Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye’de yayınlanan dizilerin ortak özelliği, hemen hemen hepsinin aile ve mahalle yaşantılarına olan yakınlığıydı. Hem hikâye hem de karakter olarak halka yakın olan bu dizilerde umudun ve mutluluğun bir şekilde hala yaşamakta olduğunu görmek mümkündü. Sadece senaryosunda ya da oyuncu kadrosunda değil, aynı zamanda dizilerin jenerik müziklerinde de bu durum açıkça gözlenebiliyordu. Duygunun müziğe dönüştüğü yerde, daha dizi başlamadan heyecanı da gelir bir köşeye kurulurdu.
Derlediğimiz liste, çoğumuzun hayatının bir dönemini hatırlatan, hatta hayatımızın bir dönemine fon müziği olmuş olan çalışmaları kapsıyor.
1. Yedi Numara
Yedi Numara dizisi, 2000-2003 yılları arasında yayınlanan sıcak bir aile-öğrenci dizisiydi. Anlatılan hikâye ve dizideki karakterler o kadar bizdendi ki, şimdilerde bile insanların hatırlayıp güldüğü, o evde yaşamayı hayal ettiği bir güzelliğe sahipti. Dizinin jenerik müziği de tıpkı kendisi gibi sıcacıktı ve mutluluk veriyordu.
2. Süper Baba
Süper Baba’nın jenerij müziği, bir kuşağın flütle çaldığı ilk şarkı olarak hatırlanır. 1993-1997 yılları arasında yayınlanan dizide mahalle ve aile ilişkileri üzerinden güzel hikâyeler anlatılıyordu.
3. Kaygısızlar
1994-1998 yılları arasında yayınlanan Kaygısızlar dizisi, oldukça kalabalık bir ailenin Anadolu’dan İstanbul’a göçü sonrasında başlarından geçen maceraları konu alıyordu. Dizinin jenerik müziği de hikâyesi gibi neşeli ve kıpır kıpırdı.
4. Çılgın Bediş
Çılgın Bediş, 1996-2001 yılları arasında yayınlanan gençlik dizisiydi. Karikatürist Özden Öğrük’ün Gırgır dergisinde çizdiği Çılgın Bediş karakterinin maceralarından esinlenilerek diziye uyarlanmıştı. Jenerik müziği de tıpkı dizisi gibi kıpır kıpırdı.
5. Yılan Hikâyesi
Flütle çalınan bir diğer şarkı da Yılan Hikâyesi’nin jenerik müziğiydi. Biraz polisiye, biraz aşk… Saçlarını dizideki karakter Memoli gibi yapmaya çalışan bir nesil de vardı elbette. Jenerik müziği hüzünlü ve flütle çalınmaya müsaitti.
6. Bücür Cadı
1994-2004 yılları arasında yayınlanan dizide olağanüstü olaylar yaşanırdı. Anne kız kendilerine verilen sihir yapabilme özelliğini olacak olmayacak yerlerde kullanır, çeşitli komikliklere sebebiyet verirlerdi. Jenerik müziği de dizinin kendisi gibi keyifliydi.
7. Çarli
1998 yılında yayınlanan Çarli, Amerika’dan Türkiye’ye gelen maymun Çarli’nin başından geçenlerin anlatıldığı bir diziydi. Müziği de kendisi gibi neşeli ve oldukça keyifliydi.
8. Bizimkiler
1989-2002 yılları arasında yayınlanan Bizimkiler dizisi, bir kuşağın izleyerek büyüdüğü nadir diziler arasındaydı. Hatta dizi içerisinde izleyenlerin gözleri önünde büyüyen çocuk karakterler bile vardı. Kalabalık bir apartmandaki ilişkilerin anlatıldığı dizinin jeneriği de unutulmazlar arasındaydı.
9. Mahallenin Muhtarları
İsmiyle müsemma bir dizi olarak izlediğimiz Mahallenin Muhtarları, 1992-2002 yılları arasında yayınlanmıştı. Keyifli bir mahallede yaşayan insanların ilişkilerinin ve dostluklarının anlatıldığı hikâyede, dizi içerisindeki bir olay üzerine de şarkılar besteleniyordu.
10. Çiçek Taksi
1995-2003 yılları arasında yayınlanan dizide, bir taksi durağındaki arkadaşların ve ailelerinin ilişkileri anlatılıyordu. Babacan, dost ve güzel yürekli insanların bir arada olduğu dizinin jenerik müziği de genel hikâyesini özetler nitelikteydi.
11. Perihan Abla
Bir diğer mahalle dizisi de Perihan Abla’ydı. Güzel, sıcak ve mutlu bir mahalle hayatının anlatıldığı dizinin jenerik müziği de kendisi gibi sıcacıktı.
12. Baskül Ailesi
1997-1998 yılları arasında yayınlanan dizinin konusu da tıpkı ismi ve jenerik müziği kadar keyifliydi. Sıcak ve birbirini seven bir ailenin maceralarının anlatıldığı dizi, severek izlenen diziler arasındaydı.
13. Yeditepe İstanbul
Bir diğer mahalle hikâyesi de Yeditepe İstanbul’da anlatılıyordu. Şiir gibi karakterleriyle 2001-2002 yılları arasında yayınlanan dizinin jenerik müziği de kendisi kadar hüzün ve umudu yan yana yaşatıyordu.
14. İkinci Bahar
Masal tadındaki atmosferiyle unutulmazlar arasındaki yerini alan İkinci Bahar, 1998-2001 yılları arasında yayınlanan diziler arasındaydı.