Diyabetli kişiler için dengeli ve düzenli bir beslenme oldukça önemlidir. Diyabetin etkileri ancak bu şekilde en aza indirilebilir. Peki beslenirken dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir? Diyabetliler şekerli gıdalar tüketebilir mi? Ara öğün şart mı? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız sizi hemen aşağıya alalım!
1. Beslenme programlarının tamamı kişiye özeldir. Bunun bir diyet değil, ömür boyu sürecek bir beslenme düzeni olduğunu unutmayın
Diyabetle yaşamayı öğrenmek, tedavi başarısını arttırır. Diyabetli olduğunuzu kabullenmek ve hayatınızı buna göre düzenlemek, hem psikolojiniz hem de vücudunuz için en iyisi olacaktır. Dönemsel bir diyet yapmadığınızın farkına varın. Diyabetli olsun olmasın, sağlıklı bir hayat için herkesin dengeli beslenmesi gerektiğini kendinize hatırlatmak, tüm bu süreci sizin için kolaylaştıracaktır.
2. İdeal kilonuzda olmaya özen gösterin
Kan şekerinizi kontrol altına almak ve beslenme düzeninizi dengeli bir şekilde oluşturmak için ideal kilonuzu korumanız gerektiğini unutmayın. Fazla kilolar sadece diyabetliler için değil, herkes için bir sağlık problemi olabiliyor. İdeal kilonuza dönmek için dengeli beslenmenin yanı sıra porsiyonlarınızı küçültmek de işe yarayacaktır.
3. Ara öğünleri ihmal etmeyin
Her gün aynı saatlerde beslenmeye ve ara öğünleri atlamamaya dikkat edin. Ara öğün yapmadığınızda iki ana öğün arasında çok acıkırsınız ve bu durum ana öğünü fazla kaçırmanıza sebep olabilir. Az ve sık beslenmek, kan şekerinizin kontrol altında tutulmasını kolaylaştıracaktır. Diyabetlilerin uzun süreli açlıklar yaşamaması gerekir. Gün içindeki şeker dengenizi sağlamanız ve yediklerinizin şeker değerlerinize yansımasını yakından takip edebilmeniz önemlidir.
Bunun için yeni nesil sensör teknolojilerinden faydalanabilir, günde 96 şeker ölçüm sonucunuzu kolay anlaşılır grafikte değerlendirerek öğünlerinizi ve besin içeriklerinizi düzenleyebilirsiniz. Ayrıca şekerinizin yükselişte mi düşüşte mi olduğunu gösteren trend oklarından faydalanabilir ve gerekli şeker düzenlemeleri için aksiyon alabilirsiniz.
4. Beslenmenizde posalı yiyecekler tercih etmeye çalışın
Öğünlerinizde posalı besinler tüketirseniz karbonhidrat emiliminiz yavaşlar. Bu sayede basit karbonhidratların neden olduğu ani kan şekeri yükselmeleri önlenir. Eğer mümkünse yemeklerinizin yanına salata ekleyin, ekmek çeşidi olarak ise posa içeriği yüksek olan çavdar, kepek veya tam buğday ekmeği tercih edin. Elma ve armut gibi kabuklarıyla tüketilebilen meyveleri de soymadan tüketmeye özen gösterin.
5. Yeterli miktarda sıvı tükettiğinizden emin olun ve içecek tercihlerinizi değiştirin
Yeterli miktarda su tüketimi, diyabetliler için hayati önem taşır. Gün içerisinde yeterli miktarda su tükettiğinizden emin olun. Su yerine diğer sıvıları tüketmemeye özen gösterin. Kola, gazoz gibi asitli ya da kahve, çay gibi kafeinli içeceklerden kaçının. Buzlu çay, meyve suyu veya limonata gibi içecekler, düşündüğünüzden çok daha fazla şeker içerir. Eğer mümkünse bu içecekleri hayatınızdan çıkarın ya da azaltın.
6. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler tüketmeyin
Glisemik indeks, bir besinin ne kadar hızlı bir şekilde glukoza dönüştüğünün işaretidir. Yüksek glisemik indekse sahip gıdalar, kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükselteceği için tercih edilmemelidir. Örneğin beyaz ekmek, beyaz pirinç, patates, fırınlanmış gıdalar, tatlılar ve işlenmiş gıdaların çoğu, yüksek glisemik indeksine sahiptir. Bu gıdaları mümkünse hayatınızdan çıkarın, eğer çıkartamıyorsanız kan şekeri ölçümlerinize dikkat ederek küçük porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz. Örneğin bir tatlı yiyeceğiniz zaman öncesinde mutlaka kan şekerinizi ölçün. Yedikten sonra kısa aralıklarla da ölçmeye devam etmeniz gerektiğini unutmayın. Böylelikle kan şekerinizdeki ani bir artışın önüne geçebilirsiniz.
