Hepimiz çocukken izlediğimiz çizgi filmlerden bir şeyler öğrenmişizdir. Öğrendiğimiz şeyler kimi zaman olumlu kimi zaman olumsuz davranışlar olabilir. Örneğin uçabilen bir çizgi film karakterine özenip uçmaya çalıştığımız ya da hayvanlara zarar vermeyen birini görüp onun gibi davranmaya çalıştığımız anlar vardır. Siz kendi çocukluğunuzu düşündüğünüzde hangi çizgi filmlerden hangi şekillerde etkilenmiştiniz? Etkilendiğiniz çizgi filmler arasında “Ninja Kaplumbağalar” ve “Temel Reis” var mıydı?
Diyanet tarafından her ay çıkarılan “Aile” dergisinde bu ay çizgi filmlerin olumsuz etkilerine yer verildi
Çizgi filmlerin çocuklarda olumsuz etkilere yol açtığı belirtildi
Etkiler; şiddete yönelme, fiziksel gelişimi engelleme, düzensiz beslenme olarak gösterildi
Şiddete yönelten çizgi filmler arasında Temel Reis ve Ninja Kaplumbağalar da var
Şiddete yönelten çizgi filmler yalnızca Temel Reis ve Ninja Kaplumbağalar ile bitmiyor. Bu ikisi haricinde sıralanan isimlerde He-Man, Voltran ve Bugs Bunny de var.
Belirtilen çizgi filmlerde kötüyü yenmek için her yolun kullanılabileceğinin söylenmesi çocukları şiddete yöneltiyor
Çizgi filmlerde iyi ve kötülerin çekişmesi olduğundan ve sonuçta hep iyiler galip geleceğinden iyiler her yolu deniyor. Amaç kötüleri yenmek ve kazanmak olduğu için kullanılan yolların ne olduğu fark etmiyor. Diyanet, böyle olduğu sürece bu çizgi filmleri izleyen çocukların şiddete yöneldiğini savunuyor.
Olumsuz etkiler haricinde Diyanet çizgi filmlerin dinî ve millî duygulara aykırı olduğunu belirtti
Çocukların şiddete yönelik davranışlar sergilemesine sebep olan çizgi filmlerin isimleri Diyanet tarafından sıralandı fakat Sözcü gazetesinden Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre Diyanet, dinî ve millî duygulara aykırı olduğunu düşündüğü çizgi filmler konusunda isim vermedi.
Aile dergisinde çizgi filmlerle ilgili kısım açıkça belirtildi
“”He-man, Voltran, Bugs Bunny, Ninja Kaplumbağalar, Temel Reis… Çocukluğumuzun çizgi filmlerine dönüp baktığımızda birçok çizgi filmin ekseninde şiddetin durduğunu görmekteyiz. Ana karakterin şiddet eylemi sonrası ödüllendirilen bir konumda olması, çocuğun şiddeti kabul edilebilir görmesine yol açmaktadır.””