Her kadının bilmesi gereken bir konu dış (ektopik) gebelik… Dış gebelik nedir, Dış gebelik belirtileri nelerdir ve dış gebelik nasıl anlaşılır? Tüm bu soruların yanıtı içeriğimizde mevcut:
Dış gebelik nedir?
Ender yaşanan bir durum olmasına rağmen tıbbi müdahale gerektiren ve son yıllarda büyük bir artış gösteren dış gebelik nedir?
Dış (ektopik) gebelik; embriyonun rahim dışında en çok tüplere, nadiren de yumurtalık veya karın içine yerleşmesi ile oluşan normal olmayan gebeliklere deniyor.
Normal gelişen bir gebelikte döllenmiş yumurta, dölyatağı borusundan yerleşip büyümeye başlayacağı rahme ilerler. Ancak dış gebelikte, döllenmiş yumurta rahmin dışına, genellikle dölyatağına yerleşir. Bunlar gelişen embriyoyu taşıyamazlar, bu yüzden gebelik devam edemez.
Dış gebelik normal şekilde ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku, tedavi edilmeden bırakılırsa hayatı tehdit edici kanamalara neden olabilir.
Araştırmalara göre dış gebelik 50 hamilelikten 1’inde görülür.
Dış gebelik belirtileri nelerdir?
*Bulantı ve meme ağrısı hamilelikte olduğu dış gebelikte de sık görülen semptomlardandır.
*Bunun dışında elbette dış gebelikte de en sık görülen belirtinin normal bir hamilelikte olduğu gibi adet gecikmesi olduğunu söylenmektedir. Bir farkla; ilerleyen dönemlerde beraberinde kasık ağrısı da görülebilir.
*Kramplar da önemli bir belirtidir. Gelip gidebilen ve yoğunluğa göre değişebilen keskin ağrılar. (Ağrı; pelvis, karın ve hatta omuz ve boyunda olabilir).
*Vajinal kanamalar da dış gebelik belirtilerinden biridir.
*Dış gebeliğin bir diğer belirtisi ise kanamalardan dolayı oluşan güçsüzlük hissidir.
*Tüm bu belirtilerin dışında mide bulantısı, baş dönmesi ve bayılma da belirtiler arasındadır.
Dış gebelik testi var mı? Dış gebelik nasıl anlaşılır?
Dış gelebilkte de normal gebelikte olduğu gibi regl gecikmesi olabilir. Bu sebeple yukarıda bahsettiğimiz belirtilere gelmeden önce en kısa zamanda kontrol yaptırıp eğer hamileyseniz; gebeliğin rahim içine yerleşmiş olduğunu teyit ettirmek önemlidir.
Eğer ki normalde rahim içinde görülmesi gereken zamanda gebelik görünmüyorsa HCG gebelik testi yaptırılmalıdır. Beklenenden düşük bir hCG seviyesi, ektopik bir hamilelikten şüphelenmek için bir nedendir.
Doktorunuz ayrıca progesteron seviyenizi test edebilir çünkü düşük seviyeler ektopik bir gebeliğin belirtisi olabilir. Ek olarak doktorunuz, uterusun arkasında ve rektumun önünde, vajinanın en üstünde bir boşluğa iğne sokmayı içeren bir prosedür olan bir kordosentez yapabilir. Bu alanda kanın varlığı, yırtılmış bir fallop tüpünden kanama olduğunu gösterebilir.
Dış gebelik ne zaman belli olur?
Dış gebelikler genellikle hamileliğin 6. ile 8. haftalarında belirlenir.
Dış gebelikte kimler risk altındadır?
Ektopik gebelik için risk faktörleri aşağıdakileri içerir:
*35-44 yaş arası anne adayları
*Daha önce dış gebelik yaşayanlar
*Yumurtlamayı harekete geçirmek için ilaç kullanılması
*Pelvik İnflamatuar hastalığı (PID) / (PID; fallop tüpleri ve yumurtalıklar (overler) gibi üst üreme organlarının enfeksiyonları için kullanılan geniş bir tanımlamadır. PID, ciddi ve yaygın bir hastalıktır. Her yıl bir milyondan fazla kadında saptanmaktadır ve bunların çoğunluğunu da gençler oluşturmaktadır.)
*Sigara içmek
*Hormonal faktörler
*Endometriyoz adı verilen ve normal rahimde bulunan dokunun, rahmin dışındaki bir yere tutunarak fallop tüplerini tıkaması,
*Cinsel yolla bulaşan hastalıklar.
Dış gebelik nasıl tedavi edilir?
Ektopik gebelikler anne için güvenli değildir. Bu sebeple hızlıca müdahale edilmesi gerekmektedir. Dış gebeliğin tedavi seçenekleri ektopik gebeliğin yerine ve gelişimine bağlı olarak değişir. Ancak ultrasonografinin yaygın kullanılması sayesinde dış gebelik çoğunlukla erken tespit ediliyor ve hayati tehlike oluşturmadan tedavi edilebiliyor. Dış gebeliği sonlandırmak için ya ilaç tedavisi ya da ameliyat uygulanıyor.
Ameliyatla dış gebelik olan bölgenin alınması mümkün. Dış gebelik ameliyatlarında salpenjektomi adı verilen fallop tüpünün kapalı teknikle laparaskopik veya açık teknikle laparaotomi ile alınması söz konusudur.
Eğr dış gebelik tanısı erken dönemde konulmuş ise metotreksat adı verilen kemoterapötik bir ilaç da kullanılabiliyor.
Dış gebelik sonrası neler beklenir?
Kadınlar için dış gebelik operasyonu sonrası zordur. Kendinize zaman ayırın ve gerekiyorsa destek alın.
Dış gebelik sonrası depresyon riski altında olabilirsiniz. Birkaç haftadan fazla süren depresyon semptomlarınız varsa, ihtiyacınız olan yardımı alabilmeniz için doktorunuza başvurun.
Dış gebelikten sonra doğurganlık hakkında endişelenme yaygındır. Ektopik bir hamileliğin olması, gelecekte normal bir hamileliğin olamayacağı anlamına gelmez. Ancak dış gebelik sorunu yaşayan kadınlar; hamile kalmakta sorun yaşayabilir ve başka bir dış gebelikgeçirme olasılığı daha yüksektir.
Tekrar hamile kalırsanız, doktorunuzun ektopik bir hamilelik geçirdiğini bildiğinden emin olun. Gebeliğin ilk haftalarında yapılan düzenli testler önemlidir.