Dizüstü bilgisayarlar, hareket halindeyken çalışmak için harika bir seçenek olsa da pil ömrü kısıtlı olduğundan genellikle şarj edilmeleri gerekiyor. Ancak, pil ömrünü verimli bir şekilde kullanarak, daha uzun süre çalışabilir ve daha az sıklıkla şarj edebilirsiniz.
Hem MacOS hem de Windows dizüstü bilgisayarlar için geçerli olan bazı pil ömrü tasarrufu ipuçları vardır. Bu yazıda, sizin için en iyi 7 öneriyi bir araya getirdik. Bu ipuçları sayesinde, pilden daha fazla verim alabilir ve dizüstü bilgisayarınızın şarj sorununa bir nebze de olsa çare bulabilirsiniz.
#1 Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda performans yönetim araçlarını kullanın
Pil ömrünü iyileştirme turumuzun ilk durağında, Windows için performans yönetim araçlarına göz atıyoruz. Windows, pil ömrünü etkileyen tüm ayarları anlaşılması kolay birkaç kategoride birleştirmiştir.
- Windows 10’da söz konusu ayara; görev çubuğundaki pil simgesinden erişebilirsiniz.
- Windows 11’de ise Ayarlar > Sistem > Güç ve Pil > Güç Modu bölümünde bulabilirsiniz.
Pilin tam olarak hangi ayarları kontrol ettiğini dizüstü bilgisayarınızı üreten şirket belirler. Fakat genel olarak aşağıdaki yönergeleri aklınızda bulundurabilirsiniz:
- En İyi Performans modu, hız ve yanıt verebilirlik kazanmak için pil çalışma süresinden ödün vermek isteyen kişiler içindir. Bu moddayken Windows, arka planda çalışan uygulamaların çok yüksek güç tüketmelerini engellemez.
- Daha İyi Performans (veya önerilen) modu arka planda çalışan uygulamaların kaynaklarını sınırlar, ancak bunun dışında gücü verimliliğe tercih eder.
- Daha İyi Pil modu, Windows’un önceki sürümlerindeki varsayılan ayarlardan daha uzun pil ömrü sunar.
- Yalnızca bilgisayarınızın fişi takılı değilken görünecek bir seçenek olan Pil Tasarrufu modu, ekran parlaklığını %30 azaltır, Windows Update indirmelerini engeller, posta uygulamasının eşitlenmesini durdurur ve çoğu arka plan uygulamasını askıya alır.
#2 MacBook kullanıcısıysanız pil ayarlarına göz atın
MacBook modelleri, kontrol edebileceğiniz kapsamlı pil ve güç ayarlarına sahiptir. MacOS Monterey veya sonraki sürümlerde “Sistem Tercihleri” uygulamasını açın ve Pil’e tıklayın.
“Pil gücündeyken ekranı hafifçe karart” seçeneğinin işaretli olduğundan ve “Pil gücündeyken Power Nap’i etkinleştir” seçeneğinin işaretli olmadığından emin olun. Power Nap etkinken ve MacBook’unuz uykudayken, sistem güncellemeleri kontrol etmek için ara sıra uyanacaktır. Bunu devre dışı bırakmak, siz uyandırmayı seçene kadar MacBook’unuzu tamamen uykuda tutar.
Yeni MacBook Pro dizüstü bilgisayarlarda, “Pil gücündeyken ekranı hafifçe karart” özelliğini etkinleştirdiyseniz bilgisayarın fişini çektiğinizde ekran parlaklığı %75’e ayarlanır. Hangi MacBook modeline veya macOS sürümüne sahip olduğunuza bağlı olarak, enerji tasarrufu tercihleri bölmesinde ek seçenekler görebilirsiniz.
Bunlar arasında HDR video oynatmayı devre dışı bırakmak için “pildeyken video akışını optimize et” ve “optimize edilmiş pil şarjı” yer alıyor. Bazı Mac’lerde, yukarıda açıklanan Windows performans yönetimi aracına benzer bir “Enerji Modu” ayarı da vardır. Sistem tercihlerinin pil bölümünde Enerji Modu’nu görüyorsanız, aşağıdaki seçeneklere sahipsiniz demektir:
- Düşük Güç: Pil ömrünü uzatmak için enerji kullanımını azaltın.
- Otomatik: Mac’inizin otomatik olarak en iyi performans seviyesinde çalışmasını sağlayacaktır.
- Yüksek Güç: Sürekli iş yükleri sırasında performansı artırmak için enerji kullanımını artırın.
İlginizi Çekebilir:
Mac Kullanıcıları Buraya! Hayatınızı Kolaylaştıracak En İyi 9 Mac Uygulaması
#3 İş akışınızı basitleştirin: uygulamaları kapatın ve uçak modunu kullanın
Prize bağlı olmadan çalışmak zorundaysanız iş akışınızı basitleştirmeyi deneyebilirsiniz. İş akışınızı basitleştirmek dizüstü bilgisayar kullanımınızı pil tasarrufu sağlayacak şekilde ayarlamak iyi bir alışkanlık olabilir. Her seferinde tek bir uygulamaya bağlı kalmak ve kullanmadığınız zamanlarda diğer her şeyi kapatmak buna örnek olabilir.
