Bu ruhsal çöküntü haliyle ilgili bazı gerçekleri ifade etmemiz belki bu durumda olan kişlilere bir miktar yardım edebilir… Ya da etmez bilemiyoruz, ama yine de bir söyleyelim de gerisi size kalsın.
1. Dünya üzerinde, her yaş grubundan 350 milyon kişi depresyonun etkisi altındadır, yani kesinlikle yalnız değilsiniz.
2. Kadınların depresyona girme olasılığı erkeklerin iki katıdır, yani kadınlar depresyona girmeye daha meyillidir.
3. Depresyon tedavisinde antidepresan ilaçlar %46-54 oranında etkiliyken, plasebolar %31-38 oranında etkilidir, yani kısacası her şey sizin kafanızını içinde!
4. Depresyondayken, normalde gördüğünüzden 3-4 kat daha fazla rüya görürsünüz.
5. Ağır depresif bozukluklar, hücrelerin yaşlanma sürecine girmesini tetikleyerek erken yaşlanmaya sebep olur.
6. ABD’de her 8 yetişkinden biri klinik depresyonun etkisi altındadır ki bu 18 yaş üstü 15 milyon kişiye tekabül etmektedir.
7. Klinik araştırmalar göre genellikle komedyenler ve komik insanlar depresyona girmeye daha meyillidir.
8. 1945 ile kıyaslandığında günümüzdeki depresif insan sayısı o yıllardan 10 kat daha fazladır.
9. Yapılan çalışmalar internette çok vakit geçiren insanların depresyona daha meyilli, daha yalnız ve zihinsel olarak daha dengesiz olduğunu ortaya koymuştur.
10. Dünyada antidepresan ilaç kullanımının en yüksek olduğu ülke İrlanda’dır, yani dünyanın en depresif insanları İrlanda vatandaşlarıdır.
11. Abraham Lincoln ağır depresyondaydı, bu sebeple kendine zarar verme korkusuyla üzerinde asla bıçak taşımazdı.
12. Filler ve şempanzeler, travma sonrası stres bozukluğu hastalarıyla benzer davranış kalıpları sergileyen iki hayvandır.
13. Dünyanın en depresif insanları İrlandalılar dedik ama, her 5 kişiden birinin depresyon bozukluğu yaşadığı Fransa bu konuda lider durumdadır.
14. Sigmund Freud, depresyon, alkolizm ve morfin bağımlılığının tedavisi için kokain kullanmayı tavsiye etmiştir.
15. Kişinin takdir görmesi, beğenilmesi, kısacası pohpohlanması dopamin ve serotonin salgılanmasını uyararak antidepresan ilaçların vücutta yarattığı etkinin aynısını yaratır.
16. Yürümek, koşmak, doğa gezileri, vb. hafif egzersizler depresyonu tedavi etmese de uzun dönemdeki etkilerini hafifletmektedir.