Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük deprem, ülkemizde eşi görülmemiş bir yıkıma neden oldu. Enkaz yığını haline gelen şehirlerimiz ve kaybettiğimiz on binlerce insanımız nedeniyle yakın tarihimizin en zorlu dönemlerinden birini yaşıyoruz. Ne yazık ki her geçen gün, hayatını kaybedenlerin sayısında artış yaşanıyor. AFAD, yaptığı açıklamada deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 45 bini aştığını açıkladı. Bununla birlikte deprem felaketinin yirmi üçüncü gününde de önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Detaylara birlikte bakalım.
AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre Kahramanmaraş depremleri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 45.089’a yükseldi
Bununla birlikte deprem bölgesinden kendi imkânlarıyla ayrılan veya devlet tarafından tahliye edilen ve gittikleri şehirlerde kayıt yaptıranların sayısı 1 milyon 971 bin.
Depremin yirmi üçüncü günü itibarıyla bölgede 358.000 çadır kurulduğu açıklandı
Ayrıca AFAD’ın yaptığı resmi açıklamaya göre 11 şehirde, 332 noktada çadır kentler oluşturulmuş durumda. Öte yandan 10 şehirdeki 162 noktada konteyner kent kurulumunun sürdüğü bilgisi paylaşıldı. Bununla birlikte deprem bölgesindeki barınma sorunu da aradan geçen yirmi üç güne rağmen tam olarak çözülebilmiş değil. Bölgede, özellikle yoğun bir şekilde çadır ihtiyacı olduğu ifade ediliyor. Ülkemizin en köklü kurumlarından, herhangi bir afet anında afetzedelerin barınma sorununu gidermesi beklenen Kızılay ise türlü skandallarla gündemde.
Deprem bölgesindeki 1 milyon 915 bin kişi çadır, konteyner, otel veya kamu misafirhaneleri gibi geçici barınma noktalarında konaklıyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye’de gerekli koşulları taşımayan sağlık kurumu binalarının boşaltılacağını açıkladı
Bununla birlikte Osmaniye ve Gaziantep’te su klorlama çalışmalarının devam ettiği bilgisini aktaran Koca, bölgedeki vatandaşlardan şebeke suyunu, içme suyu olarak kullanmamalarını istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremlerdeki can kayıplarında ihmali olanların “gözünün yaşına bakılmayacağını” ifade etti
Erdoğan ilgili açıklamasında tam olarak “Depremlerde can kayıplarında ihmali, kusuru, kastı olanlar varsa hesabını hukuk önünde sormak boynumuzun borcudur, kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız.” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra Erdoğan deprem bölgesinde 1 yıl içerisinde kalıcı konutlar inşa edileceğini de tekrarladı.
Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem nedeniyle 1,5 milyon insan evsiz kaldı. Bu tahmine göre bölgedeki barınma sorununun çözülebilmesi için en az 500 bin yeni konut inşa edilmesi gerekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 250 bin binada yapılan incelemede 164 bin 321 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini dile getirdi
Binlerce insanımızın yaşamını yitirdiği depremlerin yirmi üçüncü gününde önemli hukuki gelişmeler yaşanmaya devam ediyor
Yıkılan veya imara aykırı değişiklik yapıldığı tespit edilen binalarla ilgili yürütülen soruşturmalar kapsamında tutuklanan şüpheli sayısı 203’e yükseldi.
Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 140 kişinin gözaltına alındığını açıkladı
Yapılan açıklamaya göre 27 kişi ise tutuklandı. Açıklamada, tutuklanan kişilerin halk üzerinde “korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu” ifade edildi. Öte yandan bu tür paylaşımlarda bulunan 985 hesap yöneticisinin tespit edildiği, bunlardan 570’i hakkında adli işlem başlatıldığı bilgisine yer verildi.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) bugüne kadar kendilerine 221 bin 663 hasar ihbarı ulaştığını, işlemi tamamlanan başvurular için 519 milyon 117 bin lira tazminat ödendiğini duyurdu
Ayıca kurum tarafından yapılan açıklamada, “DASK olarak öncelikli ve tek amacımız, çok hızlı şekilde sigortalılarımızın tazminatlarını ödemektir. Bu doğrultuda konutlarında hasar bulunan vatandaşlarımızın ihbar kanallarımızdan herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın bize ulaşabileceklerini hatırlatmak isteriz.” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: 1