Gökyüzüne baktığınızda, yıldızlarla dolu sonsuz bir evrende olduğumuzu fark etmek zor değil. Bu evrende, milyarlarca galaksi ve her birinde milyarlarca yıldız bulunuyor. Peki, bu gök cisimlerinden bazılarına seyahat etmek mümkün olsaydı ve başka bir gezegene ayak bassaydınız, orada ne kadar süre yaşayabilirdiniz? Bu heyecan verici soru, insanlığın keşiflerine ve evrendeki yerimize dair merakımızı körüklüyor. Farklı gezegenlerin atmosferi, yüzey koşulları ve diğer birçok faktör, yaşam süremizi nasıl etkileyebilir? Hadi, detayları birlikte inceleyelim?
1. Merkür
Günün birinde Merkür’e gitmeyi başarırsanız, gezegenin Güneş’e yakınlığı sizi şaşırtabilir. Çünkü Merkür, Güneş Sistemi’nin en küçük gezegeni olmasının yanı sıra büyük ateş topuna da en yakın olanıdır. Durum böyle olunca Merkür’ün sistemimizdeki en sıcak gezegen olmasını bekliyorsunuz değil mi? Değil! Güneş Sistemi’nin en sıcak gezegeni ilginç bir şekilde Venüs’tür. Dünya’nın Güneş’in etrafında dönmesi 365 gün sürer, Merkür’ün ise tam olarak 88 gün.
Bazı günlerde sıcaklıklar 425 °C’nin üzerine çıkabilir. Gece olduğunda ise bu sıcaklık -180 °C’ye kadar düşer. Merkür’ün atmosferi tıpkı bir çöl gibidir bu nedenle ısıyı tutamaz. Gezegenin bir ucundan diğer ucuna gitmeyi başarır ve sürekli kavurucu sıcak ile dondurucu soğuk arasında kalırsanız hayatta kalabilirsiniz. Ancak Merkür’de oksijen yoktur. Bu yüzden, bu gezegende nefesinizi tutabildiğiniz kadar yaşarsınız. Tabii, plazma kasırgaları yaratan güneş rüzgarlarına denk gelmezseniz…
2. Venüs
Venüs’te hayatta kalmak, Merkür’e göre daha zor olabilir. Çünkü Venüs neredeyse 1000 dereceye kadar ısınabilir. Ancak yer çekimi Dünya’ya oldukça benzer. Bu yüzden koruyucu kıyafet içinde, etrafta rahat rahat gezmek mümkün. Ancak kıyafeti çıkardığınız anda sıcaklık sizi eritecektir. Ayrıca gezegenin aşırı basıncı da sizi bir teneke kutu gibi ezeceğinden Venüs’te sadece birkaç saniye dayanabilirsiniz.
3. Mars
Kızıl Gezegen olarak adlandırılmasına rağmen, Mars aslında çok soğuktur. Güneş’in etrafında dönmesi 687 gün sürer. Bir gün ise 24,6 saattir. Mars’ın atmosferi çok ince olmasına rağmen solunamaz. Sürekli yaşanan toz fırtınaları da gezegende yaşamı çok zor bir hale getiriyor. Nefesinizi tutabildiğiniz sürece Mars’ta hayatta kalırsınız, ancak muhtemelen pek keyifli olmazsınız.
4. Jüpiter
Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’dir. Aklınızda canlanması için şöyle bir karşılaştırma yapabiliriz. Eğer Jüpiter bir basket topu büyüklüğünde olsaydı, Dünya ona kıyasla küçük bir üzüm tanesi olurdu. Jüpiter’in kendi ekseni etrafında dönmesi 10 saat sürer. Gezegenin üzerindeki “Büyük Kırmızı Leke” adı verilen bölge, Jüpiter’in en dikkat çeken yerlerinden biridir.
Büyük Kırmızı Leke, aslında 300 yıldan fazla süren kasırga benzeri bir fırtınadır. Sistemimizdeki en büyük gezegenin, Güneş etrafında tam bir tur atması yaklaşık 12 Dünya yılına veya 4.307 güne tekabül eder. Ancak Jüpiter’in yer çekimi Dünya’dan çok daha güçlüdür. Muhtemelen gezegene ayak bastığınız anda muazzam bir basınçla ezilirsiniz. Yani Jüpiter’de en fazla birkaç saniye hayatta kalabilirsiniz.
