İyi bir ağız sağlığı için dişlerinizi günde en az 2 defa fırçalamanız gerektiğini biliyorsunuz. Peki ya tüm bu yükü sırtında taşıyan diş fırçalarınıza da aynı özeni gösteriyor musunuz? Unutmayın; dişlerinizi ne kadar fırçalarsanız fırçalayın, diş fırçanız temiz değilse boşa kürek çekiyor olabilirsiniz.
1. İşe ellerinizden başlayın.
Temizleme işine de ellerinizden başlayacağınız için önce elleri temizlemek gerek. Sıcak su ve sabun işinizi görecektir.
2. Diş fırçanızı iyi durulayın.
Diş fırçanızı kullandıktan sonra 10 saniye kadar sudan geçirmeyi unutmayın. Böylece üstünde kalan diş macunu kalıntıları ve mikropları ortadan kaldırmış olursunuz.
Bu arada dişlerinizi fırçalarken musluğu açık bırakarak su israfına sebep olmuyorsunuz değil mi?
3. Saklama koşulları önemli.
Eğer diş fırçanızı bir başkasınınkiyle birlikte muhafaza ediyorsanız fırça başlığı kullandığınıza emin olun. Diş fırçanızı havasız bir bölgede saklamayın, çünkü nemli ortamlar bakterilerin çoğalmasına sebep olur. Diş fırçanıza klozetten epeyce uzak bir yer bulun ve sifonu çekmeden önce klozetin kapağını mutlaka kapatın. Aşağıdaki görseldeki gibi olmasın mesela.
4. Fırçanızı temiz tutun.
Diş fırçalarını temizlemeye yarayan ürünler, fırçada bulunan bakterilerin %99.9’unu yok ediyor. Ağız bakım suları ile arada diş fırçasını temizlemek bu konuda size yardımcı olabilir ya da UV teknolojisi kullanan saklama ürünleri de tercih edilebilir.
5. Değiştirin, yenileyin.
Diş fırçanızın yıprandığı fark ettiğiniz 2-3 aylık zaman dilimlerinde mutlaka yenileyin.
Diş Hekimi Onur Öztürk’ü takip etmek isteyenleri şöyle alalım:
Twitter: http://www.twitter.com/ozturkonur
Instagram: http://www.facebook.com/dtonurozturk
Site: http://onurozturk.com