Kahramanmaraş depremleri, ne yazık ki ülkemizde eşi görülmemiş bir yıkıma neden oldu. 6 Şubat günü peş peşe meydana gelen iki büyük deprem, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere 10 şehrimizde etkili oldu. Depremden etkilenen şehirlerimizde, binlerce insanımız hayatını kaybetti, sayısız insanımız yaralandı. Depremden kısa süre önce hayatın normal bir şekilde devam ettiği bazı yerleşim yerleri, depremin ardından neredeyse tamamen yok oldu. Onlarca ilçe, yıkılan sayısız bina yüzünden enkaz yığını haline geldi.
Öte yandan Kahramanmaraş merkezli depremlerin on altıncı gününde, yalnızca Hatay değil, tüm Türkiye, iki büyük depremle sarsıldı. Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde sadece üç dakika arayla meydana gelen iki deprem, hâlihazırda yaralarını sarmaya çalışan bölgede korku ve paniğe neden oldu. Üstelik hem Kahramanmaraş hem de Hatay bölgesinde artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Depremden etkilenen bölgelerde neredeyse her yeni günde yeni gelişmeler ve yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Bugün ise büyük felaketin üzerinden tam 18 gün geçti. Peki hangi gelişmeler yaşandı, bölgedeki son durum ne? Detaylara birlikte bakalım.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem nedeniyle 43.556 insanımızın hayatını kaybettiğini ifade etti
Hatay’daki Afet Koordinasyon Merkezi’nde, Kahramanmaraş merkezli depremlere dair açıklamalarda bulunan soylu, deprem nedeniyle 43.556 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde 156 bin yıkık, yıkılacak ve ağır hasarlı bina tespit edildiğini açıkladı
Kurum ilgili açıklamasında “Tüm Türkiye’de 7 bin 300’ü aşkın uzman personelimizle çalışıyoruz. Bu kapsamda, bugüne kadar 4 milyon 371 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 188 binanın incelemesi tamamlandı ve 507 bin bağımsız bölümden oluşan 156 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık.” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan Murat Kurum, deprem bölgesinde 1797 yeni konut için inşa sürecinin başladığını açıkladı. Yeni konutların inşası için gerekli çalışmaların ve zemin etütlerinin tamamlandığını ifade eden Kurum, “Bu kapsamda; Gaziantep Nurdağı’nda 456, İslahiye’de 399, Adıyaman Kâhta’da 297, Kilis Merkez’de 645 olmak üzere toplam 1797 yeni yuvamızın sözleşmelerini imzaladık, inşa sürecine başladık.” açıklamasında bulundu.
Deprem felaketinin ardından 564 şüpheli tespit edildi. Şüphelilerden 160’ı tutuklandı, 175’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 18 kişi ise halen gözaltında
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, büyük felaketin 18. günü itibariyle 546 şüphelinin tespit edildiğini açıkladı. Soylu, “kaç müteahhit hakkında yakalama kararı vardı, kaçı yakalandı, kaçı aranıyor” şeklindeki soruya “İlk dakikadan itibaren devletin bütün birimleri bu konuda teyakkuza geçmiştir. Duyduğumuz, bildiğimiz, gördüğümüz ve tespit ettiğimiz her isme yurt dışı çıkış yasağı koyduk… Bütün arkadaşlarımız teyakkuz halinde oldu. Bu işin kim olursa olsun, ne olursa olsun sonuna kadar gidilecek. Hiçbir şey insan canından kıymetli değildir. Bunun bedeli, her ne ise haksızsa haksız, suçluysa suçlu bir vesileyle ödettirilecektir. Şu ana kadar 564 şüpheli tespit edildi ve 160’ı tutuklandı, 175’i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, hala 18 kişi gözaltında. Diğerlerini ise arama çalışmaları devam ediyor.” şeklinde bir yanıt verdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 18. gününde, Hatay’da 4,3 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi
Hatırlayacağınız gibi Hatay, geçtiğimiz günlerde iki farklı ilçedeki iki büyük depremle sarsılmıştı. İşte, büyük felaketin 18. gününde Hatay’da bir deprem daha meydana geldi. AFAD’ın paylaştığı verilere göre Hatay sabah saat 04.42’de meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki deprem ile bir kez daha sarıldı. Depremin 7,18 kilometre derinlikte gerçekleştiği açıklandı.
Geçtiğimiz günlerde Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen depremlerde 6 vatandaşımızın hayatının kaybettiği, 18’i ağır olmak üzere 562 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Sabah saatlerindeki depremin ardından bölgeden herhangi bir ölü ya da yaralı haberi gelmiş değil.
Bölgedeki artçı sarsıntılar büyük felaketin 18. gününde sürüyor
Hem Kahramanmaraş hem de Hatay’da, sık sık artçı depremler ile sarsılıyor. Bölgedeki artçı sarsıntıların sayısı binlerle ifade ediliyor. Bilim insanları, bu sarsıntıların bir süre daha devam edeceğini dile getiriyor. Özellikle geçtiğimiz gün Hatay’da meydana gelen iki depremin ardından, bölgedeki artçı depremlerin sayısında artış olduğu ve bu depremlerin civar illerden de hissedildiği ifade ediliyor.
Arama kurtarma çalışmaları kapsamında güzel haberler gelmeye devam ediyor
Deprem bölgesinde, aradan geçen 18 güne rağmen mucize kurtuluş görüntülerine de şahit oluyoruz. Ancak arama kurtarma çalışmaları, depremin 18. günü itibarıyla yerini büyük oradan enkaz kaldırma çalışmalarına bırakmış durumda. Arama kurtarma çalışmalarının önümüzdeki birkaç gününün ardından tamamen sona ereceği ifade ediliyor.
Türkiye’deki yardım ve dayanışma seferberliği bugün de sürüyor
Bölgedeki yetkili kurumların dışında, çok sayıda sivil toplum kuruluşu da yardım çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte yurdun dört bir yanındaki milyonlarca insan deprem bölgesinin yaralarının bir nebze dahi sarabilmek adına yardım faaliyetlerine devam ediyor.
Prefabrik konteyner satışlarındaki KDV oranı, büyük felaketin 18. gününde yüzde 1’düşürüldü
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte prefabrik ve konteyner satışlarında KDV oranı, deprem bölgesi ve kurum sınırlaması olmaksızın yüzde 1’e düşürüldü. Daha önce yüzde 1’lik KDV oranın yalnızca afet bölgesi için geçerli olacağı açıklanmıştı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından ortaya çıkan geçici barınma sorunu çözülebilmiş değil
Büyük depremler nedeniyle evlerini kaybeden on binlerce insanımız, deprem felaketini geçici barınma bölgelerinde atlatmak zorunda kalıyor. Özellikle deprem bölgelerinde yaşamaya devam etmek durumunda olan depremzedelerin konteyner evlerden ve deprem çadırlarından başka bir alternatifi yok.
Bu nedenle deprem bölgesindeki barınma sorunu, çözülmesi gereken öncelikli sorunlardan. Ancak bölgeden gelen haberler, barınma sorununun halen devam ettiğini ortaya koyuyor. Özellikle Hatay’da meydana gelen depremlerin ardında bölgedeki barınma sorununun derinleştiği, çok sayıda çadır ihtiyacı doğduğu söyleniyor.