Hayatlarımızın artık neredeyse tamamının dijitalleştiğini görüyoruz. Üretim, tüketim ve dağıtımın geleneksel yollarla yapılandırıldığı bir düzen kalmadı. Teknolojinin gelişmesi ve artık her an elimizin altında olması hayatlarımızı inanılmaz derecede kolaylaştırdı. Neredeyse her işlemi online olarak yapabilmek karmaşık hayatlarımızda ihtiyacımız olan hızı bize veribiliyor artık. Fakat kolaylaştırmanın beraberinde bağımlılığı da getirdi. Sosyal medyada hayatımızı paylaşmak ve paylaşılan hayatları takip etmek en büyük alışkanlığımız haline geldi.
Bilginin ulaşılabilirliği küreselleşmeyi ve “modayı” beraberinde getirmiş oldu. Popüler kültür kavramı teknoloji, moda, ve hatta toplum psikolojileri gibi konularda bizleri himayesi altına aldı. Dijitalleşmenin hayatımızdaki büyük etkilerinden bahsetmek üzere sizler için yazdığımız aşağıdaki maddeleri okuyabilirsiniz.
1. Instagram’ın marka ve müşteriyi buluşturması
Marka ve içerik takibinde Instagram’ın yükseldiği, dijital reklam pazarının büyüyüp video ve mobil reklamların göze girmeye başladığı bu dünyada tüketici mobil kullanımları, sosyal medya paylaşımları ve dijital reklama bakış değişti. Müşteri markayla iletişime geçebilmeyi bir güven olarak algılıyor. iki taraf için de çok fazla fayda içeren bir iletişim ortaya çıkmış oluyor.
2. Ünlüler ve fenomenlerin bir nevi arkadaş gibi olmaları
Markaların takipçisi fazla olan kişilerle birlikte çalışıyor ve reklam kampanyalarını artık “fenomen” dediğimiz bu kişilerle yapıyor. Aynı zamanda onları ünlüler kategorisine taşıyor diyebiliriz. Artık ünlü olmayan birinin çok fazla takipçiye ulaşarak ve markalarla çalışarak ünlü olabilmesi mümkün.
3. Telefonlarımıza yükleyebildiğimiz uygulamaların hayatımızı kolaylaştırması
Bankaların, markaların ve müzik dinleyebileceğimiz uygulamaların yanında hayatımızı daha hızlı bir akışa alabilecek uygulamalar var. “Bullet journal” dediğimiz defterlerin minvalinde planlama programları, regl takip uygulaması, yoga ve spor eğitim uygulamaları, beslenme ve sağlık kontrol uygulamaları gibi hayatımızı kolaylaştıracak birçok uygulama bulunuyor.
4. Dijital bankacılık alışkanlığının kazanılması
Çalışan bir insanın saat beşte kapanacak bankada işlem yapması çoğu zaman mümkün değil ve bunun gibi birçok örnek daha var. Artık banka işlerinin birkaç dakikada oturduğumuz yerden yapılabiliyor olmamız büyük bir kolaylık oldu.
5. Hem ciddiyeti hem mizahı barındıran Twitter’ın hayatımıza katkıları
Twitter ilk kullanılmaya başlandığında klasik bir sosyal medya platformu olarak kullanılıyorken, şimdi çok daha ciddi bir yere sahip. İnsanların günlük hayatlarını paylaşacakları bir mecra değil. Mizah yapılan, yardım kampanyaları düzenlenen ve gündemi en aktif şekilde takip eden bir mecra haline geldi.
6. Televizyonun yerini internetin alması
Televizyondaki dizilerin dahi internetten izlendiği bir çağa geldik. Televizyon evde ses olsun diye açtığımız bir makineye dönüştü. Artık internetten dizi izliyor, haberleri takip ediyor ve reklamlara maruz kalıyoruz.
7. Evden çalışma oranının artması
Dijitalleşmenin getirdiği en önemli yeniliklerden biri de evden çalışmanın mümkün olabilmesi oldu. Bilgisayarda tasarım yapan, internete içerik üreten birçok şirket ofiste çalışmaktansa evden çalışma yöntemiyle enerji tasarrufu yapmyaı tercih ediyor.
8. Son dakika haberlerine ulaşmanın kolaylaşması
Son dakika haberlerine medyadan daha önce ulaşabilme imkanına sahip olabiliyoruz.
Kanynak: 1