Dişlerinizi fırçalamayı öğrendiğiniz ilk anı hatırlıyor musunuz? Bu basit bir şey gibi görünebilir, ancak hala birçok insan dişlerini fırçalarken hatalar yapıyor. Peki, diş fırçası icat edilmediği zamanlarda insanların dişlerini nasıl temizlediğini biliyor musunuz? Bugün diş fırçalamak ile ilgili muhtemelen daha önce duymadığınız 9 ilginç gerçekten bahsedeceğiz! Şimdi daha fazla zaman kaybetmeden diş fırçalama hakkında detayları birlikte inceleyelim?
1. Yemek yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak tehlikeli olabilir
Dişlerinizi yemekten hemen sonra fırçalarsanız, dişin dış tabakası olan mineye zarar verebilirsiniz. Asitli gıdaları tükettiğinizde (et, makarna ve balık) diş minesi zayıflar. Dişçiler yemekten en az 30 sonra dişlerinizi fırçalamanızı öneriyor. Bu süre, diş minesinin tekrar sertleşmesine yardımcı olur.
2. Bugün kullandığımız diş fırçaları hapishanede icat edildi
Diş fırçalamak hakkında en ilginç bilgilerden biri de bu aletlerin hapishanede üretildiği! İnsanların diş fırçası kullanmadan önce nasıl yaşadıklarını düşünmek gerçekten şaşırtıcı. Eskiden insanlar dişlerini temizlemek için bez ve is kullanıyordu. Bunu yapmak istemeyen William Addis, 1780 yılında hapishaneye girdikten sonra bir inek kemiğine delikler açtı ve bu deliklere domuz kılları yerleştirdi. Böylece ilk diş fırçası icat edilmiş oldu. Hapishaneden çıktıktan sonra ise hemen icadını seri üretime geçirebilecek bir şirket kurdu.
3. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı durularsanız, dişlerinizi boşuna fırçalamış olursunuz
Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı durularsanız diş macununuzdaki florür adlı etken maddeyi etkisiz hale getirisiniz. Flörür ağzınızı çürüklerden, diş eti hastalıklarından ve asit erozyon gibi ağız sağlığı sorunlarına karşı korur. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız gargarası kullanmak bile florürü etkisiz hale getirebilir. Diş macununu ağzınızdan temizlemek istiyorsanız ağzınıza su almadan lavaboya tükürebilirsiniz.
4. Sert kıllı fırçalar dişleriniz için zararlıdır
Bazı insanlar sert kıllı fırçaların dişlerini daha iyi temizlediğine inanıyor, ancak bu doğru değil. Sert kıllı fırçalar diş etlerinizi kanatabilir ve diş minesine zarar verebilir. Yani aslında faydadan çok zarara sebep olurlar. Dişçiler, dişlerinizi fırçalarken yumuşak kıllı fırçaları kullanmanızı öneriyor.
5. Diş fırçalamak ağız kokusunu gidermek için yeterli değildir
Günlük olarak dişlerinizi ne sıklıkta fırçalarsanız fırçalayın, dilinizi temizlemezseniz ağzınız kokmaya devam edecektir. Eğer diliniz beyaz veya sarı görünüyorsa, bu onu temizlemeniz gerektiğinin bir işaretidir. Dil, üzerinde biriken bakterilerden dolayı renk değiştirir, bu bakteriler nihayetinde dişlerinize ve diş etlerinize ulaşabilir. Dilinizi temizlemek için diş fırçanızın arka tarafını kullanabilirsiniz, ancak dil temizleyiciler daha etkilidir.
Dil fırçalama hakkında daha fazla bilgi almak için?
Derinlemesine Bir Ağız Temizliği: Dil Fırçalama İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
6. Beyazlatıcı diş macunu dişlerinize zarar verebilir
Beyazlatıcı diş macunları, normal diş macunlarına göre daha fazla aşındırıcı madde içerir. Bu, dişlerinizin dış tabakasındaki lekeleri çıkararak dişlerinizin biraz daha beyaz görünmesine neden olabilir. Ancak, bu macunlar diş minesini inceltebilir ve dişlerinizin hassas hale gelmesine ve hatta daha koyu görünmesine neden olabilir.
7. Fırçanızda onlarca bakteri vardır
Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızdan gelen bakteriler diş fırçanızda kalır. Çoğu bakteri zararsız olsa da, bazıları enfeksiyonlara neden olabilir. Araştırmalar, suyla durulamış olsa bile diş fırçanızın üzerinde hala bazı bakteriler bulabildiğini gösteriyor. Bu nedenle dişçiler, diş fırçanızı düzenli olarak değiştirmenizi öneriyorlar.
8. Diş fırçalamamak kalp problemlerine neden olabilir
Diş fırçalamak hakkında ilginç bilgilerden biri de bu! Kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalığına sahip kişiler koroner kalp hastalığına daha yatkındır. Kanayan diş etlerinden kaynaklanan bakteriyel enfeksiyon, kan dolaşımına girebilir ve kalp gibi vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir. Bu diş sorunu, kalp damarlarında iltihaplanmayı tetikleyebilir ve kalp kapaklarını enfekte edebilir.
9. Diş macunu kullanmadan da dişlerinizi fırçalayabilirsiniz
Şaşırtıcı bir şekilde sadece diş fırçası kullanarak dişlerinizi temizleyebilirsiniz. Çünkü macun olmasa bile fırçalama hareketi, dişlerinizden plakları temizlemek için yeterlidir. Hatta bazı dişçiler, dişlerinizi kuru fırçalamanızı öneriyor. İdeal olarak, diş macunu olsun ya da olmasın, dişlerinizi iki dakika boyunca fırçalamalısınız. Yoksa dişlerinizdeki plakları yeterince temizleyemezsiniz.
Kaynak: 1