Deprem sonrasında Türkiye’nin her yerinden insanlar depremzedelere yardım etmek için elele verdi. Vatandaşlarımız ellerinden geleni yaparak ihtiyacı olanlara ulaşmaya çalışıyor. AFAD ve Kızılay, yardımcı olmak isteyenleri bilgilendirmek amacıyla açıklamalar yaptı. Bu açıklamalardan bir tanesi özellikle sosyal medya büyük tepkilere neden oldu. AFAD ve Kızılay ikinci el kıyafet bağışı kabul etmediklerini söyledi. Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, “İkinci el kıyafet getirmeyin.” dedi. Bu açıklamalardan sonra sosyal medya ikiye bölündü. Hem afet anında ikinci el kıyafet yardımının neden kabul edilmediğini hem de bu duruma sosyal medyadan gelen tepkileri birlikte inceleyelim.
Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem Türkiye’yi derinden etkiledi
AFAD ve Kızılay ile birlikte vatandaşlarımız da depremzedelerin yardımına koştu. Zorlu hava koşulları nedeniyle sokakta kalan deprem mağdurları için ilk olarak kıyafet bağışı yapılması istendi. Ancak Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ve Kızılay Başkanı Kerem Kınık ikinci el eşya bağışı yapılmamasını söylemesi vatandaşın kafasını karıştırdı:
“İkinci el kıyafet gelince işimiz uzuyor”
Kızılay Kan Merkezi’ni ziyaret eden Başkan Ömer Selim Alan şu açıklamalarda bulundu:
“Yardım edenlerden özellikle bir ricamız var; bu çok önemli. Buradaki arkadaşlarımızın daha koordineli ve daha hızlı şekilde çalışmasını sağlamak istiyorsak lütfen ikinci el giysi getirmeyelim. Onun dışında gıda yardımlarını kabul ediyoruz. Ayrıca ikinci el soba olabilir ama ikinci el kıyafet asla olmaz. Kızılay gönüllülerimiz, muhtarlarımız gençlerimiz hepsi buradalar. İkinci el eşya geldiğinde işimiz daha da uzuyor. Zaman kaybı oluyor hakikaten rica ediyoruz.”
Vatandaşlardan tepki geldi:
1.
2.
3.
Peki, neden ikinci el eşya kabul edilmiyor?
1. Hijyen
İkinci el kıyafet gönderen herkes ne yazık ki tertemiz göndermiyor. Mantar ve uyuz gibi bazı hastalıklar da eşyalardan bulaşabiliyorken, özellikle depremde yaralanan insanlar için ikinci el kıyafetler sıkıntı yaratabilir.
2. Zaman
Yukarıdaki paylaşımda da görüldüğü üzere yardım noktalarına bazen saçmasapan! şeyler gönderilebiliyor. Özellikle kirli ve yırtık ürünlerin bazen saniyeler içinde kontrol edilmesi gerekiyor. Durum böyleyken, kullanılmayacak eşyaları diğerlerinden ayırmak görevlilere büyük zaman kaybı yaşatıyor.
3. Kötü niyetli insanlar
Böyle büyük bir felaket durumunda bile bazı kötü niyetli insanlar yukarıdaki gibi kirli kıyafetler gönderebiliyor. Sosyal medyada yapılan diğer paylaşımlar, insanların çöplerini ‘yardım’ adı altında bağışladığından bahsediyor. Bununla başa çıkmak mümkün olmadığı için ikinci el kıyafet kabul etmemek daha mantıklı görünüyor.
Deprem bölgesindeki ihtiyaçları bir kez daha hatırlatalım?
Deprem Bölgesinde En Çok Hangi Malzemelere İhtiyaç Var?
Kahramanmaraş Depreminin Ardından Türkiye’ye Hangi Ülkeler Yardım Gönderiyor?