5. Plüton
Plüton, Güneş’e en uzak olan cüce gezegendir. Bu kadar uzak olduğu için de sıcaklığı -200° C’ye kadar düşebilir. 3048 metre yüksekliğine kadar uzanan dağlar, metan buzu ile kaplıdır. Plüton’un Güneş etrafında dönmesi 248 Dünya yılı sürer. Gezegen ilk keşfedildiğinden beri bu döngüyü tamamlamamıştır. Buna rağmen Plüton’da bir gün, Dünyada 6 güne eşittir. Bu gezegenin havası da solumaya uygun değildir. Çünkü metan gazının yanı sıra nitrojen de oldukça fazladır. Yer çekimi zayıftır, bu yüzden bir buz küpü gibi donmadan önce nefesinizi tutmanız gerekir. Tüm bu nedenler birleşince Plüton’da da en fazla birkaç saniye hayatta kalabileceğinizi söyleyebiliriz.
6. Neptün
Neptün, Güneş Sistemi’nin en rüzgarlı gezegenidir. Tam olarak 14 uydusu vardır ve bir gün 17 saattir. Pluto’ya benzer şekilde, Güneş’in etrafında dönmesi 150 yıldan fazla sürer. Neptün, kırmızı ışığın hidrojen-helyum atmosferindeki metan tarafından emilmesi nedeniyle Mavi Gezegen olarak da bilinir. Neptün’de hem nefes alamayacağınız hem de basınç tarafından ezileceğiniz için en fazla birkaç saniye dayanabilirsiniz.
7. Satürn
Güneş Sistemi’ndeki 2. en büyük gezegen Satürn’dür. Uzaktan, halkaları kendi etrafında dönen büyük bir kaya parçası gibi görünür ancak aslında küçüklü büyüklü çok sayıda buz parçacığı ve kaya katmanından oluşur. Halkalar, Satürn’ün etrafındaki yer çekimi nedeniyle bu şekilde görünür. Gezegende bir gün sadece 11 saat sürer ve Jüpiter gibi birçok uydusu vardır. Ve yine Jüpiter’de olduğu gibi, gezegene ayak bastığınız anda aşırı basınç altında ezilirsiniz. Bu yüzden Satürn’de de birkaç saniyeden fazla dayanamazsınız.
8. Titan
Titan, Satürn’ün en büyük Ay’ı ve Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci uydudur. Mevcut herhangi bir gezegen veya Ay ile karşılaştırıldığında Dünya’ya en benzer koşullara sahiptir. Titan, Güneş Sistemi’nde sıvı nehirleri, okyanusları ve gölleri olan tek yerdir. Hepsi metan ve etan ile kaplıdır. Atmosferi Dünya’nınkine çok benzer. Hatta gezegende belirli zamanlarda yağmur bile yağar. Ancak bu, orada yaşamanın kolay olacağı anlamına gelmez. Havası dondurucu soğuktur. Bu yüzden yüksek ihtimalle hipotermi geçirerek kısa bir sürede ölürsünüz.
9. Ay
Ay da yaşamak için pek elverişli bir yer değil. Yine de nefesinizi tutabildiğiniz kadar dayanabilirsiniz. Güneş’ten gelen kozmik ışınlar sizi etkilese de Ay kraterleri boyunca atlarken çok eğleneceğiniz kesin!
10. Güneş
Tahmin edebileceğiniz gibi Güneş’e gittiğiniz anda buharlaşırsınız. Sıcaklıklar yüzeyde yaklaşık 5.500 °C’ye çekirdekte ise 15 milyon dereceye ulaşabilir. Bırakın çekirdeği dış katmanlar dahi sizi saniyeler hatta saliseler içinde atomlarınıza ayırabilir.
Güneş Sistemimizdeki Diğer Gezegenlerde Bir Gün ve Bir Yıl Ne Kadar Sürüyor?
Merkür’den Neptün’e: Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?
Dünya’ya En Çok Yaklaşan Asteroid: “2023 BU” Gezegenimizin 3600 Kilometre Yakınından Geçti
NASA’dan Tarihi Keşif: Dünya’dan 100 Işık Yılı Uzakta “Yaşama Elverişli” Bir Gezegen Bulundu
Kaynak: 1