Ne yazık ki modern insanın karşı karşıya kaldığı pek çok hastalık var. Bu hastalıklar arasında diğerlerinden daha sinsi olanlar var. Bu nedenle bazı hastalıkları tespit etmek son derece zor. Haliyle bu sinsi hastalıklardan muzdarip insanların tedavi olabilmesi de uzun zaman alabiliyor. İşte modern zamanların sinsi hastalıklarından biri de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. Günümüzde pek çok insan bu mental hastalığın yalnızca çocuklarda görüldüğünü düşünüyor. Ancak bilimsel çalışmalara göre hastalık, yetişkinler arasında da oldukça yaygın. Çoğunlukla dağınıklık, unutkanlık, duygu durum bozukluğu, huzursuzluk ve çoklu görevde zorlanma gibi semptomlarla karakterize olan hastalık tedavi edilmediği takdirde kişinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığında ciddi bozulmalara neden olabiliyor. Hastalığın sinsi yapısı ise çoğu zaman, tespit edilmesini önemli ölçüde zorlaştırıyor. İşte, farkında olmasanız da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşadığınızı gösteren 5 işaret.
1. Sürekli bir şeyler kaybetmek
Evinizin anahtarını, cüzdanınızı veya günlük hayatta sıklıkla kullandığınız nesneleri sürekli kaybediyor ve bunun nedenini bir türlü bulamıyorsanız kendinizi daha dikkatli gözlemenizde fayda var. Çünkü farkında olmasanız da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna yakalanmış olabilirsiniz.
2. Aşırı odaklanmak
Adında dikkat eksikliği geçen bir hastalığın semptomlarından birinin “aşırı odaklanmak” olması ilginç gelebilir. Ancak durum bu. Bilim insanlarına göre hastalığa sahip kişiler, belirli durumlarda bir şeye fazla odaklanıyor. Fakat bu odaklanma nedeniyle geri kalan neredeyse her şeyi unutuyor! Öyle ki bazı uzmanlar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bazı hastaların yemek yemeyi dahi unutabildiğini ifade ediyor.
3. Günlük işleri yarıda bırakmak
Oldukça sinsi olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığının bazı ilginç semptomları var. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı ise, gündelik işleri yarım bırakmak ve unutmak.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, bu hastalıktan muzdarip olan birinin bulaşık yıkadığını düşünelim. Bu esnada yere su dökülürse hasta, bulaşık yıkamayı bırakacak ve yeri silmeye başlayacaktır. Daha sonra, söz gelimi mutfak penceresinin lekeli olduğunu görürse yeri silmeyi bırakacak ve pencereyi temizlemeye girişecektir. Üstelik kısa süre önce yerleri sildiğini, ondan önce de bulaşık yıkadığını unutacaktır. Eğer siz de arkanıza baktığınızda yarım bırakılmış işlerden oluşan bir yığın görüyorsanız, bir profesyonelden yardım istemeyi düşünün.
4. Bazen çok hareketli bazen çok durgun olmak
Etrafınızdaki insanlar bazen çok hareketli bazen de çok durgun olduğunuz söylüyorsa, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sorununuz olabilir. Üstelik hastalık, bir gün önce yapmaktan keyif aldığınız aktivitelerin, bir gün sonra size katlanılmaz gelmesine de neden olabilir. Bu nedenle fiziksel hareketliliğinizdeki bu keskin değişimleri, yorgunluğa bağlamadan önce bir kez daha düşünün.
5. Farklı bir mental sağlık sorunu yaşamış olmak
Böyle bir semptom, pek çok insana inandırıcı gelmeyebilir. Ancak bilimsel araştırmalara göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinlerin yüzde 57 ila 92’si başka bir mental sağlık sorununa daha sahip. Uzmanlara göre farklı bir mental sağlık sorunu için tedavi gördüğünüz halde hastalığın semptomlarını gösteriyorsanız, henüz teşhis edilmemiş dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna yakalanmış olma ihtimaliniz son derece yüksek.
Kaynak: 1