Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen bir dijital oyun platformudur. Finances Online‘a göre Steam, aylık yaklaşık 120 milyon aktif kullanıcısı olan popüler bir oyun platformu. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan Steam, sadece oyun satın alma ve indirme hizmeti sunmakla kalmaz. Steam aynı zamanda birçok farklı özelliği de kullanıcılarına sunarak keyifli bir oyun deneyimi sunar. Steam özellikleri platformdaki deneyimlerinizi bir üst seviyeye taşıyabilir.
Bunlardan bazıları oyunları arkadaşlarınızla paylaşmanızı sağlayan aile kütüphanesi, tek cihazdan çok eşli oyun imkânı sunan Steam Remote Play ve daha birçok özelliktir.
Bu listemizde, Steam platformunda mutlaka denemeniz gereken 7 özelliği ele alacağız. İşte her Steam kullanıcısının platformdan en iyi şekilde yararlanmak için bilmesi gereken en iyi 7 özellik?
Aile kütüphanesi ile kitaplığınızı paylaşın
Aile kütüphanesi, steam özellikleri dendiğinde akla ilk gelen özelliklerden biri. Steam üzerinde geniş bir oyun kitaplığınız varsa, bunu arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşabilirsiniz.
Yetki verdiğiniz 10 cihaz üzerinden kitaplığınıza erişebilecek ve onu kullanabilecek en fazla beş kullanıcı seçebilirsiniz. Steam aile kütüphanesi paylaşımı için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:
- Oyunlarınızı paylaşmak istediğiniz bilgisayarda Steam hesabınıza giriş yapın.
- Steam istemcisinden Steam > Ayarlar > Hesap kısmına giderek Steam Guard’ın hesabınızda etkinleştirilmiş olduğundan emin olun.
- Steam Ayarlar panelinden Aile sekmesini seçin (ya da Geniş Ekran modundaysanız, Ayarlar > Aile Kütüphanesi Paylaşımı sekmesini). Buradan o bilgisayara önceden giriş yapmış kullanıcıları seçerek kütüphanenizi onlarla paylaşabilirsiniz.
- “Bu bilgisayara kütüphane paylaşımı için yetki ver” kutucuğunu işaretleyin.
- Kütüphanenizi paylaşmak istediğiniz hesabın yanındaki kutucuğu işaretleyin.
Kütüphane sahibinden erişim istemek için:
- Steam Guard özelliğini Steam hesabınızda etkinleştirdiğinizden emin olun.
- Kütüphanenizden aynı bilgisayarı kullanan diğer hesapların sahip olduğu oyunları görebilirsiniz. İlgili kütüphaneye erişim talep etmek için bir oyun seçin ve ardından “Oyna” tuşuna tıklayın.
- Erişim talebinde bulunduğunuzda hesabın sahibine, kütüphanesindeki oyunları oynamanıza izin vermesi için tıklayabileceği bir bağlantıyı içeren bir e-posta gönderir.
- Gönderdiğiniz kullanıcı da ilgili bilgisayara ve Steam hesabındaki oyunlara erişim izni vermek için e-postadaki bağlantıya tıklar.
Aile paylaşımını devre dışı bırakmak ya da diğer detaylara ulaşmak için buradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Steam Guard ve iki faktörlü kimlik doğrulamayı açın
Steam Guard, yetkisiz erişime karşı ek bir güvenlik düzeyi sağlamak için yararlı bir araç olarak hizmet edebilir. Masaüstü uygulamasında veya tarayıcıda ayarlamak için sağ üst köşedeki kullanıcı adınızı tıklayın. Açılır menüde “Hesap Ayrıntıları”na tıklayın ve “Hesap Güvenliği” altında “Steam Guard’ı Yönet”i seçin.
Steam Guard etkinleştirildiğinde, kodların telefonunuza veya e-postanıza gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca şu anda kullanmakta olduğunuzdan oturum açma bilgilerinizi kaydetmiş olabilecek diğer bilgisayarların veya cihazların yetkisini kaldırabilirsiniz. Steam, iki faktörlü kimlik doğrulama işlevi görmesi için telefonunuza koruma kodları göndermenizi önerir.
Konu hakkındaki tüm detaylara bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. Son olarak Steam Guard mobil kimlik doğrulayıcı özelliğini kullanmak için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Aile Görünümünü kurun
Aile Görünümü, kendi kurallarını birlikte koymak isteyen aileler için sunulmuş bir yöntemdir. Bu özellik ailelere çocuklarının, Steam üzerinden hangi içeriklere erişebileceğini özelleştirmesine olanak tanır.
- Başlamak için çocuğunuzun kullanacağı Steam hesabına giriş yapın, sol üst köşedeki Steam menüsüne tıklayın ve Ayarlar’ı seçin. Aile sekmesini seçin ve Aile Görünümünü Yönet’e tıklayın.
- Aile Görünümü özelliğinde kütüphanenizdeki oyunlar “yalnızca seçtiğim oyunlar” ya da “tüm oyunlar” olarak seçebilirsiniz.
- Aile Görünümü’nde nelere erişebileceğini ve çevrim içi içeriklerin yanı sıra sosyal özellikleri de kişiselleştirebilirsiniz. Seçimlerinizi tamamladıktan sonra İleri’yi tıklayın.
- Yalnızca Seçtiğim Oyunlar’ı kısmında, dilediğiniz oyunları tek tek seçerek ekleyebilirsiniz.
- Steam oyunları Aile Oyunları olarak listeler ve PIN koruması ile oyunlara erişimi kısıtlar.
