24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna savaşının ardından Türkiye’de deniz mayınları sorunu gündeme gelmeye başladı. 26 Mart günü İstanbul Boğazı’nda 28 Mart günü ise Kırklareli İğneada açıklarında iki deniz mayını tespit edildi. Balıkçıların görüp, yetkililere haber verdiği bu mayınlar imha edildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, alınan her ihbarın anında değerlendirildiğini ve mayınların emniyetli bir şekilde imha edildiğini ifade etti. Peki deniz mayını nereden geliyor, Ukrayna’dan mı sürükleniyor yoksa gemilerden mi bırakılıyor? Detaylara birlikte bakalım.
Deniz mayını, gemi ya da su altı araçlarına hasar vermek amacıyla tasarlanan son derece tehlikeli bir silah
BBC Türkçe’ye konuşan savunma analisti Tayfun Özberk, bu silahların daha çok güçsüz devletler tarafından kullanıldığına dikkat çekiyor. Bu silahlar düşmanların sahillere yaklaşmasını engellemek amacıyla denizlere yerleştiriliyor.
Deniz mayınları, Ukrayna’nın Odessa Limanı açıklarında Estonya bandıralı bir geminin patlama sonucu batmasıyla gündeme geldi
Olaydan sonra geminin mayına çarptığı ve bu nedenle patlama yaşandığı iddia edildi. Karadeniz’in kuzeyinden ülkemize doğru inen mayınların tam olarak nereden geldiği saptanamıyor. Çünkü bölgeye komşu ülkelerin envanterlerinde benzer mayınlar bulunuyor. Birçok ülkede Sovyetler Birliği döneminde yapılmış eski tip deniz mayınları var.
26 Mart sabahı Sarıyer açıklarında balıkçılar tarafından denizde mayın olduğu fark edildi
Balıkçıların durumu Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirmesinin ardından Sualtı Savunma Timleri mayını etkisiz hale getirdi. Uzmanların incelemesinin ardından mayının eski tip olduğu belirlendi. Yetkililer konuyla ilgili hem Rusya hem de Ukrayna ile görüştüklerini belirttiler.
İki gün sonra ise İğneada açıklarında yeni bir mayın tespit edildi. Bu mayın da Sahil Güvenlik tarafından etkisiz hale getirildi.
Rusya, deniz mayınlarını Ukrayna’nın Odessa Limanı çevresine döşediğini, rüzgarlı havalar nedeniyle bu mayınların zincirlerinden koparak Karadeniz’de süzüldüğünü iddia ediyor
Aynı zamanda fırtınalı hava nedeniyle zincirinden kopan mayınların sayısının 420 olduğu iddia ediliyor. Ukrayna Denizcilik Dairesi, Rusya’nın bu iddialarını reddediyor. Türkiye ise mayınların kaynağı ile ilgili kesin bir bilgi vermekten kaçınıyor. Hulusi Akar konuyla ilgili açıklamasında “Ortada konuyla ilgili birbiriyle çelişen ifadeler var. Ukrayna’da döşenen mayınlar mı geldi yoksa başka mayınlar mı devreye girdi; bu konuda emin olmadan bir şey söylemek doğru olmaz” ifadelerini kullandı.
NAVTEX uyarıları ve Türkiye’de tespit edilen mayınlar, uluslararası gemi taşımacılığı ve sigorta şirketlerini alarma geçirmiş durumda
Şu an için gemi trafiği bu durumdan çok fazla etkilenmedi. Ancak mayınların sayısı artarsa boğazın gemi trafiğine kapatılması gündeme gelebilir.