Depresyon her insanı farklı şekilde etkilese de, bazı ortak özellikler vardır. Ancak bu hastalığın semptomları sandığınız kadar belirgin olmayabilir. Örneğin, depresyondan muzdarip olan herkes her zaman ağlamaz. Depresyon en kısa tanımıyla kalıcı bir üzüntü duygusu ve ilgi kaybına neden olan bir duygudurum bozukluğudur. Erken teşhis ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi depresyonda da oldukça önemli. Şimdi bu hastalığın 7 işaretine bakalım?
1. Düşük enerji
Düşük enerji genellikle soğuk algınlığı ya da uykusuzluk gibi durumlarla ilişkilendirilir. Bununla birlikte, diğer fiziksel semptomlar olmaksızın uzun süre devam eden bir yorgunluk, depresyonun bir işareti olabilir. Hastalık uyku düzenini etkileyebilir, serotonin ve dopamin hormonlarının üretimini azaltabilir.
2. Odaklanamama
Bazı insanlar genel olarak odaklanma konusunda zorluk yaşayabilir. Ancak günlük faaliyetleri yerine getiremeyecek kadar odaklanmada sorun yaşıyorsanız bu durum depresyona işaret edebilir. Nasıl ki fiziksel bir hastalık yaşadığınızda can acısından bazı şeylere odaklanamıyorsanız, zihinsel sıkıntılarda da aynı şey geçerli.
3. Normalden daha endişeli olmak
Kaygı insanoğlunun en normal duyguları arasındadır. Öyle ki bu duygu geçmiş zamanlardan beri hayatta kalmamızın en temel unsurlarından biri. Bazen biraz endişe işlerimizi halletmemize yardımcı olabilir. Ancak, fazlası tam tersi bir etki yaratabilir. Depresyon ve kaygı, ya da anksiyete, iç içedir. Konsantrasyon güçlüğü, uyku sorunları ve yorgunluk hem anksiyete hem de depresyonda yaygın olarak görülen belirtilerdir. Bu ikisi birbirine çok benzediği için bir psikoloğa başvurarak hangisinden muzdarip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
4. Sosyalleşmekten kaçınmak
Arkadaşlarınızla buluşmaları erteliyor, insanlarla konuşmakta ve evden çıkmakta zorlanıyorsanız bunun sebebi depresyon olabilir. Depresyon, kişinin normalde keyif aldığı aktiviteleri gerçekleştirmesini engeller. Libido azalması, olumsuz tutum ve izolasyona da sebep olabilir. Ayrıca bu izolasyon hali ilişkileri ve arkadaşlıkları zayıflatabilir ve bu da depresif duyguları daha da besler.
5. Hijyeni geri plana atmak
Hijyen eksikliği depresyonun en büyük belirtilerindendir. Diş fırçalamak, duş almak ve deodorant kullanmak sağlıklı insanlar için fazla bir çaba gerektirmez. Ancak depresyonla yaşayan biri, bir zamanlar kolay gelen günlük görevleri gerçekleştirmekte zorlanabilir. Bunun sebebi tembel olmaları değil, genelde yataktan kalkacak enerjilerinin olmamasıdır. İyi bir hijyen rutini gibi basit bir eylem, enerji eksikliği devreye girdiğinden çok zor ve bunaltıcı hale gelir. Kişinin hijyenini ihmal etmesi genellikle daha fazla izolasyona yol açar. Bu da depresif semptomları şiddetlendirebilir ve içinden çıkılmaz bir döngüye neden olabilir.
6. Çok fazla ya da çok az uyumak
Uyku, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı korunmak için önemli bir faktördür. Uykusuzluk, depresyonun yaygın bir belirtisidir ve insanların yaklaşık %80’i depresyondayken uyku sorunları yaşar. Aynı zamanda çok fazla uyumak da depresyonun bir semptomudur.
7. Fazla sinirli olmak
Son zamanlarda sinirli veya asabi olduğunuzu hissediyorsanız bu da, depresyonun erken işaretlerinden biri olabilir. Depresyon genellikle içe dönük öfke olarak adlandırılır. Depresyonda olanlar genellikle ‘üzgün’ hissettikleri için kendilerine sinirlenirler. Küçük ve önemsiz durumlar yersiz tepkilere neden oluyorsa, bir uzmana danışsanız iyi olur.
Eğer yukarıdaki semptomları yaşıyorsanız, ya da sevdiğiniz birinin depresyonda olabileceğini düşünüyorsanız en sağlıklı bilgiyi bir uzmana danışarak öğrenebilirsiniz.
Sağlıklı kalın.
İlginizi çekebilir:
Uzmanlar Açıkladı! Daha Dayanıklı Bir Psikoloji İçin Her Gün Yapmanız Gereken 4 Şey
Kaynak: 1