Şeker ölçüm işleminin sıklığı size korkutucu gelmesin. Sensör teknolojisi sayesinde parmak delmeye gerek kalmadan, sürekli ve anlık şeker ölçümü yaparak bu ölçümleri kaydeden ve diyabet farkındalığı oluşturan FreeStyle Libre gibi ürünler etkili diyabet yönetimini acısız ve pratik bir şekilde sağlamanıza yardımcı olacaktır.
7. Şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun
Asla şekerli ürünler tüketmeyin demiyoruz! Ancak mümkün olduğunca şekerli gıdalardan kaçınmalısınız. Canınızın çekmesi kadar doğal bir şey yok fakat “Nasıl olsa ilacım var, insülin kullanıyorum, bu seferlik fazla doz yaparım…” gibi düşüncelerle porsiyonlarınızı abartmayın. Yüksek glisemik indeksine sahip bu gıdaları düzenli olarak tüketmeniz durumunda hem beslenme düzeniniz bozulacak hem de yapmak zorunda kalacağınız ara doz insülinler vücudunuzun dengesini bozacaktır. Bu gıdaları mümkün olduğunca az tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bal ya da pekmez gibi gıdaların da kan şekerinizi yükselteceğini unutmayın. Bir gıdanın doğal olması, ondan istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmez.
8. Diyabetik ürünlere aldanmayın
Size özel yemek pişirilmesine ya da diyabetik ürünlere ihtiyacınız yok. Evinizde pişen ve sağlıklı diyebileceğimiz her gıdayı uygun porsiyonlarda rahatlıkla tüketebilirsiniz. Diyabetik ürünlerin de sizin için zararlı olabileceğini unutmayın. Diyabetik ürünleri ne miktarda ve ne sıklıkta tüketeceğinizi öğrenmek için bir diyetisyene danışabilirsiniz.
9. Yemeklerinizi sağlıklı pişirme yöntemleriyle pişirin
Diyabetliler günlük aldıkları kalori miktarına dikkat etmelidir. Eğer diyabetliyseniz sağlıklı yağlar tüketmeli ve sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Hazır ve paketlenmiş gıdalarda bulunan trans yağları tüketmemeye özen gösterin. Yemek pişirirken fırınlama, haşlama ya da ızgara yöntemlerini tercih edin. Yemeklerinizde zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanmaya çalışın.
10. Kan şekerinizi düzenleyecek gıdalar tüketmeye özen gösterin
Bazı gıdalar kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olur fakat hiçbiri tek başına bir mucize değildir. Yukarıda listelediklerimize dikkat ettikten sonra beslenme programınıza bu gıdaları da eklerseniz kan şekerinizin uzun vadede olumlu etkilendiğini fark edeceksiniz. Örneğin, günde bir tatlı kaşığı tarçın tüketmek kan şekerinizi dengeler. Aynı şekilde enginar, kereviz, soğan, sirke, limon suyu ve yaban mersininin de kan şekeriniz üzerinde olumlu etkileri olacaktır.
Unutmayın, diyabet hastalığıyla savaşmanın en kritik unsuru, düzenli olarak şekerinizi ölçmek ve kontrol altında tutmaktır. Yeni nesil ölçüm cihazları sayesinde şeker ölçümü yapmak artık çok daha zahmetsiz olduğundan kan şekerini kontrol altında tutmak da daha kolay.
Sensör teknolojisiyle günde 96 şeker ölçüm sonucunuzu kolay bir grafik üzerinde görürsünüz, böylece günlük aktivitelerinizin, beslenme düzeninizin şeker seviyenizi nasıl etkilediğini anlar ve hayatınızı bu doğrultuda düzenleyerek diyabetli yaşam kalitenizi artırırsınız. Şeker seyir yönünüzü gösteren trend oklarıyla şekerinizin yükselişte mi yoksa düşüşte mi olduğunu görürerek hipoglisemi ya da hiperglisemiye girmeden şeker düzenleyici önleminizi alabilirsiniz. Hekiminize detaylı glisemik profilinizi de sunabildiğiniz için etkili tedavi sürecini başlatırsınız.
FreeStyle Libre hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.