Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat tarihinde sabaha karşı 04.17’de Türkiye tarihinin en şiddetli depremlerinden biri yaşandı. 7,7 şiddetindeki sarsıntı yurt içinde Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ı; yurt dışında Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak’ı da etkiledi. 7,7’lik ilk sarsıntıdan 9 saat sonra 7,6 şiddetinde bir deprem daha yaşandı. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği bu korkunç depremlerden sonra enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak kötü hava şartlarıyla mücadele eden depremzedeler için hipotermi tehlikesi baş gösterdi.
Vatandaşlarımız sıfırın altında soğukla mücadele ediyor
Ne yazık ki deprem bölgesinde hala battaniye, yiyecek, su, tıbbi malzeme açığı var. Mevcut kış koşulları göz önünde bulundurulduğunda bu açığın en acil şekilde kapatılması gerekiyor.
Depremzedelerin durumunu ve alınması gereken önlemleri Kadıköy Medicana Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bengi Başer ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu anlatıyor. “Müdahale edilmezse; battaniye gibi vücudu ısıtacak şeyler sağlanmazsa donarak ölürler. Besin de şarttır. Gıda ve su sağlanmalıdır”
Vücut ısısı 35’in altına düşmemeli
Başer ve Küçükosmanoğlu hipoterminin acil bir tıbbi durum olduğunun altının çiziyor. Hekimler, vücudun soğukla korunmasız bir şekilde temas etmesinin tehlikeli olduğunu söylüyor. Normal şartlarda 36.5-37 olan vücut ısısının 35’in altına inmesi hayati tehlike yaratıyor.
Tıbbi yardım gelene kadar kişileri ısıtın
Hipoterminin ilk semptomları titreme, bitkinlik, baygınlık hali, bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve uyuşukluk olabilir. Bu belirtilere sahip kişilerin tıbbi yardım gelene kadar sıcak bir yere taşınması ya da üzerinin örtülmesi gerekir. Özellikle üzerinde ıslak giysi varsa çıkarılmalıdır.
“Donmanın başlangıcı”
Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, vücut ısısının 36 derecenin altına düşmesi durumunda “hipotermi” riskinin başladığını söylüyor. 35 derecede ise durumun ölümle sonuçlanabileceğini de ekliyor.
“Bu durum donmanın başlangıcıdır. Kardiyovasküler (kalp damar) sistem ve sinir sitemi başta olmak üzere vücut fonksiyonları çalışamaz hale gelir ve kişi ölür”
“Sahra hastanelerinin anında kurulması gerekirdi”
Deprem bölgesinde olanlar hakkında konuşan Prof. Dr. Başer, “Şehir hastanesinin çökmesi ne demek? Kabul edilemez. Sahra hastanelerinin anında kurulması gerekirdi, geç kalındı. Tüm gücüyle ordunun işin içinde olması gerekirdi ama askeri doktor kalmadı, oysa onlar (askeri doktorlar) müdahalede bulunacaktı ama kim kime dum duma… İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunarak 500’ü aşkın gönüllü doktorun deprem bölgesine gitmek istediğini iletti ancak henüz yanıt gelmedi” diye tepki gösterdi.
“Müdahalelerde gecikme var”
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Prof. Dr. Başer’in söylediklerinin üzerine, “24 saatten sonra iş çok zorlaşıyor ama kişinin yaşı, genel sağlık durumu ve enkaz altındaki durumuna göre faktörler etkili oluyor. Ama bir kişinin enkaz altında birkaç günden fazla yaşama şansı çok düşük” diye ekliyor.
Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, organizasyonda eksiklik, müdahalelerde gecikme söz konusu olduğunu söylüyor. Ulaşım, barınma, ısınma gibi pek çok alanda vakit kaybedildiğini belirtiyor.
“Sağlık Bakanlığı’ndan haber bekliyoruz”
Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, yüzlerce doktorun gönüllü şekilde deprem bölgesine gitmek istediğini ve bu konuda Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapıldığını ancak haber beklediklerini söyledi.
Depremin En Çok Etkilediği Bölgelerin Başında Gelen Hatay’da Son Durum Ne?
Deprem Bölgelerinde Neden İkinci El Kıyafet ve Eşya Kabul Edilmiyor?
Kaynak: 1