Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa’da büyük yıkıma neden oldu. Ne yazık ki binlerce insanımız yaşamını kaybetti, binlercesi yaralandı. Öte yandan depremden en çok etkilenen şehirlerimizin başında ise Hatay geliyor. Son gelen bilgilere göre Hatay’da 2 bine yakın binanın yıkıldığı, yüzlerce insanın yaşamını kaybettiği ifade ediliyor. Bununla birlikte depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren Hatay’da başta ulaşım ve haberleşme alanlarında olmak pek çok sorun yaşandığı biliniyor. Öyle ki depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen, Hatay’daki bazı bölgelere çok kısa bir süre önce ulaşılabildiği ifade ediliyor. Peki, depremin yıkıcı etkilerini derinden hisseden Hatay’da son durum ne, hep birlikte bakalım.
Deprem Bölgesinde En Çok Hangi Malzemelere İhtiyaç Var?
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şehirde 2 bine yakın binanın yıkıldığını açıkladı
Bir televizyon kanalında konuşan Savaş, “Kamu binalarının çoğu, bizim kendi binamız, itfaiye, AFAD, üç hastanede ağır hasar var, kayıplarımız çok fazla.” şeklinde bir açıklama yaptı. Ne yazık ki yıkılan binalar arasında Antakya ve İskenderun’daki devlet hastaneleri de var.
Öte yandan Savaş Ankara, İstanbul ve İzmir belediye başkanlarının desteğiyle şehirde gıda, çadır ve içme suyu yardımlarının başladığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hatay’da 872 kişinin yaşamını kaybettiğini açıkladı
Öte yandan sabah saatlerinde AFAD Acil Durum Yönetim Merkezinde kameraların karşısına çıkan Oktay, şehirde 2 bin 666 yaralı bulunduğunu dile getirdi. Hatay’daki arama kurtarma çalışmaları hakkında da bilgi veren Fuat Oktay, il genelinde 2 bin 465 arama kurtarma personelinin faaliyette olduğunu aktardı.
Demirören Haber Ajansı tarafından aktarılan bilgiye göre Hatay kent merkezi ile Kırıkhan ve İskenderun ilçelerinde 1.200 bina yıkılmış durumda
Bununla birlikte merkez Antakya ilçesindeki 40-50 yıllık binaların bulunduğu bazı mahalleler neredeyse tamamen yıkılmış vaziyette. Bu nedenle Hatay’da halen ulaşılamayan binlerce insanın enkaz altında olduğu ifade ediliyor. Buna karşın Hatay, kamuoyunda arama kurtarma ve yardım çalışmalarındaki aksaklıklarla gündeme geliyor. Peki ama neden?
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şehirdeki kısıtlı imkânlar nedeniyle arama kurtarma faaliyetlerinin gerektiği gibi yürütülemediğini ifade ediyor
Savaş, şehirdeki kurtarma çalışmalarının neden geç başladığı sorusuna, “Burada büyükşehir daha çok iş makinesi ve itfaiye aracıyla müdahale edebiliyor. Dışarıdan gelenlerin destek vermesi gerekiyor, ilçelerimizin imkanları kısıtlı. Havaalanı kullanılamaz durumda. Gelenler Adana ve Antep’ten gelmek zorunda. Kurtarma ekiplerinin ağır teçhizatları olduğu için karayoluyla gelmeleri gerekiyor. İstanbul’dan gelenler özellikle Bolu’da zorluk çekiyor. Biz iş makineleriyle hızlı kurtarabileceklerimize odaklandık ama tecrübeli profesyonellerin olması gerekiyor.” şeklinde bir karşılık veriyor.
“Şehirde ciddi bir iletişim problemi var”
“Şehir merkezinde ve Hatay’ın belirli bölgelerinde ciddi bir iletişim sıkıntısı var.” şeklinde bir açıklama yapan Savaş, bu nedenle yetkililere ulaşmanın saatler sürebildiğini dile getiriyor! Öte yandan deprem için yeterince tedbir alınmadığını belirten Savaş, bu durumu “Çok şiddetli bir deprem ama daha az hasarla atlatabilirdik.” sözleriyle ifade ediyor.
Hatay’daki en büyük sorunlardan biri de ulaşım
Hatay havalimanı, deprem nedeniyle ciddi şekilde hasar gördü. Bu nedenle şehirdeki uçuşlar iptal edilmiş durumda. Bunun yanı sıra Hatay – Reyhanlı yolunun bir kısmı da deprem nedeniyle yıkıldı.
Bu nedenle arama kurtarma ve yardım ekipleri, şehrin farklı noktalarına ulaşmakta büyük zorluklarla karşılaşıyor. Buna paralel olarak CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, şehirdeki bazı ilçelere arama kurtarma ekiplerinin gelmediğini, şehirde çok ciddi yıkımların ve kayıpların olduğunu dile getiriyor.
İskenderun Limanı’nda henüz belirlenemeyen bir sebepten başlayan yangın ise halen söndürülebilmiş değil
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun: “Durum tahmin edilenden daha kötü.”
Ergun, sosyal medya hesabı üzerinden son derece endişe verici bazı paylaşımlarda bulundu. Ergun, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Hatay’dayım. Durum tahmin edilenden daha kötü. Hatay ölü şehre dönmüş; her yer yıkılmış, elektrik yok. Kurtarma ekipleri çok yetersiz.” ifadelerini kullandı.
Doğal gaz hattında oluşan hasar nedeniyle Hatay’a enerji sağlanamıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez sabah saatlerinde yaptığı açıklamada 30 trafo merkezinde hasar olduğunu açıklamış bu nedenle Antep, Hatay ve Kilis’te kesintilerin yaşandığını ifade etmişti. Bununla birlikte BOTAŞ, deprem sebebiyle oluşan hasar nedeniyle Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş ve bu illere bağlı bazı ilçelerde doğalgaz akışının durdurulduğunu açıkladı. Öte yandan Fatih Dönmez hastane, aşevleri ve bazı kurumlara enerji sağlamak amacıyla mobil santrallerin bölgeye sevk edildiğini duyurdu.
Hatay’dan gelen son görüntülerde, şehirdeki bazı bölgelerin sular altında kaldığı görülüyor!
Kısa süre önce İskenderun ilçesinde deniz seviyesinin yükseldiği buna bağlı olarak ilçedeki bazı bölgelerin sular altında kaldığı ifade ediliyor!
Kaynak: 1