Tüm Türkiye sabah saatlerinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremle sarsıldı. Ne yazık ki deprem, bölgedeki pek çok şehri etkiledi ve binlerce binanın yıkılmasına veya ciddi oranda hasar görmesine neden oldu. Resmi makamlar, şimdiye kadar deprem nedeniyle 912 kişinin hayatını kaybettiği, 5 bin 832 kişinin ise yaralandığını açıklandı. Bununla birlikte son dönemin en büyük felaketlerinden biri olarak nitelenen depremin ardından, arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor. Ancak kötü hava şartları ve peş peşe yaşanan artçı depremlerin çalışmaları olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediliyor. Buna karşın tüm Türkiye, deprem bölgesindeki yurttaşlara yardım edebilmek adına seferber olmuş durumda. Ancak arama kurtarma çalışmalarının ve deprem sonrası yapılacak yardımların muntazam bir şekilde organize edilmesi büyük önem taşıyor. Peki depremden etkilenen bölgelerdeki insanlara yönelik yardım faaliyetlerinde nelere dikkat etmek gerekiyor, deprem bölgesinde en çok hangi malzemelere ihtiyaç var? Detaylara birlikte bakalım…
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilesindeki depremin ardından tüm Türkiye, deprem bölgesindeki yurttaşlara yardım edebilmek için seferber olmuş durumda
Ancak yardım çalışmalarının da belirli program dahilinde yürütülmesi gerekiyor. AHBAP Derneğinin kurucusu müzisyen Haluk Levent, yarımların organize bir şekilde dağıtılmasına yönelik önemli bir hatırlatmada bulundu. Levent, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Böyle bir felakette bu ülkeye kötülük yapmak istemiyorsanız lütfen ama lütfen şehrin valilikleriyle görüşmeden yardım yollamayın. Her şey tıkanıyor. Şimdiden ‘şu kadar kamyon yollayalım şuraya şunu yollayalım’ gibi twitler gördüm. Yapmayın! Etmeyin! Çalışmalar felç oluyor sonra.” ifadelerini kullandı.
Deprem sonrası yardım faaliyetlerinin düzgün bir şekilde organize edilmesi büyük önem taşıyor
AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki, yardımların ulaştırılmasında, en önemli hususun koordinasyon olduğunu ifade ediyor. Bu kapsamda “doğru bilginin” hayati önem taşıdığını vurgulayan Mahruki, “Bunun için kriz merkezlerinin aktif çalışması gerekiyor. Bütün bilgilerin burada toplanıp çalışmaların kriz merkezlerinden yönlendirilmesi lazım. İşte yavaş yavaş o koordinasyon oluşacaktır. Şu an herkes bölgeye ulaşmaya çalışıyor. Ulaşım problemi de var. Yani o nedenle bir an önce bu sistem kurulmak durumunda.” şeklinde bir açıklama yaptı. Peki, yardım faaliyetleri kapsamında öncelikli olarak yapılması gereken şeyler neler?
Nasuh Mahruki’ye göre öncelikli olarak “soğuktan korunmak” gerekiyor
Mevsim şartları ve soğuk hava koşullarına dikkat çeken Mahruki konuyla ilgili olarak, “Kış koşulları, dışarıda kalan insanlar için de çok büyük bir problem. Bu şartlarda uzun süre dayanamaz insanlar. Önce soğuk iklime karşı dışarıda kalan insanlar için uyku tulumu, polar, battaniye kıyafet gibi, özellikle çocuklar için mont, bot, ayakkabı, eldiven gibi şeylerle hazırlanmalı.” ifadelerini kullanıyor.
Yardımlar AFAD üzerinden gönderilmeli
AKUT Vakfı Başkanı, arama kurtarma çalışmalarına katılacak görevliler için de koruyucu malzemelerin hazırlanmasının da çalışmaların etkili bir şekilde yürütülebilmesi adına son derece önemli olduğunu ifade ediyor. Öte yandan Mahruki’ye göre yarımların AFAD üzerinden gönderilmesi de büyük önem taşıyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Cemal Gökçe’ye göre bir an önce çadır kentler kurulmalı
Gökçe, konu hakkındaki görüşlerini, “1999 depreminde ağustos olması nedeniyle insanlar üzerine bir şey almadan sokakta kalabildi. Şimdi çok hızlı bir şekilde çadırların kurulması lazım. Ancak bu soğukta insanların dışarıda hastalanma ihtimalleri var. Gıdadan daha önemlisi başlarını örtecek bir yeri oluşturulması lazım hemen ve hızla. Diğerleri çözülür. Kimse açlıktan ölmüyor onu gördük yaşadık.” sözleriyle ifade ediyor.
Ayrıca yine Gökçe’ye göre depremin ardından öncelikli olarak düşünülmesi gereken kesim, yaşlılar ve çocuklar. Gökçe, bununla ilgili olarak “Onların ihtiyaçları belli. Çocuk bezleri, su, giysi. İkinci planda doktorsuz, geçici yarayacak ilaçlar. Daha sonra barınma, yiyecek, içecek. Sokakta bırakmamak lazım.” ifadelerini kullanıyor.”
İnsani Yardım Vakfı (İHH) deprem bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan malzemeleri şu şekilde sıralıyor
- Battaniye
- Çadır
- Ekmek
- Su
- Yağmurluk
- Mat
- Elektrikli ısıtıcı
- Konserve hazır gıda
- Soğuk sandviç
- Meyve suyu
- Işıldak
- Bebek bezi
- Hijyen malzemeleri
- Mont
- Bot
- Enerji verici gıdalar
Kaynak: 1