Ne yazık ki Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinden meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 farklı şehirde büyük yıkıma neden oldu. İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıya kalmamıza neden olan deprem sebebiyle, son resmi verilere göre 6.234 vatandaşımız yaşamını kaybetti, 37.011 vatandaşımız ise yaralandı. Korkunç felaketin ikinci gününde, başta arama kurtarma çalışmalarına dair olmak pek çok önemli gelişme yaşanmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem nedeniyle büyük yıkımların ve acıların yaşandığı 10 şehirde 3 ay süreyle geçerli olmak üzere olağanüstü hal ilan edildiğini açıklamıştı. Binlerce insanımızı yaşamdan koparan, tüm Türkiye’de büyük travmalara sebebiyet veren felaketin üçüncü gününde de önemli gelişmeler yaşandı, bilgiler paylaşıldı, açıklamalar yapıldı. Detaylara birlikte bakalım.
Deprem Bölgesinde En Çok Hangi Malzemelere İhtiyaç Var?
Arama kurtarma çalışmaları, felaketin üçüncü gününde de devam ediyor
Başta Hatay ve Adıyaman olmak üzere deprem bölgesinde yer alan bazı yerleşimlere yeterli sayıda arama kurtarma ve yardım ekibinin ulaşamadığı konuşuluyordu. Depremin üçüncü gününde ise bahsi geçen bölgelerde arama kurtarma faaliyetlerinin geride kalan iki güne kıyasla yoğunlaştığı bildiriliyor. Bununla birlikte ne yazık ki bazı bölgelerde halen arama kurtarma faaliyetlerinin yeterli düzeyde olmadığı ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin bilgileri kamuoyu ile paylaştı
Saat 00.10 sularında AFAD Genel Merkezinde açıklama yapan Oktay, 5.894 vatandaşımız hayatını kaybettiğini, 34.810 vatandaşımızın yaralandığını, 8 bin civarında vatandaşımızın enkaz bölgelerinden kurtarıldığını açıkladı. Ancak ilerleyen saatlerde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre ne yazık ki ölü sayısı 6.234’e, yaralı sayısı ise 37.011’e yükseldi. Öte yandan 16.139 arama kurtarma ekibinin sahada olduğunu dile getiren Oktay, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’a kurtarma ekiplerinin hava yolu ile sevk edildiğini de sözlerine ekledi.
Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
Büyük felaketin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal kararı alındığını, kararın yürürlüğe girmesi için ilgili süreçlerin kısa süre içerisinde tamamlanacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı kararı, bugün 00.38’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank deprem bölgesindeki üretim tesislerinde, üretime zarar verecek herhangi bir yıkım olmadığını açıkladı
Varank gece 01.10 sularında yaptığı açıklamasında “Üretim tesislerinde üretime zarar verecek herhangi bir yıkımın olmadığını görüyoruz. Bu bizim açımızdan sevindirici. Şu anda bölgede bazı şehirlerde doğalgaz verilememesi sebebiyle doğalgaza bağlı üretimler hariç diğer sanayi tesislerinde de üretimlerin devam ettiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, deprem bölgelerindeki “kayıp çocuklar” iddiasına ilişkin önemli bir açıklama yaptı
Yanık, konu hakkında; “Refakatsiz çocuklar bugün çok gündem oldu. Bununla ilgili özellikle bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Deprem bölgesinde kuruluşlarımıza aldığımız, gözetimini yaptığımız çocuklarımızın sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında enkaz altından çıkarılıp hastanelere götürülmüş ve tedavisi tamamlanan çocukların da Sağlık Bakanlığımızla yaptığımız çalışma çerçevesinde, Bakanlığımız personelinin dışında herhangi bir üçüncü şahsa ‘komşusuyum, yakınıyım, akrabasıyım’ diyen herhangi birine teslimi söz konusu değil. Bakanlığımıza tesliminden sonra kimlik tespitinin yapılması, ebeveynin veya akrabaların tespitinin yapılmasına müteakip çocuklarımızı güvenli bir biçimde ailelerine teslim edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu saat 00.50 sularında deprem sonrası altyapı çalışmalarına ilişkin bilgileri aktardı
Açıklamasında “Hem karadan hem havadan lojistik destek var. Demiryolları da ciddi destek verdi. Bakanlığımızın bütün ekipleri şu anda sahada çalışıyor. Ulaşımdan kaynaklı sorun için vatandaşlarımız yolları meşgul ediyorlar. Bir taraftan da olay çok geniş bir coğrafyaya dağıldı. Hemen müdahale etmek güçleşti. İskenderun Limanı’ndaki yangın akşamüzeri kontrol altına alınmıştı ancak yine büyüdü.” ifadelerini kullanan Karaismailoğlu, deprem nedeniyle ciddi hasar gören Hatay havalimanı pistinin de tamir edilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.
AFAD, 01.15’te “öncelikli ihtiyaç listesi” yayınlandı
AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Tüm aynî bağışlarınız için illerde valiliklerimiz, ilçelerde kaymakamlıklarımız bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ve tüm AFAD il müdürlüklerimize başvurabilirsiniz.” ifadelerine yer verildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesinden bir video yayınladı
Ana muhalefet lideri “Belediye başkanlarımıza söyledim. Kaynak sağlamak için ellerinden geleni yapacaklar. Bürokratik engel mi koyuyorlar? Yapın, dinlemeyin. Bu halka ekmek, battaniye bulmak için tutuklanmanız gerekirse tutuklanın.” ifadeleriyle muhalefet belediyelerine çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu ayrıca, depremin “baş sorumlusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu” ifade etti.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından, depremde yaralanan vatandaşların hava yolu ile tahliye çalışmalarının sürdüğü açıklandı
Saat 03.19 civarında yapılan açıklamada “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş’ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara’ya getirildi.” ifadelerine yer verildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sabah saatlerinde, deprem bölgesindeki adli süreçlerdeki sürelerin, depremin olduğu günden itibaren geçerli olacak şekilde 15 gün uzatıldığını açıkladı
Bozdağ yaptığı açıklamada “Deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatlar ile diğer barolara kayıtlı olup da deprem bölgesinde yakınları olan avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum süreleri depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatacağız.” ifadelerini kullandı.