlarınızı koyduktan sonra hala yer varsa fotoğraf makinesi, yedek şarj aleti ve anı defteri gibi ekstra sayılabilecek eşyaları yanınıza alabilirsiniz.
Bu liste tamamen temel ihtiyaçlar baz alınarak hazırlanmıştır. Daha kapsamlı doğum çantası listesi için linke tıklayarak Gebe.com’u ziyaret edebilirsiniz!