Tek görev yaparken diğer programları kapatmanın yanı sıra Windows’ta uçak modunu etkinleştirmeyi veya macOS’ta Wi-Fi ile Bluetooth’u kapatmayı düşünebilirsiniz. Uçak modu dikkat dağıtan unsurları azaltır ve pil tüketiminin önemli bir kaynağını ortadan kaldırır. Wi-Fi ile internet bağlantısının önüne geçmenin dışında, güncelleyiciler ve anlık bildirimler gibi bunları sürekli kullanan arka plan uygulamaları ve işlemleri de ortadan kaldırır.
#4 Çok fazla güç tüketen uygulamaları kapatın
Aynı anda birden fazla uygulama ve işlemin çalışıyor olması pil ömrü tüketimini önemli miktarda etkileyeceği için bataryanız hızlı tükenecektir. Esasında bilgisayarınızda çalışan her şeyi aktif olarak kullanmıyor olabilirsiniz. Windows’ta enerji tüketen programları bulmak için ilk adım ayarlar uygulamasıdır.
Windows 11’de listeye, “Pil Kullanımı” altındaki “Güç ve Pil Ayarları” bölmesinden erişebilirsiniz. Nadiren kullandığınız bir uygulamanın çok fazla güç tükettiğini görürseniz, onu kapattığınızdan emin olun. Bunlar genellikle Spotify veya Adobe Reader gibi arka planda açtığınız ve unuttuğunuz uygulamalardır.
Görev Yöneticisi uygulamasını açın. Bilgisayarınız başlatıldığı zaman otomatik olarak çalışan her programı göreceksiniz. Kullanmadığınız ya da otomatik olarak başlatılmasını istemediğiniz uygulamaları buradan kapatabilirsiniz. “İndirme Yardımcısı” veya “Yardımcı” olarak adlandırılan programları devre dışı bırakmak çoğunlukla tehlikesizdir. Örneğin, Spotify çalma listelerini, parçalarını veya albümlerini bir web tarayıcısındaki bağlantılardan sık sık açmıyorsanız, Spotify Web Yardımcısını devre dışı bırakabilirsiniz.
macOS’te benzer ayarı bulmak için, “Kullanıcılar ve Gruplar” sekmesine gidin. Ardından “Giriş Öğeleri” sekmesine tıklayın, burada Mac’inizi başlattığınızda arka planda çalışması için belirlenmiş uygulamaların bir listesini bulacaksınız.
İlginizi Çekebilir:
Windows 11 İle İlk Kez Tanışacakların İşini Kolaylaştıracak 11 İpucu
#5 Güç kullanımını kontrol etmek için grafik ve ekran ayarları yapın
Dizüstü bilgisayarınızda güçlü bir grafik işlemci (ayrı bir GPU) varsa, bunu yalnızca oyunların veya diğer yoğun grafik uygulamaların kullanmasını sağlayabilirsiniz. Windows 11’de Ayarlar > Sistem > Ekran > Grafikler bölümüne giderek her uygulamanın hangi grafik işlemcisini kullanacağını ayarlayabilir ya da Windows’un otomatik olarak hangisinin en iyi olduğuna karar vermesini sağlayabilirsiniz. Bu seçenek, özel GPU’lara sahip tüm Windows 11 dizüstü bilgisayarlarda mevcut olmayabilir.
Mac’te benzer bir atama yapmak için daha önce bahsedilen pil tercihleri bölmesini açın ve macOS Big Sur’da “Otomatik grafik değiştirme” seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Windows 11’de olduğu gibi her program üzerinde aynı türden ince ayarlı kontrole sahip değilsiniz, bu nedenle hangi uygulamanın hangi grafik hızlandırıcıyı kullanması gerektiği konusunda macOS’un kararına güvenmeniz gerekecek.
#6 Pil yönetimi ayarlarını inceleyin
Bazı dizüstü bilgisayarlar artık pilin sıcaklık geçmişini ve şarj modellerini doğrudan görüntüleyebiliyor. Üreticinin yazılımı aracılığıyla edinilen bu bilgiler, “tam” şarj pil kapasitesinin %100’ünün altında kalacak şekilde ayarlamak için kullanılabilir. Şarj döngülerinin sayısını azaltmak bataryanın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir.
macOS 10.5.5 veya sonraki bir sürümde çalışan Intel destekli bir MacBook’ta, Apple menüsünden Sistem Tercihleri’ni seçin ve ardından Pil > Pil Sağlığı’na gidin. “Pil ömrünü yönet” seçimini kaldırdıktan sonra Tamam’a tıklayabilirsiniz. Apple Silicon yüklü Mac’lerde pil yönetimi kalıcı olarak etkin durumdadır.
İlginizi Çekebilir:
Wi-Fi Bağlantı Sorunlarına Neden Olan En Yaygın Problemler Ve Çözümleri
#7 Dizüstü bilgisayarınızı koruma önerilerine göz atın
Windows 11 kullanıyorsanız, yukarıdaki tavsiyelerin bazılarını tek bir ayarla birleştiren yeni Enerji Önerileri özelliğine erişebilirsiniz. Bunun için Ayarlar uygulamasını açın ve Sistem > Güç ve Pil > Enerji Önerileri bölümüne gidin.
Burada, enerji tüketen cihazların (çoğunlukla ekranla ilgili) bir listesini ve bunlardan kaçınmakta başarılı olup olmadığınızı göreceksiniz. Önerileri uygulamak için her birinin yanındaki Uygula düğmesine tıklayarak gereken ayar değişikliklerini yapabilirsiniz. Bu tavsiyeler bataryanızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
Kaynak: 1