Ana sayfa » Teknoloji - Bilim » Türkiye’de Deprem Riski Düşük Ve Deprem Riski Yüksek Şehirler Hangileri?
Türkiye’de Deprem Riski Düşük Ve Deprem Riski Yüksek Şehirler Hangileri?
Ülkemizde sık sık yaşanan ve hem maddi hem de manevi zararlara sebep olan depremler artık geleceğe dair çok ciddi önlemlerin alınması gerektiğini kanıtlıyor.
Türkiye tam bir deprem ülkesi olarak biliniyor. Geçmişte yaşanan ve yakın zamanda Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler bunun en büyük kanıtı. Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığı için zaman zaman sarsıcı depremler meydana gelebiliyor. Hal böyle olunca, vatandaşlar deprem riski düşük şehirler hangileri diye merak ediyor. Sizler için hangi illerin deprem riski düşük, deprem tehlikesi yüksek olan ve depreme dayanıklı şehirler hangileri anlattık.
Türkiye’de deprem riski bulunan şehirler belirlenirken, bu şehirler beş farklı kategoride sınıflandırılıyor. Dördüncü ve beşinci kategoride yer alan şehirler deprem riski düşük olarak biliniyor. Ülkemizde dördüncü ve beşinci grupta bulunan deprem riski düşük şehirler: Aksaray, Konya, Edirne, Karaman, Kırklareli, Nevşehir, Ankara, Sinop, Giresun, Rize, Artvin, Niğde, Trabzon ve Adana.
Bu şehirler, diğer şehirlere göre daha az deprem riski içeriyor olsa da, deprem bölgesinde bulunan ülkemizde hangi şehirde yaşadığınız fark etmeksizin depremlere karşı önlem almanız gerekir.
Deprem riski yüksek olan şehirler
Türkiye deprem risk haritasına bakıldığında çok fazla şehrimiz yüksek deprem riski taşıyor. Bazı şehirlerimiz, fay hatları ile aralarındaki bağlantılara göre aynı anda iki veya üç risk bölgesinde yer alıyor. Hal böyle olunca, şehirlerin kendi içerisindeki yerleşim yerlerinin konumlarının çok önemli olduğunu bilmek gerekiyor. İşte deprem riski en yüksek olan şehirler:
Kocaeli
Bolu
Sakarya
Manisa
Aydın
Muğla
Bursa
Balıkesir
İzmir
Eskişehir
Kayseri
Kahramanmaraş
Denizli
Burdur
Kütahya
Erzincan
Erzurum
Bingöl
Hakkari
Osmaniye
Hatay
Tokat
Türkiye deprem haritası
Ülkemizde sık sık yaşanan ve hem maddi hem de manevi zararlara sebep olan depremler, artık geleceğe dair çok ciddi önlemlerin alınması gerektiğini kanıtlıyor. Ülkemizde sürekli depremler meydana geldiği için bir deprem risk haritası oluşturulmuştur. Türkiye deprem haritası, yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda ülkemizdeki olası deprem bölgelerini araştırarak ve inceleyerek oluşturulan bir veridir. Deprem haritaları, kentsel dönüşüm ve planlama çalışmalarına ışık tutmanın yanı sıra, olası depremler konusunda da vatandaşları bilgilendiriyor. Türkiye’nin her bölgesi ve büyük bir deprem olasılığına karşı İstanbul’un bölgeleri için ayrı ayrı deprem haritaları oluşturuluyor.
İstanbul deprem haritası
İstanbul deprem haritası, düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üçe ayrılıyor.
Adım Caner Cem Martı, 1996 yılında Bartın'da doğdum. 2010 yılında geçirdiğim kaza sonucunda vücudumun %99'u felç kaldı. 2015'ten bu yana bazı cihazlar yardımıyla internet ortamında çalışabiliyorum. İçerik editörlüğü ve sosyal medya uzmanlığı gibi alanlarda tecrübe sahibiyim, ancak asıl uzmanlık alanım SEO uyumlu makale yazmak. Ayrıca front-end tasarımlar yapıyorum. Sinema, spor ve tarih gibi konular çok dikkatimi çekiyor. Özellikle sinema tutkunuyum.