Türkiye, herkesin bildiği gibi deprem kuşağında yer alan bir ülke. Son olarak 6 Şubat’ta gerçekleşen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan şiddetli depremler hepimizi derinden etkiledi. Hatta çoğu kişide sismofobi olarak da adlandırılan deprem korkusu başladı. Tedavi edilmediğinde çok ciddi psikolojik hastalıklara yol açabilen sismofobi, kişinin her an deprem olacakmışçasına yoğun bir korku yaşadığı ve hayat kalitesinin düştüğü bir tablo. Peki, deprem korkusunun belirtileri neler? Sismofobi ile nasıl başa çıkılır? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, deprem korkusu ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik.
Deprem korkusu nedir?
Her insanın birtakım korkuları olabilir. Bazıları yükseklik korkusuna sahipken, kimileri kapalı alanda kalmaktan ürkebilir. Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkelerde yaygın görülen korkulardan biri de deprem korkusudur. Deprem korkusu, kişinin kendisinin ve yakın çevresinin depremden zarar göreceği ile ilgili yoğun endişe yaşamasıdır. Uyku düzeninin bozulmasından nefes darlığına kadar birçok semptoma yol açabilen bu korku, kişinin yaşam kalitesini de bir hayli düşürür. Daha çok deprem bölgelerinde yaşayan insanlarda görülen sismofobi, tedavi edilmediği takdirde pek çok psikolojik rahatsızlığa da yol açabilmektedir.
Deprem korkusunun belirtileri neler?
Sismofobi, korkunun boyutuna bağlı olarak bazı fizyolojik veya psikolojik belirtilere yol açabilir. Bu belirtiler arasında:
- Kaçma veya saklanma arzusu,
- Deprem olasılığını düşününce bile ağlama, çığlık atma,
- Kaygı seviyesinin yükselmesi,
- Huzursuzluk hissi,
- Uyku problemleri,
- Çarpıntı,
- Hızlı solunum,
- Nefes darlığı,
- Ağız kuruluğu,
- Baş ağrısı / baş dönmesi,
- Mide bulantısı ve
- Gastrointestinal rahatsızlıklar olabilir.
Sismofobinin üstesinden nasıl gelinir?
Deprem korkusunu yenmenin en iyi yollarından biri, deprem konusunda kişinin kendini eğitmesi ve bazı önlemler almasıdır. Örneğin aşırıya kaçmadan aileyi ve evi korumanın yolları önceden belirlenebilir. Bu aşamada bir deprem çantası hazırlamak ve deprem sırasında evde sığınılacak yeri belirlemek kişiyi daha rahat hissettirecektir. Ayrıca yaşanılan evin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek ve buna göre aksiyon almak da iç rahatlığı açısından son derece önemlidir.
Bununla birlikte haberler veya sosyal medya üzerinden deprem gelişmelerinin takip edilmesi veya deprem çantasının çok göz önünde olması deprem fobisi olan kişilerin korkusunu aktif tutabilir. Bu nedenle deprem çantasının çok göz önünde olmamasına ve deprem gündeminin çok sıkı takip edilmemesine dikkat edilmelidir. Tüm bunlara ek olarak korku duygusu hissedildiğinde rahatlatıcı müzikler dinlenebilir, meditasyon, yoga veya nefes egzersizleri yapılabilir. Ayrıca uzun bir doğa yürüyüşüne çıkmak da korku ve endişe hissinin azalmasına yardımcı olabilir.
Eğer deprem korkusu günlük yaşamı çok etkiliyorsa o zaman profesyonel bir destek almak gerekir. Düzenli psikoterapiler ve gerekli görüldüğünde psikiyatrist destekli tedaviler, deprem korkusunun üstesinden gelinmesini ve kişinin daha huzurlu hissetmesini sağlayacaktır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Deprem Ülkesi Türkiye’de Herkesin Telefonunda Olması Gereken 5 Mobil Uygulama
Kaynak: 1