Konu dinozorlar olduğunda aklımıza gelen ilk şeylerden biri Jurassic Park gibi dinozorları konu edinen macera filmleri oluyor. Bilim insanları, bu gibi popüler kültür yapımlarının dinozorlar hakkında yanlış bilgiler verdiğini belirtiyor. Peki bu işin doğrusu ne? ? Dinozorlar gerçekten arabalardan hızlı koşabilir mi ya da onlardan saklanmak için hareketsiz durmak yeterli mi? Sizin için bu soruların cevabını araştırdık. İşte zekalarından klonlamaya, dinozorlar hakkında doğru bilinen yanlışlar…
Dinozorlar asteroit çarpmasından dolayı mı öldü?
Yaklaşık 66 milyon yıl önce 10 km çapındaki dev bir asteroit, Meksika’nın Yucatan Yarımadası yakınlarına düştü. Dev bir krater oluşturan bu meteor, kitlesel bir yok oluşa neden oldu. Tabii bu dünyadaki tüm hayvanların öldüğü anlamına gelmiyor. Zira yapılan son araştırmalar bazı hayvanların ve dinozorların hayatta kaldığını doğruluyor. Özellikle de aşırı küçük ve tüylü dinozor grupları bu çarpışmadan pek de etkilenmemiş. Prof. Paul Barrett, kuşların hayatta kalan dinozor türlerinden biri olduğunu belirtiyor. Kuş çeşitliliğini göz önüne aldığımızda, günümüzde 66 milyon yıl öncesine göre çok daha fazla dinozor yaşıyor.
T-Rex’ten saklanmak için kıpırdamadan durmak yeterli mi?
Kısaca T-Rex olarak bilinen Tyrannosaurus Rex, Jurassic Park filminde görüşü zayıf bir dinozor türü olarak tasvir edilmişti. Yani avını yalnızca hareket ettiği takdirde tespit edebiliyordu. Prof. Barrett’e göre bu tasvir son derece hatalı. Zira yapılan araştırmalar T-Rex’lerin yaşayan tüm hayvanlar arasında en güçlü görüşe sahip olanlardan biri olduğunu gösteriyor. Anlayacağınız bir T-Rex’in karşısında hareketsiz durmak yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri! ?
T-Rex’ler arabalardan hızlı olabilir mi?
Eski araştırmalar T-Rex’lerin saatte 50 km hızla koşabildiğini söylese de yakın tarihli araştırmalar bu tehlikeli dinozorların saatte 20-29 km hızla koştuğunu gösteriyor. Yani T-Rex’ler kısa süre içinde hızlanabilseler de hareket halindeki bir aracı geçmeleri pek de mümkün gözükmüyor.
Bir dinozoru klonlamak mümkün mü?
Jurassic Park filminin aksine bu ihtimal oldukça düşük görünüyor. Zira dinozorların DNA’ları yıllara karşı koyamamış. Fosil kayıtlarına göre bilinen en eski DNA örneği 2 milyon yıllık, o da bakteri, toprak ve mantar parçalarından oluşuyor. Birçok bilim insanı, dinozorlarla ilgili önemli buluşlara imza atılsa bile onları klonlamanın pek de mümkün olmadığını söylüyor. Zira bu sandığımızdan çok daha karmaşık bir konu.
Dinozorlar zeki miydi?
Dr. Di Giacomo’ya göre genel bir kanıya varmak oldukça güç. Prof. Barrett’e göre ise etobur küçük dinozorlar, diğerlerinden çok daha zekiydi. Bu küçük dinozorlar, büyük dinozorlardan gizlenmek için gece saatlerinde avlanıyordu. Bu da iyi koku alabilmek, iyi duyabilmek ve iyi görebilmek anlamına geliyordu.
Dinozorlar nasıl ebeveynlerdi?
Yüz yıllar boyunca dinozorların ebeveynlik yapmadığı düşünüldü. Halbuki yapılan son araştırmalar, dinozorların karmaşık sosyal davranışlara sahip olduğunu gösteriyor. Scientific Reports’ta geçtiğimiz yıl Ekim ayında yayımlanan bir araştırma, 192 milyon yıl önce yaşayan bir tür dinozorun sürü halinde gezdiğini ve yavrularının bakımını üstlendiğini doğruluyor. Tabii bu tüm dinozorların yavrularına özverili bir şekilde baktığı anlamına gelmiyor.
Kaynak: 1