İlk 6 ay bebeğini yalnızca anne sütüyle besleyen anneler için ek gıdaya geçiş büyük bir adım. Aynı şekilde devam sütüne geçmek de oldukça radikal bir karar. Anneler çoğu kez bu sürece nereden başlayacaklarını ve nasıl bir yol izleyeceklerini bilemiyor. Zaten uykusuz olan anneleri daha fazla yormamak için bebeğin ek gıda ve devam sütü ile tanıştığı süreçte değerlendirilmesi gerekenleri bir araya topladık.
1. Sabrın sonu selamet
Sabır, sabır, sabır… Anne-baba olanların son derece aşina olduğu bu kelime, tabi ki liste başı. Ek gıdaya geçmek için acele etmeyin, doktorunuzun yönlendirmesini ve bebeğinizin hazır hissetmesini bekleyin.
2. Alerjilere dikkat!
Bebeği yeni bir besinle tanışan her anne, alerji konusuna dikkat kesilmeli. Yeni bir gıda tadımı yapıldıktan sonra 3 gün boyunca menüye başka yenilik eklemeden bebekteki değişimleri takip etmek şart.
3. Mevsime uygun seçimler yapmak önemli
Kış gününde kabak ya da yaz ortasında havuç denemesi yapmak doğru değil. Taze meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek bebeğiniz açısından en sağlıklısı.
4. İlle de organik olsun!
Hem ek gıda hem de devam sütü alışverişi yaparken organik seçenekleri tercih etmek büyük önem taşıyor. Minicik midelerin şimdiden katkı maddeleri ve kimyasallarla tanışmalarını istemeyiz öyle değil mi?
5. Semt pazarıyla tanışmak için bir fırsat
Taze ve organik beslenmekten bahsetmişken semt pazarını sık sık ziyaret etmek de iyi bir fikir.
6. Hoş geldin yasaklar listesi!
Bebeğin yaşı ilerledikçe yasak besinler listesi de kısalıyor ama ilk denemeler için yumurta ve domates bile kara listede. Patlıcan ve bakla gibi sebzelerin ise uzunca bir süre çocuk beslenmesinde yeri yok.
7. Anne sütüne devam
Bebeğin ayı ilerledikçe takviye almak şart olsa da Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini öneriyor.
8. Bebeği kıyaslamak kötü bir fikir
Bebeğin kilosunu ve iştahını diğer bebeklerle kıyaslamak çoğu annenin düştüğü bir hata. Oysa her bebeğin gelişimi kendine özel.
9. Doktorun dediği olur!
Başka annelerin ya da aile büyüklerinin ne dediği önemli olmasa da doktorunuzun görüşünü mutlaka alın. Bebeğin iştahı ve ek gıda seçimi konusunda mutlaka değerli tavsiyeleri olacaktır.
10. Paketli gıdalara hayır
İşlenmiş ürünlerin ve paketli hazır gıdaları bebek beslenmesinde yeri olmadığını da hatırlatalım.
11. Evde hazırlık yapmak şart
Bebekle dışarı çıkmak biraz özveri istiyor. Hazır gıda alışverişi yapmamak için meyve püresi, yoğurt ve çorba gibi seçenekleri evde hazırlamak şart.
12. Termal çanta hayat kurtarır
Çorbaları sıcak, süt ürünlerini soğuk tutma özellikleri nedeniyle termal çantalar her annenin vazgeçilmezi.
13. Bebek dostu mekanlar candır
Özellikle tatile gitmeye hazırlanan aileler, bebek dostu otel seçimi yapmalı. Bu otellerde mama ısıtmak için her türlü donanım olduğu gibi çoğunda bebeklere uygun yiyeceklerden oluşan birer büfe de mevcut.