Deneyimsel öğrenme, kalıcı öğrenmenin anahtarı. Geleneksel yöntemler ile aldığımız eğitimlerin etkisi ezberleyerek dersi geçmeye yetecek kadar. Bu nedenle farkı yöntemleri deneyerek öğrendiklerimizi kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Deneyimsel öğrenmenin en etkili metotlarından simülasyonlar tam da bunun için. Simülasyon, gerçekte olan ya da olabilecek bir durumun yaratılarak bu durumda kişinin yapacaklarını keşfetmesini sağlayan uygulamalardır. Simülasyon dediğimiz an bilgisayar programları ve VR teknolojisi aklımıza gelse de, yüz yüze eğitimlerde de sık sık kullanılmaktadır. Bu yazıda simülasyonların etkisini anlatmak için 5 sebebi sizler için listeledik.
1. Deneyimin öğrenme üzerindeki etkisi
Eğitimleri sadece bir kişinin anlattıklarını dinlemek olarak ele aldığımız zaman, yani geleneksel bir eğitim metodundan bir eğitim aldığımız zaman katılımcılar;
Eğitimin üzerinden geçen 72 saat sonrasında sadece yüzde 10’unu hatırlıyor.
Eğitimdeki anlatının yanına, etkileyici fotoğraf, video, ve ruhumuza işleyecek hikayeler kattığında bu oran 72 saat sonrasında yüzde 35–40 oluyor.
Simülasyon, oyunlaştırma, canlandırma gibi olası durumları deneyimleyerek yaşadığımız bir eğitimin üzerine bir de konuşarak yaşadıklarımızı anlamlandırdığımızda hatırlama oranımız 6 ay sonrasında dahi yüzde 80 oluyor.
Bu nedenle, deneyimsel öğrenmenin etkili yöntemlerinden olan simülasyonları denemelisiniz.
2. Keyifli vakit geçirmek
Öğrenmek eğlencelidir. Farklı fikirleri görmek ve farklı düşünenler ile bir araya gelerek beyin fırtınası yapmak, yeni bakış açılarını keşfetmek son derece keyifli. Eğitimleri sıkıcı geçen geleneksel metotları kenara bırakıp eğlenerek öğrenmek için yüz yüze bir simülasyona dahil olmak ve kendini keşfetmenin vereceği mutluluğu tatmak, size iyi gelecek.
Eğlenmeyi ve öğrenmeyi bir arada tutmak için simülasyonlara katılmalısın!
3. Alternatif bir eğitim modeli görmek
Eğitim hayatımıza attığımız ilk adımımız ile beraber geleneksel metotlar ile bir eğitim almaya başlıyoruz. Tek bir doğrunun olduğu, çoktan seçmeli sorular ile hayatı tek bir bakış açısı üzerinden görmeye başlıyoruz. Bu durum iş hayatımıza geçtiğimiz zaman değişmeye başlasa da eğitim dediğimiz zaman aklımıza bu geliyor.
Simülasyonlar bu konuda ufuk açıcı bir eğitim deneyimi yaratabilir.
4. Yaşam boyu öğrenen olmak
Yaşam boyu öğrenen olmak için sürekli kendimizi geliştirmeye ve alternatifler denemeye ihtiyaç duyuyoruz. Bunu yaparken çeşitli eğitimler alıyoruz. Bazıları etkili olurken, bazılarında kendimizi daha başında, neden buradayım derken buluyoruz. Bunun için eğitimlerin ortasında olmak ve süreç boyunca yaşayarak, deneyerek çözümler geliştirmek etkili olacaktır. Simulasyonlar hayatın küçük versiyonudur.
Yaşam boyu öğrenen olmak için deneyimleyerek yaşayacağımız ve günlük hayatımıza da yansıtacağımız özel öğrenme şansına erişebiliriz.
5. Farklı durumlarda kendini keşfetmek
Simülasyonlar, var olan durumu tekrar tekrar denemek için olası çözümleri, yöntemleri görmemizi sağlayan metotlardan birisi. Dolayısı ile olası durumları görme ve bu durumlar içerisinde kendimiz için en iyi yöntemleri deneyerek geliştirme şansı sağlıyor. Simülasyonlar kendimizi bu durumlara nasıl tepki verdiğimizi görmemiz ve diğer katılımcıların yöntemlerini gözlemleyerek bize en uygun seçeneği bularak, gündelik hayatımızda bu durumlara hazır olmamızı sağlayacaktır.
Bir simülasyona katılmak istersen yakında gerçekleşen şu simülasyonu kaçırma!
Pandoo Galaksisi – Bir Uyuşmazlık Simülasyonu
Çok uzak bir galakside, insanlar gezegenlerinde farklı kültürlerde bir arada uyum içinde yaşamaktaydılar. Ancak yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle farklı gezegenlere bölünen insanlar, birbirleri ile ticaret yaparak yaşamaktadırlar. Uzak yıldız sistemlerinin ticaretlerine karışmadıkları, her gezegenin kendi içerisinde huzurlu bir yaşamı alınan bir haber ile bir anda değişir. Bu haber ile ne yapacaklarını bilemezler…. Galaksi Kongresini göreve çağırırlar.
Galaksi Kongresi, aralıksız, bu endişe verici olaylar zincirini görüşürken, kahramanlarımız anlaşmazlığı yatıştırmaları için galaksideki özgürlük ve adaletin koruyucularını bulabilecekler mi?”
Detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.