- Daha sonra İleri’ye tıklayın, ikincil e-posta adresinizi doğrulayın ve tekrar İleri’ye tıklayın.
- PIN’inizi oluşturun ve İleri’ye tıklayın. Steam, kurtarma e-postanıza bir doğrulama kodu gönderecek. Bu kodu girin ve işlemi sonlandırmak için İleri’ye tıklayın.
İlginizi Çekebilir:
Oyun Bilgisayarı Alırken Bilmeniz Ve Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey
Steam Remote Play ile tek bilgisayardan çok eşli oyunlar oynayın
Steam Remote Play özelliği, kütüphanenizdeki oyunların bilgisayarda açılarak Steam’e bağlı diğer cihazlardan oynanabilmesine olanak tanıyan bir özelliktir.
Remote Play Together, arkadaşlarınızı yerel çok eşli oturumlara uzaktan katılmalarını sağlar. En fazla dört oyuncuya kadar desteklenen Remote Play sayesinde arkadaşlarınızın oyuna sahip olması ya da oyunu başlatmaları gerekmez.
Remote Play özelliğini destekleyen oyunlar Steam mağaza sayfasında gösterilir. İlgili sayfada sağ taraftan, oyun bilgilerinin yer aldığı desteklenen cihazları ve Remote Play Together’ın desteklenip desteklenmediğini öğrenebilirsiniz.
- Bir oturum başlatmak için oyununuzu başlatın, arkadaşlarınızın cihazlarından Steam’e giriş yaptıklarından emin olun ve oyun içinde Steam ara yüzünü (Shift+Tab) açın.
- Arkadaş listenizi bulun ve birlikte oynamak istediğiniz kişilerin adlarına sağ tıklayın, ardından Remote Play Together seçeneğine tıklayın.
- Tüm davetlilerinizi kabul ettikten sonra oynamaya başlayabilirsiniz.
Alfabetik oyun listesi yerine kütüphane koleksiyonunu kullanın
Steam özellikleri listemize koleksiyon oluşturmayla devam edelim. Steam, oyunlarınızı ekranın sol tarafında alfabetik sırayla tutar.
Ancak çok geniş bir kitaplığınız varsa veya daha organize bir kitaplık düzeni istiyorsanız, bir koleksiyon oluşturabilirsiniz.
- Steam uygulamasında Kitaplık’a tıklayın ve Koleksiyonlar’ı seçin.
- Koleksiyonunuza bir ad verin ve Koleksiyon Oluştur öğesini seçin.
- Daha sonra, dahil etmek istediğiniz oyunları sürükleyip bırakmanız yeterli olacaktır. Koleksiyon otomatik olarak kaydedilecektir.
Seçtiğiniz oyunlar, daha büyük ve karmaşık alfabetik liste yerine sol taraftaki menüde koleksiyon adı altında gözükecektir.
Aynı adımları izleyerek dinamik koleksiyonu da seçebilirsiniz. Dinamik koleksiyonlar, siz kitaplığınıza daha fazla oyun ekledikçe sürekli güncellenen koleksiyonlar oluşturmak için filtreler kullanır.
Kütüphanenize Steam dışı oyunlar ekleyin ve oynayın
Platformda Steam’e özgü olmayan oyunları oldukça kolay bir şekilde oynayabilirsiniz. Bu özellikle birlikte Steam, istemcisinde oyununuzun bir kısa yolunu oluşturacaktır.
Steam dışı bir oyunu kitaplığınıza eklemek için şu adımları izlemeniz gerekiyor:
- Steam’i başlatın.
- Oyunlar menüsüne tıklayın, Steam Harici Bir Oyunu Kütüphaneme Ekle’ye tıklayın.
- Kütüphaneye eklemek istediğiniz oyunlara bilgisayarınızdan göz atın veya eklemek istediğiniz oyunun yanındaki kutuyu seçin.
- Seçilen Programları Ekle’ye tıklayın.
Böylelikle, alfabetik kitaplık listenize eklediğiniz oyunu veya programı Steam ekranın sol tarafında görebilirsiniz. Oyuna tıkladığınızda, Steam’e özgü olmadığı için sayfada muhtemelen çok az bilgi olacaktır veya hiç bilgi olmayacaktır.
İlginizi Çekebilir:
FPS Sorunlarından Dalgalı Grafiklere: Bilgisayarda Oyun Deneyiminizi İyileştirecek 9 Ayar
Steam bant genişliğini özelleştirin
Steam özellikleri listemizi deneyiminizi iyileştirecek bir başka özellik ile sonlandıralım. Steam, oyunları indirmek için interneti kullandığından, oyun oynamaya başlama hızınız değişiklik gösterebilir.
Ancak internet bağlantınız yavaşsa, Steam’in bir oyunu indirmesi muhtemelen başka hiçbir şey için indirme hızı bırakmaz.
Bu nedenle, bir indirme işlemi sırasında çoklu görev yapmak istiyorsanız Steam’in indirme hızını sınırlayabilirsiniz.
- Steam’i başlatın.
- Sol üst köşede, Steam sekmesine tıklayın ve Ayarlar’ı seçin.
- Sol kenar çubuğundan İndirilenler’i seçin.
- Sağ bölmede, Bant genişliğini sınırla kutusunun işaretine tıklayın.
- Buradan tercih ettiğiniz indirme hızını yazabilirsiniz.
Son olarak Steam limitleri istediğiniz zaman ayarlayabilir veya kaldırabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Steam Yavaş İndirme Sorununu Çözmenize Yardımcı Olacak 10 Öneri